یک مقام ارشد آمریکایی: در مذاکرات رم پیشرفت بسیار خوبی داشتیم
یک مقام ارشد آمریکایی گفت که مذاکرات روز شنبه در رم با «پیشرفت بسیار خوب» همراه بود.
این مقام ارشد آمریکایی که خواست نامش فاش نشود شامگاه شنبه به گروهی از خبرنگاران گفت: «امروز در رم بیش از چهار ساعت در دور دوم مذاکرات خود پیشرفت بسیار خوبی در گفتوگوهای مستقیم و غیرمستقیم داشتیم.»
به گزارش خبرگزاری رویترز و وبسایت اکسیوس، این مقام آمریکایی همچنین با اشاره به توافق دو طرف برای دیدار دوباره در هفته آینده، از عمان برای تسهیل مذاکرات و از ایتالیا برای میزبانی مذاکرات شنبه قدردانی کرد.
مقامهای ایالات متحده هنوز به طور رسمی درباره دور دوم مذاکرات هستهای با ایران اظهار نظر نکردهاند.
نتانیاهو: از تعهد خود برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای ذرهای عقبنشینی نمیکنم
نخست وزیر اسرائیل پس از پایان دومین دور مذاکرات هستهای ایران و آمریکا تاکید کرد که همچنان به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای متعهد است و قدمی از آن عقبنشینی نمیکند.
بنیامین نتانیاهو شامگاه شنبه در پیامی ویدئویی گفت: «من متعهد به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای هستم؛ تسلیم نمیشوم، رها نمیکنم و از آن عقب نخواهم نشست. حتی یک میلیمتر.»
در روزهای اخیر ابتدا نیویورک تایمز و پس از آن برخی منابع خبری دیگر گزارش دادند که دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، در دیدار چندی پیش خود با بنیامین نتانیاهو در کاخ سفید، با طرحهای اسرائیل برای حمله به تاسیسات هستهای ایران مخالفت کرد و گفت ترجیح فعلی او اولویت قرار دادن مذاکرات دیپلماتیک با تهران است.
با این حال خبرگزاری رویترز صبح شنبه به نقل از یک مقام اسرائیلی و دو منبع مطلع گزارش داد که مقامات اسرائیل اکنون بر این باورند که این کشور میتواند اقدام به حمله محدود و کوچکتری بکند که کمتر به حمایت آمریکا نیاز داشته باشد.
شورای امنیت ملی کاخ سفید در پاسخ به درخواست رویترز در این باره به اظهارات آقای ترامپ در روز پنجشنبه ارجاع داده است که گفته بود اقدام نظامی اسرائیل را رد نکرده اما «عجلهای ندارم».
عراقچی: برجام دیگر بهاندازۀ کافی پاسخگوی ما نیست
مقامات آمریکایی پس از دور دوم مذاکرات هنوز موضع رسمی ابراز نکردهاند، اما وزیر خارجه ایران علاوه بر چند گفتوگو با رسانههای ایران، در شبکهی ایکس به زبان انگلیسی نوشت که هیئت ایرانی در مذاکرات اعلام کرده است که توافق هستهای سال ۲۰۱۵ (برجام) دیگر بهاندازۀ کافی پاسخگوی نیازهای جمهوری اسلامی ایران نیست.
عباس عراقچی نوشت: «بهروشنی بیان کردیم که بسیاری در ایران بر این باورند که برجام دیگر برای ما کافی نیست. برای آنها، آنچه از آن توافق باقی مانده، صرفاً "درسهایی آموختهشده" است. شخصاً، مایلم با این دیدگاه موافق باشم.»
او که ساعتی قبل در گفتوگو با تلویزیون ایران گفته بود «دلیلی برای خوشبینی زیاد و بدبینی زیاد وجود ندارد»، در این پیام به زبان انگلیسی نوشت: «در حال حاضر، شاید خوشبینی موجه باشد، اما صرفاً با میزان بسیاری احتیاط».
جمهوری اسلامی پس از خارج شدن دونالد ترامپ از برجام، تعهدات خود در این توافق را کنار گذاشت، اما اگر تا پیش از انقضای برجام در ۲۶ مهرماه امسال مکانیسم ماشه که در این توافق آمده فعال شود، تمامی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بهطور خودکار و فوری دوباره اجرا میشود.
بریتانیا، فرانسه و آلمان، سه کشور اروپایی برجام، پیش از شروع مذاکرات ایران و آمریکا، با استناد به عدم پایبندی ایران به توافق اتمی و گسترش برنامه هستهای خود، برای آغاز روند بازگرداندن تمام تحریمهای بینالمللی علیه ایران اعلام آمادگی کرده بودند.
وزیر خارجه ایران پس از پایان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا که به میزبانی وزیر خارجه عمان در رم برگزار شد، اعلام کرد که دور بعدی مذاکرات با آمریکا قرار است ششم اردیبهشت در عمان با حضور استیو ویتکاف، فرستاده آمریکا، برگزار شود، اما کارشناسان فنی دو طرف از چهارشنبه سوم اردیبهشت در عمان وارد جزئیات طرح توافق میشوند.
او همچنین گفت: «فضای مذاکرات سازنده و رو به جلو بود» و دو طرف «در خصوص یک سری اصول و اهداف به تفاهم بهتری» رسیدند.
یک تحلیلگر اسرائیلی: هنوز چالشهای زیادی وجود دارد، ولی مخالفان توافق نگرانیشان باید شروع شود
یک تحلیلگر ارشد اطلاعاتی و پژوهشگر اسرائیلی میگوید با اینکه جزئیات مذاکرات ایران و آمریکا هنوز مشخص نیست و چالشهای بسیاری وجود دارد، «وجود گفتوگوهای فنی نشان میدهد که بحثها محتوای واقعی دارند و صرفاً در سطح سیاسی یا نمادین نیستند».
دانی سيترينوویچ که سابقۀ ریاست بخش ایران در یکی از زیرمجموعههای سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل را هم دارد، در شبکۀ ایکس نوشت: «مذاکرات تا این لحظه از هیچ خط قرمزی عبور نکرده است. وجود گفتوگوهای فنی نشان میدهد که بحثها محتوای واقعی دارند و صرفاً در سطح سیاسی یا نمادین نیستند. هر دو طرف "جدی هستند و با نیت واقعی وارد مذاکرات شدهاند. و هر دور مذاکره، اجرای "ایدههای دیگر" برای مقابله با برنامۀ هستهای ایران را به تعویق میاندازد.»
این تحلیلگر اسرائیلی همچنین نوشت: «جزئیات هنوز مشخص نیست و بدون تردید چالشهای زیادی وجود دارد، اما آنهایی که با توافق مخالفاند، نگرانیشان باید شروع شود.»