این اداره روز یکشنبه (۳۰ مارچ) به مناسبت «روز جهانی زبالۀ صفر» در شبکه اکس (تویتر سابق) خود نوشته که در افغانستان مدیریت زبالهها یکی از چالشهای جدی به ویژه در مناطق پر جمعیت و غیر رسمی شهری است که بیتوجهی به آن صحت عامه را به خطر میاندازد.
یو ان هبیتات میافزاید که عدم اقدام در این زمینه بالای صحت مردم تأثیر میگذارد.
این اداره سازمان ملل متحد همچنان خواستار اقدام برای بهبود مدیریت زباله و فاضلاب برای ایجاد جوامع سالمتر در افغانستان شد.
در عین حال شماری از باشندهگان شهر کابل نیز از حکومت طالبان میخواهند تا در قسمت ایجاد برنامههای آگاهی عامه در این زمینه و مدیریت زباله اقدام جدی نماید.
ملیار در صحبت با رادیو آزادی گفت: "در افغانستان متأسفانه مشکلیکه در این قسمت وجود دارد این است که یک جای مشخص و یا سیستم مشخص برای کنترول زباله وجود ندارد که همۀ زبالهها را کنترول کند و یا افراد مؤظف و مردم جامعه زبالههای خود را در آنجا بیاندازد."
گیتا یکی دیگر از باشندهگان شهر کابل میگوید که نهتنها حکومت، بلکه مردم نیز در این قسمت مسئول هستند: "اگر تنها شاروالی در این قسمت کار کند به کدام نتیجۀ نمیرسیم، بلکه در این قسمت مردم هم باید همکار باشد، از مواد خوراکه و یا هر آن چیزیکه استفاده میکند پاکت و یا قطی نوشابه را در زبالهها بیاندازد تا یک شهر پاک و منظم داشته باشیم."
نعمتالله بارکزی سخنگوی شاروالی کابل تحت اداره حکومت طالبان به پرسشهای رادیو آزادی در مورد خواستههای مردم و اینکه شاروالی کابل در قسمت مدیریت زبالهها کدام برنامههای را روی دست دارند پاسخ نداد.
حکومت طالبان که با بحران اقتصادی دست و پنجه نرم میکند و هنوز طرحی را برای مدیریت زبالهها و فاضلاب شهری اجرا نکرده، در نزدیک به چهار سال گذشته خواهان کمکهای بینالمللی برای بهبود مدیریت فاضلاب و تولید انرژی تجدید پذیر شدهاست.
در عین حال شماری از کارشناسان محیط زیست میگویند که عدم موجودیت راهکار درست و مدیریت سالم فاضلاب و زباله و استفاده بیش از حد پلاستیک باعث آلودهگی آب، خاک و هوای افغانستان شدهاست.
نجیبالله سدید کارشناس مدیریت آب و محیط زیست به رادیو آزادی گفت که در افغانستان برای مدیریت و کنترول زباله و فاضلاب هیچ گونه طرحی وجود نداشته است: "زیربناهای که برای مدیریت فاضلاب و زبالههای جامده نیاز است، ضرورت به سرمایهگذاری هنگفتی دارد و این واضح است که سرمایهگذاری در افغانستان وجود نداشته و نه هم توجهی در این قسمت صورت گرفته است. ببینید در شهر کابل دولت و شاروالی زباله را از یک جای میگیرد به جای دیگر انتقال میدهد، در حقیقت نه تصفیه میشود و نه هم پروسس زباله صورت میگیرد، درحالیکه کثافت در آنجا هم باعث آلودهگی آبهای زیر زمینی شده و توسط باد دوباره به شهر ها انتقال پیدا میکند."
بر اساس گزارش اخیر دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا)، ۳۹ درصد از خانوادههای افغان به دلیل کاهش منابع آبی در کشور با کمبود آب مواجه هستند که این کمبود مشکلات صحی را تشدید، مدیریت فاضلاب شهری را به یک چالش جدی تبدیل کرده و خطر شیوع بیماریهای عفونی را افزایش داده است.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در اواخر سال ۲۰۲۲، ۳۰ مارچ را به عنوان «روز جهانی زبالۀ صفر» نامگذاری و بر لزوم تقویت مدیریت زباله تأکید کرد.