«کشف بمب های خانگی برای نیروهای خارجی در افغانستان مشکل است»

جکوب ایون 22 ساله مربی سگ ماین پال است. وی به پایگاه دور افتادهء عملیات نظامی موسوم به نولین رفته بود تا منطقه را از وجود ماین ها پاک کند. این منطقه قبلاً توسط طالبان کنترول می شد.

هدف ایون، فراهم کردن شرایط برای نیرو های افغان و امریکایی بود تا آزادانه فعالیت شان را در آن جا ادامه دهند. ولی بی خبر از این که ماین به پا های خودش اصابت می کند.

سگ ماین پال وی نیز متوجه ماین که با پای مربی اش تصادم می کند، نه شده بود. گزمهء نیرو های امریکایی که قبلاً به این منطقه آمده بود، نیز متوجه چنین چیزی نه شده بود.

این ماین که در نزدیک دروازهء جا سازی شده بود، مفجر شد و هر دو پای ایون صدمه دید، ولی آژانس خبری رویترز به نقل از یکی از سربازان نیرو های امریکایی می نویسد که ایون خوشبخت بود، زیرا پا هایش را از دست نه داد و ممکن در مدت 6 ماه الی یک سال، صحت یاب شود.

پایگاه دور افتادهء عملیات نظامی، محلی که پا های ایون را زخمی کرد، یک مکتب گلی است که در بین تاک های انگور و درختان انار در ولسوالی ارغنداب ولایت قندهار موقعیت دارد.

طالبان شورشی در این منطقه خود را پنهان می کنند و حملات شدید را علیه نیرو های خارجی و افغان راه اندازی می کنند.

قندهار ولایتی است که نیرو های آیساف باید امنیت را تامین کنند و بعداً قادر خواهند شد تا آن جا حکومتداری را تقویت و انکشاف دهند.

این پایگاه تقریباً همه روزه مورد حملات راکتی قرار می گیرد، ولی بمب های که در خانه ساخته می شود، مشکلی دیگر است که نیرو های بین المللی با آن مواجه اند.

تا حال دو عسکر هر دو پا های شان را در نتیجهء انفجار این بمب ها از دست داده اند.

چارلس اسموس، یک متخصص خنثی سازی بمب ها می گوید، شورشیان تکتیک های شان را تغییر داده اند. به گفتهء وی، آنها در ساختن بمب های خانگی از جگ های پلاستیکی استفاده می کنند. این روش اقدام متقابل شورشیان است که پیدا کردن بمب را برای تیم های خنثی سازی مواد انفجاری، مشکل می سازد.

به نوشتهء رویترز، در بعضی موارد، وسایل رد یابی مواد انفجاری قادر به کشف مواد انفجاری که به طور عرفی ساخته می شود، نیست.

در پایگاه نظامی نولین، گاهی اتفاق می افتد که نیرو ها از یک محل بگذرند، اما بمب ها انفجار نه کنند، ولی در برگشت منفجر شوند.

بمب های که در این منطقه استفاده می شوند، از بمب های که توسط شورشیان در عراق به کار می رفت کوچک تر اند، ولی استفادهء آن ها در سراسر افغانستان افزایش یافته است. تنها در ماه جون بیش از 300 عدد از این بمب ها در نقاط مختلف کشور منفجر شد، یعنی 6 برابر در مقایسه با اواسط سال 2007 میلادی.

به گفتهء اسموس متخصص خنثی سازی بمب ها، کشف این بمب ها در منطقه بسیار مشکل است، زیرا نوعیت آن متعدد است.

ولی این بمب ها تنها برای نیرو های افغان و خارجی صدمه نمی رساند. تولید کننده گان آن، یعنی طالبان نیز قربانی این بمب ها می شوند.

به نوشتهء رویترز، در جریان ساختن بمب ها، گاه گاهی طالبان نیز اشتباه می کنند و مواد قبل از وقت منفجر می شود که در نتیجه، سبب مرگ تولید کننده گان آن می گردد.