با کشته شدن اسامه طالبان از القاعده فاصله خواهند گرفت

حالا که اسامه بن لادن کشته شده است، بعضی از تحلیلگران به این نظر اند که متحدین طالبان افغان هر یک به راه خود خواهد رفت و دروازه برای حل سیاسی بحران افغانستان باز خواهد شد.

یک تحلیلگر گفته است کشته شدن اسامه بن لادن توسط کوماندو های امریکایی، فضای سیاسی را ایجاد خواهد کرد که قدرت های بزرگ به سمت یک راه حل سیاسی واقعی در افغانستان حرکت کنند.

به نوشته خبرگزاری اسوشیتد پرس کشته شدن اسامه بن لادن بحث ها را در مورد اتحاد طالبان با القاعده در حلقه های داخلی طالبان احیا خواهد کرد.

ایالات متحده تاکید می کند که اگر طالبان می خواهند به صلح حاضر شوند، باید در قدم اول از القاعده فاصله بگیرند.

دوستی طالبان با القاعده در حقیقت بیشتر به دوستی شخصی رهبر طالبان ملا محمد عمر با شخص اسامه بن لادن ارتباط داشت و با کشته شدن بن لادن ملا محمد عمر ممکن است از القاعده بیشتر فاصله بگیرد و به راه حل بحران افغانستان از طریق مذاکره آماده شود. اما تا حدی زیاد این موضوع به نیت کشور همسایه پاکستان هم مربوط می باشد.

وحید مژده تحلیلگر افغان که در وقت طالبان مامور وزارت خارجه بود می گوید: به نظر وی فعلاً یک امکانات میسر شده است که طالبان ارتباطات خود را با القاعده خاتمه بدهند.

سخنگوی طالبان ذبیح الله مجاهد گفته است، صحبت در این مورد فعلاً قبل از وقت است.

از سوی دیگر قطع روابط با القاعده، طالبان افغانستان را از منابع تمویل در کشورهای عرب محروم خواهد ساخت، زیرا اسامه بن لادن از طریق سازمان خود پول های را که از عربستان سعودی، یمن، امارات متحد عرب، اردون و سوریه بدست می آورد قسماً برای جریان ماشین جنگی طالبان مصرف می کرد. علاوه بر آن پول های را که طالبان از قاچاق مواد مخدر و راه های دیگر بدست می آوردند، به کمک این سازمان برای تهیه وسایل جنگی به مصرف می رساندند.

اما به نظر تحلیلگران حتی در زمان نزدیکی با القاعده هم بین طالبان و القاعده اختلافات وجود داشت مخصوصاً از لحاظ فرهنگی، زیرا عرب ها طالبان افغان را به حیث یک گروه عقب گرا حساب می کنند و به گفته احمد رشید تحلیلگر سیاسی پاکستان، طالبان از غرور جهادیست های عرب به ستوه آمده اند.

از جانب دیگر شاید بعد از این القاعده هم نتواند نقشی را که در گذشته داشت بازی کند، زیرا شخص شماره دوی القاعده ایمن الظواهری مانند اسامه بن لادن یک شخص با جاذبه نیست که تمام صفوف مبارزین عرب را متحد نگهدارد و رهبران طالبان هم این را می دانند.

بر علاوه، کشته شدن اسامه بن لادن یک پیام دیگر را هم به رهبران طالبان رساند که امریکا اولین بار بدون مشوره با پاکستان یا دادن معلومات به آنها داخل عملیات شد و از این به بعد هم می تواند بدون آگاهی پاکستان بر علیه رهبران طالبان عین عمل را انجام بدهد.

اما فعلاً چون هیچ معلومات در مورد برنامه بعدی حلقه رهبری طالبان بنام شورای کویته بدست نیامده، نمی توان گفت که بعد از کشته شدن اسامه بن لادن آنها به چه اقداماتی دست خواهند زد.

بعضی از تحلیلگران به این عقیده اند که نباید به زودی انتظار جدایی طالبان از القاعده بود.
مایکل وحید هنا تحلیلگر در سنچوری فوندیشن نیویورک می گوید: با طالبانی که او صحبت کرده برایش گفته اند بخاطر پیشبرد ماشین جنگی خود علیه عساکر خارجی حاضر اند با گروه های دیگر خارجی کار کنند.

به نظر تحلیلگران این موضوع هم تا حدی زیاد به آن تعلق دارد که پاکستان چه علایم و پیام های را به طالبان می رسانند.

به هر حال کارمند اسبق وزارت خارجهء امریکا انه ماری سلاتر که فعلاً در پوهنتون پرنستون پروفیسر می باشد و به مجله فارن پالیسی مطالب می نویسد گفته است: ایالات متحده موضوع را قبلاً واضح ساخته که با کشته شدن اسامه بن لادن جنگ به پایان نمی رسد، ولی این عمل می تواند آغازی برای ختم باشد و می تواند دروازه را برای ایجاد یک صلح پایدار و تامین امنیت و ثبات در افغانستان باز کند.