وزارت تجارت و صنایع افغانستان یک طرح اقتصادی را ایجاد کرد

در حالی که تجار افغان از بی توجهی دولت در قسمت انکشاف تجارت در کشور شاکی اند، اما وزارت تجارت و صنایع از ایجاد یک طرح اقتصادی برای بهبود وضعیت تجارتی در این کشور خبر می دهد. این وزارت به هدف ایجاد و ترتیب این طرح به روز چهار شنبه نشستی مشترک را با اشتراک شماری از تجار کشور در کابل برگزار کرد.

مزمل شینواری رییس سرمایه گذاری وزارت تجارت و صنایع افغانستان گفت، با ترتیب و عملی شدن این طرح مشکلات تاجران افغان در بخش های سرمایه گذاری، صادرات و واردات تا حدی مرفوع خواهد شد.

«اتکای ما بیشتر به تجارت است، صنعت ما آنقدر پیشرفته نیست و ما نیاز به واردات داریم، صادرات ما بسیار کم است برای ما نیاز است تا یک رهنمای منظم داشته باشیم. تمرکز ما بیشتر بالای سکتورهای است که در منطقه برتری دارند، و در عین حال ما می خواهیم اتکای خود بر واردات را کاهش داده و تا پنج سال آینده بتوانیم تجارت را انکشاف بدهیم.»

آقای مزمل گفت، در طرح که قرار است از سوی این وزارت ترتیب گردد، معیارهای سرمایه گذاری داخلی، منطقوی و بین المللی در نظر گرفته خواهد شد.

مسوولان اتاق تجارت و صنایع افغانستان کارهای انجام شده در طی 10 سال گذشته را کافی ندانسته می گویند، که نیاز است تا نظام سرمایه گذاری افغانستان مطابق به وقت زمان عیار گردد. خان جان الکوزی معاون اتاق تجارت وصنایع افغانستان نظام کنونی سرمایه گذاری در افغانستان را یک نظام کهنه و پر از مشکلات خواند.

شماری از سرمایه گذاران و تاجران شرکت کننده در این نشست مشورتی در صحبت با رادیو آزادی گفته اند، حکومت تا حال نه توانسته است مشکلات آنان را در بخش تجارت و ترانزیت با کشورهای همسایه برطرف سازد.

فهیم امیری یکی از این تاجران گفت:
«ما با کشورهای همسایه مشکلات داریم، در داخل کشور نیز در گمرکات دونیم فیصد مالیه انتفاعی و دونیم فیصد قعطی است و دو فیصد دیگر محصول می پردازیم بجای اینکه پول انتفاعی ما را در اخیر سال برای ما حساب بدهند بر عکس از ما اضافه می گیرند.»

در حالی که افغانستان با ایران و پاکستان قرارداد های ترانزیتی را به امضا رسانیده است، اما گزارش ها می رسانند، که این کشورها در بیشتر موارد اجازه انتقال اموال تاجران افغان را نداده و آنرا در خاک شان متوقف می کنند.

تاجران افغان همواره انتقاد کرده اند، که به سبب این مشکلات صد ها میلیون دالر به آنان آسیب رسیده است. این تاجران می گویند، با وجود تلاش های حکومت افغانستان هنوز هم برخی از مشکلات آنان با پاکستان حل ناشده باقی مانده و اموال شان به ماه ها و هفته ها در این کشور متوقف می گردد.

اما مسوولان وزارت تجارت صنایع افغانستان ابراز امیدواری می کنند، که تلاش های جاری آنان در جهت حل مشکلات تاجران افغان نتایج مثبت را در پی خواهد داشت.