تغییر سیستم ماشین موتر ها از تیل به گاز، از آلوده گی هوا جلوگیری میکند

ادارهء ملی حفاظت از محیط زیست افغانستان می گوید: کاهش استفاده از تیل دیزل و پطرول در وسایط نقلیهء شهر کابل، سبب پاکی هوا و محیط زیست می گردد.

ادارهء ملی حفاظت از محیط زیست افغانستان عامل اساسی آلوده شدن هوای شهر کابل را استفاده از تیل های بی کیفیت در وسایط می داند.

مسوولان این اداره تاکید می کنند که برای جلوگیری از مصرف تیل های بی کیفیت در وسایط باید تلاش های بیشتر صورت گیرد.

عبدالولی مدقق معاون اداری و پالیسی این اداره در صحبت با رادیو آزادی گفت: به هدف جلوگیری از آلودگی هوای شهر کابل، چندین بار مسالهء تغییر ماشین وسایط از تیل به گاز را به حکومت پیشنهاد کرده اند.

آقای مدقق اضافه کرد، با مصرف بیش از حد تیل های بی کیفیت، گاز خطرناک بنام کاربن مونوکساید بوجود می آید که از هر لحاظ به صحت انسان ها مضر تمام می شود.

وزارت صحت عامهء افغانستان نیز تایید می کند که دود وسایط در شهر امراض مختلف تنفسی را نزد مردم ببار آورده و باید از آن جلوگیری بعمل آید.

داکترابراهیم کامل رییس قوانین و بررسی این وزارت در صحبت با رادیو آزادی گفت: استفاده از تیل های بی کیفیت بخصوص در فصل زمستان بیماری ها را در کشور بیشتر می سازد:

« به راستی که استفاده از مواد کیمیاوی بالای سیستم تنفسی انسان تاثیرات بد را بجا می گذارد، این مواد بسیار مضر است، به خصوص در فصل زمستان سبب امراض مختلف می گردد.
این مواد سبب امراض برانشیت، نمونیا، فرانجیتاودها و امراض دیگر می گردد.»


شماری از مردم در کابل به این نگرانی ها پی برده اند و تلاش می کنند ماشین موتر های شان را از تیل به گاز تغییر بدهند.

اما تغییر ماشین از تیل به گاز کار ساده نیست، برای انجام این کار افراد مسلکی و ماشین آلات کافی نیاز است.

در حال حاضر یک ورکشاپ به منظور همین کار در کابل تاسیس شده و روزانه ماشین های تیلی را به گاز تغییر می دهند.

محمد عمر مسوول این ورکشاپ در صحبت با رادیو آزادی، تبدیل کردن ماشین های موتر از تیل به سیستم گازی به خاطر جلوگیری از آلودگی هوا نیز موثر خواند.

به آقای عمر گفت که تغییر ماشین سیستم موتر های پایین تر از مودل دوهزار به سیستم گازی هژده هزار افغانی و موتر های بالاتر از آن بیست هزار افغانی مصرف بر می دارد.

مسوول این ورکشاپ گفت: در حال حاضر ماشین بیشتر از موتر های کرولا، سراچه، لند کروزر، لکسس، پیکنیک را به سیستم سی،ان، جی تبدیل کرده است.

وی اضافه کرد، در پنج سال گذشته بیش از پنج هزار ماشین موتر را از تیل به گاز تغییر داده است.

شماری از مردم در این ورکشاپ به خاطر تبدیل کردن ماشین موتر های شان از تیل به سیستم سی، ان، جی آمده بودند.

آنان گفتند این کار در کنار جلوگیری از آلودگی هوا برای اقتصاد آنان نیز کمک کرده است.

راننده گان می گویند، ماشین های گازی نسبت به موتر های تیل اندکی آهسته تر حرکت می کند و دیگر تغییر در کار موتر دیده نمی شود.

ریاست ترافیک کابل می گوید: در حال حاضر حدود هفت صد هزار واسطه نقلیه رفت و آمد می کند.

جنرال اسدالله مدیر ترافیک شهر کابل نیز استفاده از سیستم سی، ان، جی را برای محیط زیست موثر خوانده و می گوید: آنان در رفت و آمد موتر های کهنه و مستعمل قیودات وضع کرده اند:

« موتر های که حالا با استفاده از تیل پطرول و دیزل در شهر حرکت می کنند، هرگاه ماشین های شان به سیستم گاز تبدیل شود حرف واضح است که بالای محیط تاثیر مثبت دارد.
ما همه روزه ده تا پانزده موتر را متوقف می سازیم که گاز مضر و دود تولید می کنند. ما به موتر های پایین تر از مودل 2003 پلیت هم توزیع نمی کنیم و این موترها محصول هم نمی شوند.»


شهر کابل در مقایسه به دیگر شهر های افغانستان آلوده گی بیشتر دارد که مسوولان حکومت عامل اصلی آن را موجودیت بیش از حد نفوس عنوان می کنند.

هر چند نگرانی ها ناشی از تهدید این آلودگی برای مردم موجود اند، اما دیده می شود که تا اکنون از سوی حکومت به خاطر جلوگیری از این آلودگی ها اقدامات لازم روی دست گرفته نشده است.