دیدگاه احزاب سیاسی افغانستان در مورد کشانیدن مخالفین مسلح به روند سیاسی

فاضل سانچارکی سخنگوی ایتلاف ملی افغانستان

شماری از احزاب مخالف سیاسی حکومت افغانستان از تلاش ها برای یکجا ساختن مخالفان مسلح به روند سیاسی در این کشور استقبال می کنند.

در حالی که احزاب عمدهء مخالف سیاسی حکومت از پیوستن مخالفان مسلح به روند سیاسی این کشور حمایت می کنند، اما در این خصوص شک و تردید نیز دارند.

فاضل سانچارکی سخنگوی ایتلاف ملی افغانستان به روز سه شنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت: پیش از این مخالفان مسلح به دلیل نداشتن استقلالیت و صلاحیت تصمیم گیری نشانهء از ترک جنگ از خود نشان نداده اند.

آقای سانچارکی شامل شدن مخالفان مسلح در روند سیاسی را گام مهم می داند و نیز نسبت به علاقمندی آنان در این زمینه خوشبین است:

« گروپ های مسلح که مخالف اند تا حدودی دچار تردید شدند که از طریق مخالفت های مسلحانه و کشتار مردم قادر به بر آوردن اهداف خود نیستند.
ما تا حدودی خوشبین به نظر می رسیم اما این خوشبینی ها باز هم مربوط به نحوهء عملکرد حکومت افغانستان است که تا چی حد متعهد، پابند و وفادار به تطبیق قانون اساسی و روند های شفاف انتخاباتی در کشور است.»


به روز یکشنبه هفتهء جاری سخنگوی وزارت خارجهء افغانستان از مخالفان مسلح خواست تا مبارزات مسلحانه را کنار گذاشته و با شرکت در انتخابات های آینده وارد دولت گردند.

اما برخی دیگر از احزاب مخالف سیاسی در این کشور هراس دارند که حکومت می خواهد با دعوت مخالفان مسلح به روند سیاسی، معاملات پشت پرده را به نفع خودش انجام دهد.

سردار محمد رحیمی سخنگوی جبههء ملی افغانستان می گوید مخالفان مسلح پیش از شامل شدن به پروسه های دموکراتیک باید ارزش ها و شرایط مردم کشور را بپذیرند.

در این حال تعدادی از مردم افغانستان به این باور اند که با یکجا شدن مخالفان مسلح به روند سیاسی، مشکلات کنونی از بین رفته و صلح در کشور تامین خواهد شد:

« این یک اقدام نیک و خوب و به خیر همه ملت افغانستان است که طالبان بیایند و مانند برادران در یک سطح با همه زنده گی کنند.»

« این یک پیشنهاد نیک است و اگر این جنگ و بدبختی پایان یابد وطن ما و شما انشا الله آباد می گردد و یک فضای امن و امنیت برقرار خواهد شد.»


اما کارشناسان مسایل حقوقی باور دارند که فرا خوان حکومت افغانستان مبنی بر پیوستن مخالفان مسلح به پروسهء سیاسی و حضور آنان در انتخابات ها مشکلات حقوقی را به بار خواهد آورد.

عبدالستار سعادت یکی از این کارشناسان می گوید، بسیاری از مخالفان مسلح شامل فهرست تروریزم جهانی اند و نیز به اساس قانون جرایم علیهء امنیت داخلی و خارجی افغانستان مجرم پنداشته می شوند.

آقای سعادت در صحبت با رادیو آزادی گفت که اگر به خاطر منافع کشور چنین کاری هم صورت می گیرد، نیاز است تا ابتدا تعدیلاتی در قوانین به وجود آیند:

« از لحاظ حقوقی، فعلاً هم درست نیست و اگر در آینده هم تکرار می گردد کار معقول نیست.
یعنی من می خواهم فقط در مورد قوانین نافذهء افغانستان و نظام حقوق بین المللی صحبت کنم.
اما این که باز در عمل به نفع افغانستان است، باید ابتدا قوانین افغانستان تعدیل گردد تا به نظام حقوقی ما صدمه وارد نگردد.»


کوشش های حکومت افغانستان برای منصرف ساختن مخالفان مسلح از ادامه جنگ و خشونت ها در حالی جریان دارند که اخیراً پیشرفت ها در تلاش های صلح این کشور به مشاهده می رسند.

به روز دوشنبه پاکستان هشت تن از سران مهم طالبان به شمول ملا نورالدین ترابی وزیر عدلیهء رژیم طالبان را از زندان های آن کشور رها ساخت.

در عین حال طرح حکومت افغانستان برای ایجاد دفتر نماینده گی طالبان در قطر نیز نهایی شده تا در این زمینه با دولت قطر توافق صورت گیرد.

از سوی دیگر شرکت نماینده های طالبان در نشست پاریس که حدود دو هفته پیش با حضور نماینده گان طرف های مختلف افغان راه اندازی شد هم برای تقویت تلاش های صلح افغانستان مهم خوانده شده است.

سید فتح محمد بها