نور بخش: نصاب جدید تحصیلی با معیار های جهانی برابر است

محمد عظیم نور بخش سخنگوی وزارت تحصیلات عالی

پس از سال ها انتظار و انتقاد از تدریس به شیوه نصاب کهنه در پوهنتون های افغانستان حکومت این کشور نصاب جدید تحصیلی را نهایی و آماده توزیع به پوهنتون ها نموده است.

مسوولان وزارت تحصیلات عالی می گویند، این نصاب را مطابق به سیستم کریدت و استندردهای افغانستان و جهان آماده کرده اند که در ارتقای کیفیت تدریس در پوهنتون های کشور نقش مهم ایفا خواهد کرد.

محمد عظیم نور بخش سخنگوی وزارت تحصیلات عالی در صحبت با رادیو آزادی به یک سلسله مشخصات جدید این نصاب چنین اشاره کرد:

« این نصاب در برگیرنده تطبیق به سیستم کریدت است مطابق به تقاضای شرایط کنونی در جهان و افغانستان مطابق به رشته ها، مسایل کتب که مربوط به مضامین وجود دارد بیشتر پوهنځی ها و دیپارتمنت ها را وا میدارد تا مطابق به کریکولم عمل نمایند به گونه مثال کریکولم که در پوهنتون کابل در پوهنځی زراعت مورد توجه قرار گرفته در تمام پوهنتون ها در رشته زراعت به منصه اجرا قرار می گیرد. »

نصاب تحصیلی جدید از سوی یک کمیته ملی تحت نظر استادان و متخصصین داخلی و خارجی در مدت یک و نیم سال با 48 عنوان آماده گردیده است.
به اساس معلومات وزارت تحصیلات عالی افغانستان در حال حاضر بیش از 30 پوهنتون و موسسات تحصیلی دولتی و هشتاد و یک موسسه تحصیلی خصوصی در افغانستان فعالیت دارد.

وزارت تحصیلات عالی پس از نهایی ساختن نصاب جدید به روز یکشنبه گذشته توزیع آنرا به پوهنتون ها آغاز کرد.

مقام های این وزارت در مراسم توزیع این نصاب به پوهنتون ها گفته اند که این نصاب به گونه یکسان در تمام پوهنتون های دولتی و خصوصی مورد تطبیق قرار می گیرد.

این درحالیست که از چندین سال به این طرف انتقاد ها در خصوص نصاب کهنه در پوهنتون های افغانستان وجود دارند.

دو تن از محصلین در صحبت با رادیو آزادی با اشاره به مشکلات موجود در نصاب تحصیلی فعلی از اقدام تازه وزارت تحصیلات عالی استقبال کرده اند:

« نصاب 10 یا 15 سال قبل برای ما هنوزهم تدریس می شود تکنالوژی در جهان بسیار پیشرفت نموده اما ما هنوز هم به سیستم کهنه به پیش می رویم محصلین که فارغ می شوند با معیارهای فعلی اعیار نیستند و برای ما از آن معیارها آموزش داده نشده است. »

« مشکلات زیاد است بعضی استادان چپتر ندارد و بعضی که چاپ می کند به زودی در دسترس محصلین قرار نمی گیرد ما امیدوار هستیم با تطبیق نصاب جدید مشکلات برطرف گردد. »


به اساس معلومات وزارت تحصیلات عالی افغانستان در حال حاضر بیش از 30 پوهنتون و موسسات تحصیلی دولتی و هشتاد و یک موسسه تحصیلی خصوصی در افغانستان فعالیت دارد.
استاد مسعود یکی از استادان پوهنځی اقتصاد پوهنتون کابل: « من امید دارم و به این باور هم هستم که این یک کریکولم خوب باشد اگر کاملاً مطابق به معیارات بین المللی نباشد یک قسمت از آن معیارات را داشته باشد زمانی که فارغ تحصیل ما به یکی از کشورها درس می خوانند و یا جای که کار می کند مطابق به معیارات باشد که قرن بیست و یک به آن نیاز دارد. »

این وزارت می گوید، در این مراکز تحصیلی 250 هزار محصل مصروف فراگیری آموزش می باشند.

شماری از استادان پوهنتون ها در افغانستان نیز نصاب جدید را گامی به سوی پیشرفت در موسسات تحصیلات عالی عنوان می کنند.

استاد مسعود یکی از استادان پوهنځی اقتصاد پوهنتون کابل:
« من امید دارم و به این باور هم هستم که این یک کریکولم خوب باشد اگر کاملاً مطابق به معیارات بین المللی نباشد یک قسمت از آن معیارات را داشته باشد زمانی که فارغ تحصیل ما به یکی از کشورها درس می خوانند و یا جای که کار می کند مطابق به معیارات باشد که قرن بیست و یک به آن نیاز دارد. »

جنگ های سه دهه گذشته، سبب تخریب لابراتور های پوهنتون ها، فرار کدر های مسکلی و تخریب ساختمان های بسیاری از نهاد های تحصیلی کشور شده است.

در این حال شماری از استادان موسسات تحصیلات خصوصی با توجه به همین مشکلات باور ندارند که این نصاب به زودی تطبیق گردد.

احمد شاه سنگ دل استاد یکی از پوهنتون های خصوصی:
« من فکر نمی کنم پروسه را که وزارت تحصیلات عالی به پیش گرفته است به زودی تطبیق شود در صورتی که کدر نداشته باشیم کریکولم داشته باشیم بعید است که تطبیق شود. »

اما مسوولان وزارت تحصیلات عالی می گویند، ظرف چند سال گذشته تلاش های را جهت تربیه کدرهای مسلکی انجام داند و به همکاری جامعه جهانی شماری از لابراتوارها به داخل پوهنتون های کشور نیز آماده ساخته اند.

مقامات این وزارت اخیراً از تجهیز 35 لابراتور به کمک بانک جهانی و از اعزام 10 هزار محصل جهت اخذ ماستری به خارج از کشور خبر دادند.

آنان اطمنیان می دهند که بیشتر از استادان پوهنتون ها از کسانی اند که ماستری و دکتورای شان را در خارج از کشور اخذ کرده و توان تطبیق نصاب جدید را دارند.

سخنگوی وزارت تحصیلات عالی در مورد افزود:
« خوشبختانه بیشتر از شصت درصد استادان ما به سویه داکتر و ماستر هستند که در کشورهای معتبر جهان مانند آلمان، امریکا، جاپان، ترکیه، هند و سایر کشورهای دیگر تحصیل کرده اند، ما هیچ گونه دیپارتمنت را سراغ نداریم که در آن جا داکتر و یا ماستر وجود نداشته باشد و مطابق به شرایط تدریس نکند. »

آقای نوربخش همچنان می گوید که پس از این در پوهنتون های کشور استادان را جذب می کنند که سند ماستری و یا دکتورا داشته باشد.

هرچند مسوولان تحصیلات عالی تاکید دارند که با تطبیق نصاب جدید تمام پوهنتون ها به معیارهای عالی و استندرد عیار شده و سبب بلند رفتن کیفیت می گردد.

اما اینکه نصاب جدید چقدر جوابگوی نیازمندی ها و رد انتقادات موجود در خصوص کریکولم کهنه خواهد بود پس از تطبیق آن در پوهنتون ها روشن خواهد شد.


جاوید حسن زاده