تطبیق سیستم کریدت در پوهنتون ها و فواید آن!

کریدت یک واحد درسی است که بر اساس آن نصاب دورهء تحصیلی با تفکیک سمستر ها و همچنان هر مضمون در نصاب مذکور تعین می شود. یک کریدت (16) ساعت درسی و یا معادل آن در یک سمستر می باشد.

حامد صبوری رییس پوهنځی حقوق موسسه تحصیلات عالی خصوصی کاردان می گوید، سیستم کریدت امروز به حیث یک سیستم موثر و پیشرفتهء تحصیلی در اکثر کشور های جهان مورد پذیرش و تطبیق است.

سعید منصور شاه که محصل پوهنتون کابل و همچنان یکی از موسسات خصوصی است از مزایایی این سیستم چنین گفت:

« در سیستم کریدت فرصت های واقعی در جهت صرفه جویی وقت و پیشرفت سریع بر محصلان کوشا، فراهم می گردد و معیار های دقیق فعالیت و مساعی محصلان به کار گرفته می شود. در این سیستم مسوولیت ها و فعالیت های استادان نیز بیشتر هدفمند گردیده و به رشد توانایی های علمی و عملی شاگردان معطوف می گردد.»

صدف محصل یکی از موسسات تحصیلات عالی خصوصی در شهر کابل که از سیستم کریدت راضی بود گفت، در سیستم کریدت در صورتی که محصل در مضمونی ناکام بی ماند، تنها همان مضمون را دوباره می خواند نه همهء مضمون های یک سمستر را.

اما شماری از محصیلن از این سیستم رضایت نداشتند از آن جمله، احمد فواد احمدی محصل شبانه پوهنځی ژورنالیزم پوهنتون کابل است، او دلیل نارضایتی خود را این طور بیان کرد:

« به نظر من این سیستم چندان مفید نخواهد باشد چرا که ناکامی زیاد دارد و اگر یک محصل معیار های کریدت را پوره نتواند ناکام می ماند.»

پاسخ شکایات عدهء از محصلین را از آقای نوربخش سخنگوی وزارت تحصیلات عالی افغانستان جویا شدیم وی گفت، سیستم کریدت در افغانستان یک سیستم نو و تازه است و حتی تعداد زیاد از محصلان آشنایی لازم را با آن ندارند.
باید برای شاگردان در دوران مکتب و محصلین صنف اول در این مورد آگاهی و معلومات داده شود تا آنان بدانند که سیستم کریدت چگونه است.

اما در اخیر حامد صبوری رییس پوهنځی حقوق موسسه تحصیلات خصوصی کاردان گفت که اگر سیستم کریدت در پوهنتون ها به صورت درست آن تطبیق نگردد در آینده مشکلاتی را به بار خواهد آورد او از وزارت تحصیلات خواست تا در این زمینه توجه جدی نماید.

برخی از استادان که از کشور های خارجی برگشته اند می گویند، تجربه سایر کشور ها نشان می دهد که استفاده از این سیستم تا حدود زیاد مثبت است.
و اگر جامعه اکادمیک افغانستان هم به این سیستم آشنایی حاصل کند، آن صورت مطمیناً که بازدهی و نتیجه بیشتری خواهد داشت.
******************

کاهش خرید و فروش کتاب و کمرنگ شدن مطالعه در بین مردم!

شکسپیر گفته است: « کتاب بزرگ ترین اختراع بشر است» که بدون شک اختراعی بالاتر از کتاب تا هنوز به وجود نیامده است. اما برخورد ما با کتاب چگونه است و با بزرگ ترین اختراع بشر رابطهء داریم یا نه؟

کتاب وسیلهء است جهت برقراری ارتباط سالم اشخاص با یکدیگر، روزنهء است به سوی تمدن و پیشرفت انتقال علوم یک نسل به نسل دیگر.

اما در افغانستان عدهء محدود پیدا می شوند که با کتاب انس داشته باشند. با توجه به وضع کتاب در بازار ها و نوشتن کتاب در کشور به این نتیجه می رسیم که فرهنگ کتاب خوانی میان جوانان بسیار ضعیف است.

برخی از مردم عادی هیچ مطالعه نمی کنند و کتاب خواندن تا هنوز به عنوان یک ارزش مطرح نشده است و به هر کتاب فروشی شهر کابل که سر زدیم با سردی خرید و فروش کتاب ها روبرو شدیم.

مولوی میر اکبر یک تن از کتاب فروشان جوی شیر شهر کابل که مدت 30 سال می شود کتاب فروشی می کند در مورد کاهش خرید و فروش کتاب گفت که نسبت به سال های گذشته خرید و فروش کتاب کمرنگ شده است و دلیل آن را دسترسی جوانان به انترنت می داند.

یکی از دانشمندان زیباترین جمله را در وصف کتاب و جایگاه آن در زندگی بشر چنین بیان کرده است:
« خوشبخت کسی است که به یکی از این دو چیز دسترسی دارد، کتاب های خوب و یا دوستانی که اهل کتاب باشند.»

این جمله بیانگر آنست که ارزش کتاب بالاتر از چیزیست که ما تصور می کنیم. اما عدهء مطالعه کتاب از طریق تکنالوژی را مثبت می پندارند و مطالعه انترنتی را به مطالعه کتاب ترجیح می دهند.

تولستوی نویسنده کتاب ( جنگ و صلح ) می گوید:
« در دنیا هیچ لذتی نیست که با لذت مطالعه برابری کند.» آنهایی که با کتاب سروکار دارند این را می دانند که مطالعه چه لذتی دارد.

شاه ولی باشنده ناحیه هفتم شهر کابل می گوید، فرهنگ خرید کتاب و مطالعه در کشور ما خیلی ضعیف بوده و با یک دید سطحی به آن می نگرند.

اما با نعمت الله که مصروف خرید کتاب بود برخوردیم، او گفت: با آن که به انترنت دسترسی دارد اما علاقه مند مطالعه کتاب های گوناگون است و او در جریان حرف هایش گفت که بعد از خوراک و پوشاک یگانه پولی که به مصرف می رساند برای خرید کتاب است.

داکتر محب الله زغم نوسینده افغان می گوید، با آن که کدام سروی دقیق در مورد کاهش مطالعه وجود ندارد اما دیده می شود که مطالعه نسبت به گذشته کم رنگ شده است.

وی به چند دلیلی اشاره کرد که چرا فرهنگ خرید کتاب و مطالعه در بین جوانان کاهش یافته است.

محققان گفته اند، ضرور است تا یک فرد عادی در طول عمر خود حداقل 10 هزار کتاب بخوانند، چرا که مانند دیگر غذا های روح، مطالعه نیز سبب راحتی روح و روان انسان شده و اعتماد به نفس را نیز بار می آورد از این رو مولوی میر اکبر کتاب فروش جوی شیر شهر کابل باز هم گفت که اگر قیمت کتاب ارزان شود خرید و فروش کتاب و مطالعه در بین مردم رایج می گردد.


ترتیب کننده: فروزان حبیب زاده

Your browser doesn’t support HTML5

تطبیق سیستم کریدت در پوهنتون ها و فواید آن!