با خروج کامل عساکر، شاید کمک های ملکی به افغانستان قطع شود
عساکر رزمی نیروهای بین المللی در اخیر سال 2014 میلادی از افغانستان خارج می شوند، با خروج آن ها این سوال مطرح می شود که اگر همهء عساکر امریکایی در اخیر سال آیندهء میلادی از افغانستان خارج شوند، آیا ملیارد ها دالر مساعدت آن کشور همچنان برای افغانستان ادامه خواهد یافت؟
از سال ها به اینسو مقامات امریکایی بر این نکته تا کید می کنند که بهبود زنده گی روزانهء مردم افغانستان به کمک ملیارد ها دالر مساعدت امریکا و سایر کشورها میسر شده است.
به نوشتهء آژانس خبری رویترز، اینک درافغانستان مردم در مقایسه با دوران حاکمیت رژیم طالبان حدود بیست سال بیشتر عمر می کنند، بیش از هفت ملیون کودک به مکتب می رود و زنان 80 درصد کمتر از گذشته در جریان ولادت هلاک می شوند.
اما خروج کامل عساکر نیروهای بین المللی از افغانستان این دستاوردها را با خطر مواجه ساخته، هوشدار در مورد در مخاطر قرار گرفتن برنامهء های بزرگ انکشافی به جای آن باقیست.
آژانس خبری رویترز می نویسد:
اگر نیروهای امریکایی از افغانستان خارج شوند، شاید مساعدت های ملکی امریکا نیز به افغانستان قطع شود. مگر اینکه ادارهء رییس جمهور اوباما بتواند، حامد کرزی را به امضای توافقنامهء همکاری های امنیتی و دفاعی با واشنگتن قانع سازد که به نیرو های امریکایی اجازه باقی ماندن در افغانستان را بعد از سال 2014 میلادی می دهد.
آژانس خبری رویترز می نویسد:
ایالات متحدهء امریکا تقریباً مطمین است که به طور فاحش مساعدت ها را به افغانستان کاهش دهد. این مساله باعث آن می شود تا گروه های مساعدت کننده تحت شرایط دشوار امنیتی و با مقدار پول ناچیز فعالیت کنند.
اندرو وایلدر (Andrew Wilder) مسوول برنامهء های انستیتوت جنگ صلح برای افغانستان و پاکستان به آژانس خبری رویترز گفته است، این مساله "یک فاجعهء کامل"خواهد بود.
به نوشتهء آژانس خبری رویترز، جیمز دابینر (James Dobbins) نمایندهء خاص ایالات متحدهء امریکا برای افغانستان و پاکستان ماه گذشته به کانگرس امریکا گفت: " ارزیابی من اینست نه قوای نظامی، نه کمک، یا تقریباً نه کمک. حمایت سیاسی برای کمک ها از حضور نظامی سرچشمه می گیرد"
سیت جونز (Seth Jones) کارشناس مسایل افغانستان در راند کورپوریشن (RAND Corp) می گوید، در صورتیکه با مقامات افغانستان توافق شود، وی مطمین است که برخی عناصر که دیپلومات ها،مقامات ادارات مساعدت کننده به شمول مقامات استخباراتی و ضد تروریزم می خواهند که در افغانستان باقی بمانند.
اما به گفتهء سیت جونز (Seth Jones) بسیار هم امکان دارد که ادارهء امریکا آنقدر خسته شود که مانند عراق برای خروج کامل از افغانستان تصمیم بگیرد.
براساس گزارش سازمان ملل متحد، در این پنج سالی که نیروهای امریکایی از عراق خارج شده اند، خشونت ها به اوج آن رسیده است.
صرف در جریان سال جاری میلادی حدود هشت هزار تن در عراق کشته شده اند.
Your browser doesn’t support HTML5
با خروج کامل عساکر، شاید کمک های ملکی به افغانستان قطع شود