دافغانستان بانک گزارش تازه سیگار را رد کرد

مسوولان دافغانستان بانک می گویند هیچ گونه شواهدی مبنی بر بحرانی بودن وضعیت بانکداری در این کشور وجود ندارد.

آنان با آنکه موجودیت برخی از مشکلات در سکتور بانکداری در کشور را می پذیرند، اما می گویند که پس از بحران کابل بانک در راستای بهبود وضعیت بانک داری در کشور اقدامات لازم را انجام داده اند.

این اظهارات پس از آن صورت می گیرند که اداره سر مفتش خاص امریکا برای بازسازی افغانستان در تازه ترین گزارش اش گفته که دافغانستان بانک، برای تنظیم فعالیت بانک های تجارتی در این کشور ظرفیت کافی ندارد.

نورالله دلاوری رییس دافغانستان بانک به روز پنجشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت که سیگار در هنگام تهیه گزارش اش در باره سکتور بانک داری افغانستان هیچ گونه مشورهء با آنها نکرده است:

« درست است که ظرفیت بانک و بانکداری در افغانستان خصوصاً در سطح بانک های ما بسیار کم بود و اصلاً وجود نداشت، تا هنوز هم بانک های تجارتی هشتاد فیصد مامورین تخنیکی خود را بخصوص منیجران را از خارج بخصوص پاکستان و هند استخدام می کنند، اما به شکل عمومی که سیگار در مورد سکتور بانکی افغانستان نوشته کرده آنرا رد می کنیم. »

سیگار یا ادارهء سرمفتش خاص امریکا برای بازسازی افغانستان در گزرش اخیر اش که به روز چهارشنبه نشر شد گفته است، سکتور بانکی افغانستان هنوز هم بی ثبات است و با خطر بحران مواجه می باشد.

در این گزارش گفته شده که در بسیاری ساحات از جمله سیستم اداری، فعالیت، ظرفیت پرسونل، نظارت داخلی، حسابداری، تحلیل و تجزیه قرضه ها و تابعت از قانون خالیگاه های در سیستم بانک داری افغانستان وجود دارند.

در گزارش همچنان گفته شده که اگر به این وضعیت رسیده گی نشود، بحران بانکی دیگری دامن گیر افغانستان خواهد شد.

سیگار در حالی این گزارش را نشر می کند که پس از ورشکسته گی کابل بانک در سال 2010 میلادی، اعتبار مردم نسبت به بانک های خصوصی در کشور کاهش یافت.

در عین حال سیف الدین سیحون استاد اقتصاد در پوهنتون کابل نیز شکننده بودن وضعیت بانک داری در کشور را تایید می کند:

« من سیستم مالی و بانکی افغانستان را واقعاً ناکارا و ناتوان می دانم و این سیستم در بحران است، به قرضه نمی پردازد، متعهد نیست، این سیستم پول شویی می کند و پول های قاچاق مواد مخدر را به بلند منزل ها مبدل می کند و همین امروز این سیستم در بحران است، دیگر هیچ بحرانی را در آینده برای این سیستم بانکی دیده نمی توانیم. »

به اساس معلومات دافغانستان بانک در حال حاضر شانزده بانک خصوصی که چهار آن مربوط به خارجیان می باشد در افغانستان فعالیت دارند.

دافغانستان بانک گفته است که برای بهبود وضعیت بانک داری در کشور دها تن را جهت کسب تحصیلات مسلکی به امریکا، هند و ترکیه فرستاده اند.

اما سیف الدین سیحون استاد اقتصاد در پوهنتون کابل می گوید تا زمانی که مدیریت عصری و کارا در دافغانستان بانک ایجاد نشود، وضعیت بانک داری در کشور بهبود نخواهد یافت.


جمشید حبیب زاده