«در فصل جدید روابط با امریکا، افغانها نباید باز هم قربانی جنگ شوند»

ایمل فیضی سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان.

ریاست جمهوری افغانستان می گوید که رییس جمهور کرزی خواهان امضای موافقتنامه امنیتی و دفاعی با امریکا بوده، اما بر تحقق شرایط افغانستان جهت امضای این موافقتنامه تاکید دارد.

مسوولان در ریاست جمهوری افغانستان می گویند، آنها تلاش دارند تا در فصل جدید روابط این کشور با امریکا جلو قربانی شدن افغان های ملکی در جنگ با تروریزم گرفته شود.

سخنگوی ریاست جمهوری به رادیو آزادی گفته است که به همین منظور رییس جمهور کرزی روی پذیرفته شدن شرایط افغانستان در خصوص امضای موافقتنامه امنیتی و دفاعی با امریکا تاکید دارد.

به باور ایمل فیضی، مردم افغانستان در جنگ بیش از یک دهه گذشته با تروریزم، آسیب های را متحمل شده اند.

وی می گوید، با آن که حکومت در کُل با امضای توافقنامه امنیتی و دفاعی با امریکا موافق است، اما رییس جمهور کرزی به خاطر حفظ جان مردم ملکی و حاکمیت ملی کشور بر شرایط افغانستان تاکید دارد:

« در کل با این توافقنامه موافقت وجود دارد، رییس جمهور و مردم خواهان امضای این سند استند، اما ما شرایط خود را داریم قسمی که مردم افغانستان در لویه جرگه مشورتی موضوع صلح را مطرح کردند، این یکی از موضوعات کلیدی برای امضای موافقتنامه امنیتی و دفاعی با امریکا است.
شرایطی را که افغانستان دارد به دلیلی است که ما می خواهیم در فصل جدید روابط و همکاری ما پس از امضای این موافقتنامه با امریکا باز هم مردم افغانستان قربانی جنگ با تروریزم نشوند، خانه های مردم باید مصون باشد، مردم ملکی نباید مورد عملیات نظامی نیرو های امریکایی قرار بگیرند.»


حدود دو ماه قبل اشتراک کننده گان لویه جرگه مشورتی بر امضای موافقتنامه امنیتی و دفاعی با امریکا موافقت کردند، اما در ختم این لویه جرگه رییس جمهورکرزی پیش شرط های تازه را جهت امضای این موافقتنامه مطرح نمود.

آغاز عملی گفتگو های صلح با مخالفان مسلح و توقف عملیات های نظامی نیرو های امریکایی بر خانه های مسکونی مردم از شرایط اساسی حکومت افغانستان در خصوص امضای این موافقتنامه می باشد.

اما حدود سه هفته قبل رییس جمهور کرزی درملاقات با مسوولان رسانه ها در ارگ ریاست جمهوری گفت که مقام های امریکایی جهت امضای توافقنامه امنیتی و دفاعی میان کابل و واشنگتن یکی از شرط های افغانستان را پذیرفته اند.

وی گفت که پس از این عساکر امریکایی به خاطر تالاشی به خانه های افغان ها داخل نخواهند شد.

اما آقای کرزی بر شرط دیگر افغانستان که آغاز عملی گفتگو های صلح با طالبان می باشد، هم تاکید کرده است.

در عین حال ایمل فیضی سخنگوی ریاست جمهوری می گوید که یگانه راه تشویق طالبان به گفتگو های صلح با حکومت افغانستان، رهایی زندانیان طالب از زندان گوانتانامو و زندان های پاکستان می باشد:

« رهایی طالبان افغانی از زندان گوانتانامو و زندان های پاکستان و انتقال فوری آنها به افغانستان یکی از پیشنهادات لویه جرگه مشورتی بوده و ما به آن احترام می گذاریم، اگر چنین اقدامات عملی از جانب امریکا به همکاری با پاکستان صورت بگیرد یقیناً که پروسه صلح افغانستان عملاً آغاز خواهد شد.»

به تازه گی سید فضل الله وحیدی والی هرات هم به رسانه ها گفته که معاون سفیر امریکا به وی اطمینان داده که ایالات متحده تمام شرایط افغانستان در موافقتنامه امنیتی و دفاعی را پذیرفته است.

از سوی هم سفارت امریکا در کابل در تماس با رادیو آزادی گفته که مذاکره روی موافقتنامه امنیتی و دفاعی با افغانستان در ماه نوامبر سال 2013 پایان یافته و امریکا آماده امضای آن می باشد.

به گفتهء مسوولان در این سفارت در موقف ایالات متحده در خصوص امضای این موافقتنامه کدام تغییری به وجود نیامده است.

با آن که مقام های امریکایی همواره روی امضای هر چه زودتر توافقنامهء امنیتی و دفاعی کابل و واشنگتن تاکید نموده اند، اما روشن نیست که این توافقنامه چه زمانی به امضا خواهد رسید.

جمشید حبیب زاده