نگرانی ها در مورد افزایش خشونت ها در شمال افغانستان

مسوولان کمیسیون حقوق بشر در شمال افغانستان با همکاری موسسه بین المللی "ایکول اکسس" در یک نشست مشترک که به منظور از بین بردن فرهنگ ازدواج های اجباری و زیر سن در بلخ دایر گردید بود، از افزایش خشونت ها علیه زنان ابراز نگرانی کردند.

مسوولین این دفتر ساحوی كمیسیون حقوق بشر می گویند که در 8 ماه نخست سال جاری در چهار ولایت، بلخ، سمنگان، جوزجان و سرپل بیش از 525 مورد خشنوت علیه زنان را به ثبت رسانده اند.

به گفته فوزیه نوابی مسوول بخش زنان در کمیسیون حقوق بشر در زون شمال افغانستان خشونت علیه زنان در این چهار ولایت نسبت به سال گذشته 55 درصد افزایش یافته است.

خانم نوابی در مورد به نوعیت خشونت علیه زنان گفت:
« خشونت از توهین، تحقیر و لت و کبود شروع می شود، ازدواج های اجباری، خود کشی ها، تجاوز جنسی، خوردن مواد کشنده و حلق آویز کردن می باشد. »

آرمان کریمی مسوول پروژه حقوقی، منع ازدواج های اجباری موسسه ایکول اکسس می گوید که نظر به گزارش سازمان ملل ارقام ازدواج های اجباری در کشور نسبت به سال گذشته 20 درصد افزایش یافته است.

آقای کریمی در مورد علت این افزایش گفت:
« عوامل مختلف دارد که خانواده ها دخترانش را به جبر به نکاح در می آورند، یکی خو مسایل اقتصادی خانواده ها می باشد و نبود زمینه کار، عوامل دیگر نیز دارد که بعضاً خانواده ها برای قبولاندن خواسته های شخصی دختران شان را زیر سن به ازدواج میدهد. »

فوزیه نوابی با آنکه بلند رفتن ارقام خشونت علیه زنان را نگران کننده میداند. اما وی افزود، برای نخستین بار دفتر ساحوی کمیسیون حقوق بشر در ولایت بلخ در طی سال جاری 3 مورد خشونت علیه مردان را نیز به ثبت رسانده است:

« خشونت چی علیه زن باشد و چی علیه مرد خشونت است، اما خشونت علیه زنان بشتر از و هر روز افزایش می یابد، ما در سال جاری سه مورد خشونت علیه مردان را در دفتر خود به ثبت رساندیم. »

خانم نوابی گفت، تازه ترین مورد خشونت از سوی زنان علیه مردان را روز سه شنبه هفتهء جاری به ثبت رسانده اند، که یک مرد از سوی خانمش در مزارشریف بنابر مشکلات خانوادگی شدیداً مورد لت و کوب قرار گرفته بود.

وی انگیزه افزایش خشونت علیه زنان و پیدایش تشدد علیه مردان را در شمال کشور موجودیت مشکلات خانوادگی، فقر و تنگدستی بیش از حد فامیل ها میداند.

با آنکه گزارش های افزایش خشونت علیه زنان از نقاط مختلف این کشور به گوش میرسد، اما مردم نیز انتقاد می کنند که در راستای محو خشونت علیه زنان نهاد های مسوول دولتی توجه لازم ندارند.


مجیب الرحمن حبیب زی، مزارشریف