«حکومت پاکستان با کنترول مدارس دینی، از آن استفاده نادرست می کند»

تعدادی از کارشناسان افغان بدین باور اند که هرگاه حکومت پاکستان کنترول مدارسی دینی در این کشور را بدست آورد بازهم برای نایل شدن به اهداف مشخص اش از آن استفاده نادرست خواهد کرد.

اخیراً حکومت پاکستان تصمیم گرفته تا 22 هزار مدرسه دینی در این کشور را تحت کنترول اش دربیاورد.

برخی از کارشناسان افغان، این اقدام حکومت پاکستان را ظرف یک سال ناممکن خوانده می گویند که اگر این کار صورت گیرد استفاده مثبت یا سو از مدارس دینی به حکومت آن کشور بسته گی خواهد داشت.

جاوید کوهستانی یکتن از این اگاهان در صحبت با رادیو آزادی گفت پاکستان میتواند از طریق نفوذ اش بر مدارس دینی در تامین امنیت و یاهم در گسترش ناامنی ها نقش بزرگ داشته باشد.

اما به گفتهء وی با احتمال قوی پاکستان از طالبان مدارس دینی در آن کشور، برضد افغانستان استفاده خواهد کرد:

« این یک اقدام دوجانبه است که از یک طرف می تواند در صورت صادق بودن برای ثبات پاکستان و منطقه و بحران کمک کند و اگر از این به عنوان ابزاری و مجدداً زیر شعارجهاد ومقاومت ومبارزه درکشمیر و افغانستان استفاده کنند میتواند برای آینده خطر ساز باشد. اما باید گفت که تجربه نشان داده که پاکستان فاقد کنترول بر تمام مدارس است. »

در طرح پالیسی ملی امنیت داخلی پاکستان که هفته گذشته از سوی چهودری نثارعلی وزیر داخله این کشور به پارلمان ان کشور ارائه شد تایید شده که شماری زیادی از تروریستان در مدارس دینی این کشورآموزش دیده اند و یا مصروف آموزش اند.

در عین حال دراین طرح تاکید شده که در مورد تمام مدارس این کشور دیدگاه یکسان باید وجود نداشته باشد.

گفته میشود که تدریس مخالف با نصاب درسی پاکستان در این مدارس و مبارزه سخت عساکر این کشور در برابر تروریستان ایجاب می کند که مراکز آشکار ترویج افراطیت تحت نظارت قرار بگیرند.

احمد سعیدی دیپلومات سابق افغان در پاکستان ویکی ازاگاهان سیاسی میگوید که نزدیک به 40 هزار مدرسه دینی درپاکستان فعالیت دارند:

« پاکستان ازآنچه که درمورد مدارس دینی آمار داده است به مراتب زیاد تر دارد که در حدود 38 هزارمدرسه دینی درآن کشوروجود دارد. بناً تلاش ها صورت می گیرد که این مدارس درچوکات حکومت درآورده شوند تا استخبارات ازآن آگاهی داشته باشند. این یک طرح است ولی امکانات آن بسیار مشکل است زیرا کسانیکه این مدارس را رهبری میکنند پول هنگفت از بیرون می گیرند. »

ایالات متحده امریکا نیز شماری ازمدارس دینی پاکستان را درسالهای گذشته درلست سیاه این کشورش شامل ساخته وآنرا مراکزتربیت وآموزش تروریستان خوانده است.

درهمین حال حکومت افغانستان اکثریت حملات انتحاری و بمبی را با مدارس دینی پاکستان ارتباط داده و خواهان مسدود شدن این مدارس است.

صدیق صدیقی سخنگوی وزارت امور داخله افغانستان به رادیو آزادی گفت که در مدارس دینی پاکستان به جای درس های دینی افراد بر علیه افغانستان تربیت می شوند:

« در این جای شک نیست هر حمله یی که ازسوی تروریستان درمرکز و یا ولایات مختلف کشورصورت گرفته همه تروریستان درمدارس دینی وزیرستان شمالی وجنوبی آموزش دیده اند ما امیدوار هستیم که اقدامات جدی ولازم صورت بگیرد تا این مدارس که درآن درس افراطیت علیه مسلمان داده میشوند مسدود شوند. »

مقام های افغان میگویند اگر افغانان خود از رفتن به مدارس دینی پاکستان خود داری کنند تا حدی این معضل هموار خواهد شد.

اما آگاهان امور بدین باور اند اگر مدارس دینی در داخل افغانستان افزایش یابند و در این مدارس سهولت ها به میان آید جهت فرا گرفتن آموزش های دینی نیاز رفتن به کشور های همسایه بخصوص پاکستان را وجود نخواهد داشت.

آنان هم چنان گفتند که حکومت افغانستان باید فعالیت های استخباراتی اش را در مدارس دینی کشور های همسایه بیشتر سازد تا جلو هر نوع حمله پلان شده را بگیرید.

هم اکنون در سراسر افغانستان 1002 مدرسه دینی و دارالعلوم فعالیت دارند که به اساس معلومات وزارت معارف حدود دوصد و 25 هزار تن در آن در حال فرا گیری آموزش های اسلامی اند.

اما شماری از جوانان که مصروف آموزش های دینی اند می گویند که در مدارس دینی سطح تدریس پایین است و به همین دلیل آنان به مدارس دینی پاکستان رو میاورند.


ویدا بره کی