مقامات صحی: مرض ملاریا در قندوز کاملاً محو شده است

مسوولان ریاست صحت عامه ولایت قندوز، از محو كامل مرض ملاریا طى مدت شش سال بدین طرف در این ولایت خبر میدهند.

مرض ملاریا، در سال هاى قبل به گونه گسترده ولایت قندوز را تحت تهدید قرارداده و حتى به نام ولایت ملاریایى مسمى شده بود، اما در سال هاى اخیر همزمان با بلند رفتن سطح آگاهى مردم و وقایه اعضاى خانواده ها، این مرض با گذشت هر روز رو به كاهش است.

داکتر محمد داوود اکبری مسوول كنترول و مراقبت امراض ملاریا و لشمانیا در زون شمالشرق در مصاحبه با رادیو آزادی گفته، كه از سال 2008 الی 2013 میلادى، حدود بیش از 550000 پشه خانه به صورت رایگان از سوى ریاست صحت عامه به اختیار مردم شهر قندوز قرارداده شده است.

اکبری با بیان اینکه پشه خانه ها نتایج موثرى را در پى داشته است، افزود، كه در پنج سال گذشته، خون 400 تن معاینه گردیده و ازین میان، در خون 38 تن نمونه این مرض به ملاحظه رسیده که بعداً تحت تداوى قرار گرفته اند:

" مدت شش سال می شود که واقعه ملاریای دماغی نداریم و ارقام ما که به ۰.۵ درصد كاهش را نشان میدهد و در عین زمان، به همین خاطر وزارت صحت کشور، سازمان صحی جهان و به همکاری کشور تاجکستان در ولایات قندوز، تخار و بدخشان این مرض به محوه داخل شده است و همچنان پروگرام های ابتدای ما جران دارد که در آن ترینیگ ها برای کارکنان صحی بود. در ولایت قندوز 550 زر پشه خان به مردم توزیع گردیده و این پروگرام تاسال 2017 ادامه دارد. "

مسوول كنترول و مراقبت از مرض ملاریا افزود، كه كارمندان ساحوى آنها با استفاده از تست هاى تشخیصیه، افراد مصاب به این مرض را در مناطق ملاریایى تداوى می کنند.

اکبری می گوید، كه این مرض، در كشور قابل تداوى است و جهت ریشه كن ساختن این مرض، یک پروژه مشترک را با همکاری کشور تاجکستان در میان سرحدات دو کشور نیز راه اندازی کرده اند.

در عین حال شهروندان قندوز نیز اظهارخوشى میکنند كه مرض ملاریا درسال هاى گذشته به مثابه یك مرض كشنده درمیان مردم عرض اندام كرده بود؛ اما در سال هاى پسین با توجه به تلاش هاى پیهم مسوولین صحى، اكنون نشانه هاى این مرض در خانواده ها به مشاهده نمیرسد.

در همین حال به کلینیک مرکزی ملاریان هم به شمار انگشت مریضان می آیند، یک دختر که به خاطر معاینه خون خود به این کلینیک آمده است در صحبت با رادیو آزادی گفت:

" اسم مه نوریه است از منطقه انگور باغ آمدیم، سرم تب می آمد جانم درد می کرد و از بوی دوغ هم بدم می آمد به همین خاطر به کلینیک آمدیم که خون خود را معاینه کنم تا که ملاریا نباشم. "

مسوولان ریاست صحت عامه قندوز، علت و عوامل اساسى كاهش این مرض را در توزیع پشه خانه ها و بلند رفتن آگاهى مردم عنوان می کنند.

ملاریا یكنوع مرض توام باتب و لرزه بوده، در صورتیكه به موقع تداوى نشود، انسان را به امراض مختلف دیگر از جمله محرقه مصاب می سازد.

اجمل آرین، قندوز