"سخنان اشرف غنی، روابط سرد افغانستان و امریکا را به حالت عادی برگردانید"

پس از سخنرانی رییس جمهور غنی در کانگرس امریکا و استقبال گرم اعضای کانگرس از برنامه های وی، کمیسیون روابط بین المللی ولسی جرگه می گوید، این اظهارات می تواند روابط سرد شده میان دو کشور را به حالت عادی برگرداند.

عبدالقادر زازی وطندوست رییس این کمیسیون گفت، سخنان رییس جمهور غنی و برنامه های که برای اجرای آن تعهد کرد، مقامات امریکایی را به کمک بیشتر به افغانستان تشویق کرده است.

آقای زازی که روز پنجشنبه با رادیو آزادی صحبت می کرد گفت، سفر اخیر مقامات افغان به امریکا یک سفر پردست آورد عنوان کرد:

" در سال های اخیر روابط حکومت امریکا با افغانستان خدشه دار شده بود و این سخنرانی رییس جمهور افغانستان و وعده های اش نه تنها برای مردم افغانستان بلکه با مردم و کانگرس امریکا بیخی نشان داد که امریکایی ها، حکومت امریکا، کانگرس امریکا را دوباره دل های شان را از خود ساخت و دوباره روابط گرم را میان افغانسان و امریکا ایجاد کرد. "

رییس جمهور افغانستان در جریان سفر به امریکا پس از ملاقات با برخی از مقامات بلند پایه امریکایی به شمول بارک اوباما به روز چهارشنبه در کانگرس امریکا سخنرانی مفصل داشت.

رییس جمهور افغانستان در این سخنرانی ضمن قدردانی از کمک امریکا و قربانی های سربازان امریکایی در چند سال گذشته بخاطر مبارزه با تروریزم در افغانستان به تشریح یک سلسله برنامه های حکومت اش پرداخت.

اشرف غنی تاکید کرد که افغانستان باید به صلح دست یابد و برای رسیدن به این هدف، تلاش های نیز صورت گرفته است.

وی همچنان از برنامه های حکومت افغانستان برای مبارزه با فساد اداری، تامین حقوق زنان، مبارزه با تروریزم و برخی موضوعات دیگر سخن گفت، چیزیکه گفته می شود امریکا نیز تقاضای عملی کردن آنرا از سوی حکومت افغانستان دارد.

این در حالیست که در سال اخیر حکومت قبلی به رهبری حامد کرزی، روابط میان امریکا و افغانستان به سردی گرائیده بود.

کارشناسان افغان تاکید می کنند که مقامات افغان باید به وعده های شان که به مقامات امریکایی داده اند عمل نمایند در غیر آن سخنرانی ها و استقبال گرم به معنای گرم شدن روابط نخواهد بود.

حاجی سید داوود کارشناس سیاسی افغان در مورد می گوید:

" واقعاً این صحبت های که آقای غنی در کانگرس امریکا، با آقای جوبایدن در کنفرانس مطبوعاتی، همرای اوباما، جان کیری، اشتون کارتر و حتی پنتاگون بالایش تاکید کرد حتی اگر پنجاه فیصد این را عملاً پیاده بسازد امید است که در این سفر و همچنان عملکرد شش و یا نو ماه آینده همه گپ ها ترمیم شود. "

مقامات امریکایی همچنان در این سفر وعده کردند که 800 میلیون دالر را به گونه تشویقی به افغانستان کمک کرده و رییس جمهور امریکا همچنان از باقی ماندن نزدیک به 10 هزار سرباز تا پایان سال 2015 میلادی در افغانستان اطمینان داد.

تحلیلگران می گویند که با درنظرداشت وضعیت کنونی افغانستان، تقویت روابط با امریکا به نفع مردم افغانستان است و به این مساله باید توجه صورت گیرد.

جاوید حسن زاده