افراط گرایی در پوهنتون های افغانستان پیامد های ناگوار خواهد داشت

از سال ها به اینسو نگرانی ها از سوی برخی مسوولان و مردم عام مطرح شده که گویا تعدادی از محصلین که با حلقات افراطی رابطه دارند در پوهنتون های ننگرهار، قندهار و کابل، همصنفان شان را تشویق و ترغیب به حمایت از مخالفین مسلح دولت می کنند.

خلیل الله شهید زاده معاون کمیسیون معارف و تحصیلات عالی ولسی جرگه افغانستان روزپنجشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت، حکومت باید به این مساله توجه جدی کند.

آقای شهید زاده به این باور است که اگر به این مساله به موقع رسیده گی نشود، اعتماد مردم نسبت به موسسات تحصیلات عالی ازبین رفته وافراط گرایی درکشور، تقویت خواهد شد:

" وزارت تحصیلات عالی می تواند بهترین همکارباشد به نیروهای کشفی افغانستان، یعنی می تواند به اسرع وقت چون مستقیم و بیست و چهار ساعت با محصل سر و کار دارد، محصلین که درس می خوانند و سپس به لیلیه می روند، تحت کنترول وزارت تحصیلات عالی استند، به شرط که اینها خود را متوجه بسازند و حتا اگر ضرورت باشد، وزارت تحصیلات عالی باید تقاضا بکندتا در جاهای آسیب پذیری که آنان احساس می کنند در آنجا نیروهای جابجا باشد و مساله را تحت کنترول خود در آورند، یعنی اگر به این مساله توجه شود، نتیجه مطلوب دارد و اگر نشود، یقین کامل است که پیامد ناگواری خواهد داشت. "

آقای شهیدزاده همچنان گفت، اخیراً به دلیل همین مساله ترکیه از دادن 505 بورس تحصیلی دربخشهای طب و انجنیری به محصلین افغان، خود داری کرد.

هم اکنون سه صد هزارمحصل دریکصدو چهل وشش پوهنتون دولتی و خصوصی تحت نظر ده هزار استاد درافغانستان، مصروف فراگیری درس اند.

اما درچند سال گذشته همواره نگرانی های مطرح شده که گویا برخی ازمحصلین در پوهنتون های دولتی افراط گرا وطرفدار مخالفین مسلح دولت بوده و سایرمحصلین را به حمایت ازآنان، تشویق وترغیب میکنند.

گزارشها می رسانندکه درسازمان دهی حمله انتحاری اخیر درولایت ننگرهارهم که درآن ده ها تن کشته و زخمی شدند، چند محصل پوهنتون این ولایت، دست داشته است.

دراین حال وزارت تحصیلات عالی افغانستان تاکید کرده که پوهنتون مکان علمی واکادمیک بوده ونباید درآن مسایل سیاسی و ترویج افراط گرایی مطرح گردد.

عظیم نوربخش سخنگوی این وزارت به رادیو آزادی گفت، به هیچ کس یا گروهی اجازه داده نمی شودکه چنین تحرکات را درداخل پوهنتون های افغانستان، دامن بزنند:

" ما در گذشته و درحال همکار بسیار نزدیک مسوولین امنیتی استیم و به هیچ کس اجازه این را نمی دهیم که در داخل پوهنتون ها و موسسات تحصیلات عالی دولتی و خصوصی چنین تحرکات را دامن بزنند، یعنی همکاری نزدیک با مسوولان امنیتی دراین راستا وجود دارد و ما کوشش می کنیم که نسبت به هرزمان گذشته روی این تاکید صورت می گیرد و چنین همکاری را داشته باشیم. "

این حرف ها درحالی مطرح می شودکه درچندماه گذشته ناامنی در برخی از ولایات افغانستان، افزایش یافته است.

برخی از کارشناسان افغان به این باور اندکه همکاری شماری افراد و حلقات درداخل کشوربا مخالفین سبب شده که آنها بعضاً به اهداف شان، دست یابند.

این کارشناسان می گویند، نیاز است تا حکومت برای شناسایی افرادیکه درپوهنتون ها، دوایر دولتی ویا درپست های کلیدی قراردارند اقدام جدی کند و مانع تقویت مخالفین مسلح و ترویج افراط گرایی درافغانستان شود.

جمشید حبیب زاده