بیش از 960 هزار تن در افغانستان بیجا شده اند

شدت نا امنی ها روز های بدی را سر راه صدها باشنده کشور آورده است و این باشنده گان برای پیدا کردن لقمه نانی با چالش ها دست و پنجه نرم می کنند و حتی به صفوف مخالفان مسلح می روند.

این موضوعیست که گروه حفاظت از افراد ملکی در یک بررسی تازه به آن پرداخته و این وضعیت را نگران کننده می خواند.

در بررسی های این گروه آمده است که از آغا سال جاری میلادی تا اکنون نه صد و شصت و چهار هزار تن از ولایت های که گواه نا امنی ها بوده است، بیجا شده اند.

اما یافته های مرکز نظارت بر بیجا شده گان که بخشی از این گزارش را می سازد نشان می دهد که کُل بیجا شده گان داخلی در افغانستان به نزدیک به صد هزار تن رسیده است.

محمد نبی تدبیر یکی از اعضای این گروه است که روز یکشنبه یافته های این گزارش را با رسانه ها شریک کرد، او در این باره گفت:

"اکثر بیجا شده گان داخلی که در دامنه های شهر های بزرگ مسکن گزین شده اند با چالش های زیادی روبه رو هستند و وزارت مهاجرین حتا برای آنان بودجه یی را هم اختصاص نداده است."

یافته های این گروه که از کمیشنری عالی سازمان ملل در امور پناهندگان و وزارت مهاجرین افغانستان گردآوری شده است نشان می دهد که رقم بیجا شده گان داخلی امسال در مقایسه به سال 2014 میلادی دو برابر افزایش یافته است.

این گروه در یافته هایش به بیست هزار بیجا شده ولایت قندز اشاره می کند و می گوید که هم اکنون این بیجا شده گان از دسترسی به آب آشامیدنی صحی، مواد خوراکی، آموزش و پرورش بی بهره هستند و شماری از کودکان و کهن سالان در میان آنان تلف شده اند.

گزارش گروه حفاظت از افراد ملکی هم چنان نشان می دهد که در کنار ناامنی و جنگ، فقر، کمبود منابع غذایی، منازعات قومی، بی بهره بودن از تعلیم و تربیه و بیکاری از علت های دیگریست که سبب هجوم باشنده گان از ولایات به شهر کابل شده است.

اعضای این گروه کارکرد وزارت امور مهاجرین و عودت کننده گان را در کار رسیده گی به وضعیت بیجا شده گان ولایت های ناامن کشور انتقاد می کنند و می گویند که این وزارت حتی تا اکنون برنامۀ برای آنان ندارد.

با این همه مهر خدا صبار رئیس بخش بیجا شده گان وزارت امور مهاجرین این گفته ها رد می کند:

"روند پاسخ دهی به نیاز های بیجا شده گان ادامه دارد و خانواده ها همه روزه حدود سه صد تا چهارصد خانواده کمک ها را دریافت می کنند.

برخی از این خانواده ها زمانی که در ولایت های شان امنیت برقرار می گردد بازگشت می کنند، در آن صورت نیز ما در هماهنگی با وزارت های که خدمات انکشافی را ارائه می کنند به این بیجا شده گان کمک می رسانیم."

بر اساس گزارش ها صدها تن به علت نا امنی ها در ولایات بدخشان، سرپل، قندز،هلمند، بادغیس و بغلان خانه های شان را ترک کرده اند و با کودکان و زنان در دیگر بخش های افغانستان بخصوص کابل مسکن گزین شده اند.

اعضای این گروه هشدار می دهند که اگر حکومت افغانستان به این وضیعت توجۀ جدی نکند، فاجعه انسانی در این کشور به بار خواهد آمد.

نظیفه محبوبی