سرانجام افزایش ناامنی در افغانستان شورای امنیت ملی، وزارت های سکتور امنیتی و دفاعی و اداره مستقل ارگان های محلی را واداشت تا طرح سند ارزیابی تهدیدات ملی را ترتیب کنند.
به اساس اعلامیه ریاست جمهوری، طرح این سند عصر روز سه شنبه از سوی شورای امنیت ملی افغانستان، تصویب شد.
میردادخان نجرابی رییس کمیسیون امنیت داخلی ولسی جرگه ترتیب همچون سند را برای تامین امنیت در افغانستان مهم می داند، اما تاکید دارد که این سند باید برای تایید به ولسی جرگه فرستاده شود:
" طرح که منجر به استحکام امنیت و حاکمیت دولتی شود، حرف بیسار نیک است، اما هر آن طرحی که توسط ریاست جمهوری یا ارگان های عدلی و قضایی و سایر ارگان های ذیربط به شورای ملی فرستاده می شود، بعد از بحث و تبادل نظر و غور در کمیسیون های مربوطه به جلسه عمومی پیشکش می شودکه پس از تصویب و یا رد آن می توانیم که بگویم چقدر مهم خواهد بود. "
در جلسه روز سه شنبه شورای امنیت ملی که به هدف بررسی وضعیت عمومی امنیتی کشور به ریاست اشرف غنی رییس جمهور افغانستان در ارگ برگزار شده بود، روی این سند بحث صورت گرفت.
در اعلامیه ریاست جمهوری آمده که در این جلسه، از قهرمانی قوای دفاعی و امنیتی کشور در شکست مخالفین مسلح قدردانی شد و سپس طرح سند ارزیابی تهدیدات ملی مورد غور و بررسی قرار گرفت و شورای امنیت ملی آنرا تصویب کرد.
این سند درحالی ازسوی شورای امنیت ملی تصویب شده که هم اکنون درگیری میان نیروهای افغان با مخالفین مسلح درنقاط مختلف کشور بخصوص در ولایات قندز، بدخشان، لوگر، بغلان و هلمند، جریان دارد.
علاوه بر این نگرانی ها در رابطه به گسترش فعالیت و نفوذ داعش یا گروه دولت اسلامی در بیست و پنج ولایت افغانستان هم بیشتر شده است.
در این حال، جاوید کوهستانی یکی ازکارشناسان نظامی افغان می گوید که بخاطر پیدا کردن جنبه تطبیقی، سند ارزیابی تهدیدات امنیتی باید برای تایید به شورای ملی افغانستان فرستاده شود.
آقای کوهستانی همچنان گفت، علاوه بر این در شرایط کنونی، افغانستان نیازمند داشتن یک سند استراتیژیک امنیتی- دفاعی هم است:
" در شرایط موجود ما نیازمند تصویب یک سند استراتیژیک امنیتی- دفاعی هستیم که نه تنها روابط ما را با همسایه ها در رابطه به همکاری و مبارزه مشترک تعریف بکند، وظایف نیروهای امنیتی افغان را در برابر دشمن روشن سازد، هم ساختارهای اطلاعات جمعی را در چنین یک سندی تعریف بکند و من امیدوار هستم که بالای چنین یک سندی کارصورت بگیرد که بتواند سند استراتیژیک و راهبردی باشد. "
به گفته آقای کوهستانی، داشتن سند استراتیژیک امنیتی- دفاعی، روابط افغانستان با کشورهای همسایه را در کار مبارزه مشترک با تروریزم بهبود می بخشد.
خواستیم در این ارتباط که آیا شورای امنیت ملی، سند ارزیابی تهدیدات امنیتی را برای تایید به شورای ملی خواهد فرستاد یا نه، نظر مسوولان شورای امنیت ملی را هم داشته باشیم، اما آنها حاضربه گفتگو نشدند.
اما حالا که بحث از سند ارزیابی تهدیدات امنیتی است، شماری از کارشناسان آنرا سندی می خوانند که حکومت با استفاده از آن می تواند سطح تهدیدات، منابع تمویل مخالفین مسلح و ظرفیت های موجود قوت های افغان را درک کند و به موقع به آن رسیده گی نماید.
جمشید حبیب زاده