داشتن رهبری قوی و پلان منظم، نکات اساسی اند که برای بهبود وضعیت فعلی امنیتی، افغانستان نیازمند آن است.
تحلیلگران امور نظامی می گویند: ابتدا باید حکومت نقاط آسیب پذیر کشور را شناسایی کند و سپس نیروهای امنیتی افغان از روی یک پلان منظم محاربوی فعالیت نموده و از حالت دفاعی به تعرضی تغییر داده شوند.
جنرال عتیق الله امرخیل یکی از این آگاهان روز یکشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت، برای تهیه همچو پلان نیاز است تا نخست وزیر دفاع تعیین شود:
"اول باید وزیر دفاع تعیین کند، پلان محاربوی را خود وزیر دفاع و تیم اش تهیه می کند، دیگر تکمیل کردن قوت ها، تکمیل شدن اکمالات، تعلیم و تربیه خوب و به میان آوردن یک رهبری مناسب با یک تیم قوی و منظم نیاز است تا ما بتوانیم تمام فعالیت های محاربوی را در تمام افغانستان پلانگذاری کنیم که این همه روی یک پلان منظم ساخته می شود که آن را باید بسازند و مطابق آن فعالیت کنند."
افزایش نا امنی ها و سقوط پیهم برخی ولسوالی ها از سوی مخالفان مسلح سرانجام رئیس جمهور را واداشت تا اعتراف کند که آنان در برابر مخالفان مسلح دولت، کوتاه آمده اند.
عبدالرؤف ابراهیمی رئیس ولسی جرگه گفته است که رئیس جمهور غنی در دیدار با آنان این مسأله را بیان کرده است.
قبل از این همواره مقام های امنیتی افغان از چگونگی کارکرد نیروهای امنیتی در برابر مخالفان مسلح اطمینان داده اند.
در عین حال جان مککین سناتور برجسته امریکایی در جریان بازدید اش از کابل گفته است که افزایش حملات طالبان مسلح در افغانستان نشان می دهد که آنان هنوز هم توانایی قابل ملاحظه دارند.
آقای مککین گفته است که برای جلوگیری از به هدر رفتن دست آورد های سیزده ساله و مقابله با تهدیدات موجود، نیروهای امریکایی باید فراتر از زمان تعیین شده به حضور شان در افغانستان ادامه دهند.
این اظهارات در حالی صورت می گیرند که در این اواخر نا امنی ها در نقاط مختلف کشور افزایش یافته اند.
چنانکه گزارش ها از سقوط چندین ولسوالی در ولایت های قندز و میدان وردگ به نشر رسیدند و در عین حال افزایش تلفات نیروهای امنیتی افغان تایید شد.
از سوی هم عده دیگری از کارشناسان نظامی می گویند که جنگ تحمیل شده در افغانستان ریشه های خارجی داشته و ابعاد ملی، منطقوی و بین المللی دارد.
شاه محمود میاخیل یکی از این تحلیلگران در صحبت با رادیو آزادی گفت که حل این مشکل به حکومت افغانستان تعلق می گیرد که چگونه پلانی را برای دفع آن تنظیم می کند.
آقای میاخیل هم روی ایجاد یک طرح منظم و واضح از سوی حکومت، تأکید می کند:
"اگر حکومت بتواند یک پلان مناسب را که بتواند به مردم اطمینان و به نیروهای امنیتی روحیه بدهد تهیه کند در این صورت می تواند بهتر با طالبان مسلح مقابله کند.
اما جنگ افغانستان ابعاد داخلی، منطقوی و بین المللی دارد و این مسأله متعلق به حکومت این کشور است که در مقابل این چالش ها پلان هایش را ترتیب و با مخالفان مسلح مقابله کند."
این آگاهان نظامی می گویند که سقوط برخی ولسوالی ها در کشور، اگر برای مدت زمان اندک هم باشد نشان دهنده ضعف حکومت و توانایی مخالفان مسلح دولت است.
آنان می گویند: اگر کار های عملی در عرصه بهبود اوضاع امنیتی صورت نگیرد و وضعیت نیروها به حالت تعرضی تغییر نکند، تلفات نیروهای امنیتی افغان احتمالاً بیشتر از این افزایش خواهد یافت.
سحرلیوال