ترانزیت، ترانسپورت، تجارت، انرژی و منابع طبیعی از مسایلی است که در ششمین کنفرانس ریکا یا همکاری های اقتصادی منطوی برای افغانستان روی آن بحث می شود.
شکیب مستغنی سخنگوی وزارت خارجه روز پنجشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت که علاوه بر این موضوعات روی برنامه های که در کنفرانس پنجم ریکا روی آن تاکید شده بود نیز بحث صورت میگیرد.
آقای مستغنی همچنان گفت، ششمین کنفراس همکاری های اقتصادی منطقوی برای افغانستان بتاریخ 12 – 13 سنبله سال جاری در کابل برگزارمیشود:
" عنوان این کنفرانس راه ابریشم از قلمرو جمهوری اسلامی افغانستان است بر علاوه این طرح های که برای همکاری های اقتصادی منطقوی جمهوری اسلامی افغانستان در ریکا پنجم طرح ریزی شده بود قرار است در مورد همکاری های آینده اقتصادی منطقوی با جمهوری اسلامی افغانستان در عرصه های مختلف از قبیل تجارت ترانسپورت ترانزیت منطقوی نیز بحث شود. "
به گفته آقای مستغنی، در این کنفرانس نماینده های 70 کشور و سازمان های بین المللی و منطقوی اشتراک می کنند اما وی در مورد اینکه حکومت افغانستان برای این کنفرانس چه اجندای را تهیه کرده است جزییات ارایه نکرد.
پنجمین کنفرانس ریکا یا همکاری های اقتصادی منقطو برای افغانستان در تاجکستان برگزار شده بود.
کنفرانس همکاری های اقتصادی منطقه یی برای افغانستان یا ریکا از سال 1384 به این سو در شهر های کابل، دهلی جدید، اسلام آباد استانبول و تاجکستان برگزار شده است.
رییس جمهور اشرف غنی نیز چند روز قبل در نشست سازمان شانگهای گفت که قرار است در آینده نزدیک کنفرانس همکاری های اقتصادی برای افغانستان یا ریکا در کابل برگزار شود.
از سوی هم برخی از کارشناسان اقتصادی این کنفرانس را در بخش تقویت روابط اقتصادی افغانستان با کشور های منطقه مهم می خوانند.
محمد امین فرهنگ وزیر پیشین تجارت و صنایع در صحبت با رادیو آزادی گفت که حکومت افغانستان باید جهت جلب توجه کشورهای عضو ریکا با یک برنامه قانع کننده در این کنفرانس اشتراک کند:
" این پروژه ها زمانی که عملی شود نه تنها برای مردم افغانستان جای کار و عاید پیدا می شود بلکه در مسیر این جاده ها در داخل افغانستان تولیدات و سرمایه گذاری در منابع طبیعی و زراعت افغانستان بلند می رود و از طریق همین راه ها می تواند در جهان عرضه شود که خودش رشد اقتصادی و ازدیاد عواید را نشان می دهد. "
بآ آنکه تا کنون چندین کنفرانس همکاری های اقتصادی برای افغانستان در کشورهای مختلف برگزار شده اما تحلیلگران می گویند که این کشور بگونه درست نتوانسته است کمکهای جهانی را جلب و به مصرف برساند.
آنان تاکید می کنند که برای جلب و به مصرف رسانیدن کمک های کشورهای جهان افغانستان نیاز به ایجاد پالیسی های منظم و ظرفیت سازی دارد.
فرشته ندا