با آغاز کار کمیسیون اصلاحات انتخاباتی افغانستان، برخی از نهادهای ناظر انتخابات و جامعه مدنی ابراز امیدواری کرده اند که این کمیسیون بتواند کارهایش را با بی طرفی کامل به پیش برد.
به همین منظور روز پنجشنبه موسسه دیده بان انتخابات افغانستان و سازمان خط نو در نشست مشترک خبری در کابل گفتند، با وجود اینکه اعضای کمیسیون اصلاحات انتخاباتی از سوی رهبران حکومت تعین شده اند، اما نیاز است تا این کمیسیون وظایف اش را در مشوره با جامعه مدنی انجام دهد.
فهیم صدیقی رییس سازمان خط نو ابراز نگرانی کرد که این کمیسیون بتواند کارهایش را مستقلانه و غیر جانب دارانه انجام دهد:
" یکی از نگرانی ها این است که چقدر اینها تضمین میدهند به مردم افغانستان که این ها هم دنبال همان پارتی ها و جناح های نمیروند که از همان مجرا ها داخل این کمیسیون شده اند و چقدر بر ماهیت اصلی خود اصلاحات فکر می کنند. "
مسوولین موسسه دیده بان انتخابات افغانستان هم چنان انتقاد دارند که حکومت در تعین اعضای کمیسیون اصلاحات انتخاباتی با جامعه مدنی مشوره نکرده است.
نهادهای جامعه مدنی می گویند که این کمیسیون مکلف است تا فعالیت های کمیسیون های انتخاباتی را با دقت و بدور از هر نوع تعصب سیاسی بررسی نماید.
در همین ارتباط روز چهارشنبه رییس کمیسیون اصلاحات انتخاباتی در نشست آغاز به کار این کمیسیون تعهد کرد که کارهای شان را مستقلانه انجام خواهند داد.
شاه محمود مل نماینده موسسه دیده بان انتخابات افغانستان گفت، اگر کمیسیون اصلاحات انتخاباتی به نفع و یا فرمایش تیم های تشکیل دهنده حکومت وحدت ملی کار کند، شفافیت انتخابات آینده به کلی متاثر خواهد شد:
" از همه مهمتر این است که است که این ها ارزیابی کنند که پروسه را، ولی در مشوره نزدیک با نهاد های که عملاً در پروسه دخیل بوده اند، اگر هدف کمیسیون این باشد که فقد یک طرح بدهند آن هم بدون ارزیابی، ما به بی راهه خواهد رفتیم. "
با آنکه اعضای کمیسیون انتخاباتی تعهد نموده اند که کارهای شان را به گونه شفاف انجام خواهند داد، اما برخی از نهادهای ناظر انتخابات و احزاب سیاسی هنوزهم بر بی طرفی این کمیسیون، ابراز شک و تردید دارند.
اینکه کمیسیون اصلاحات انتخاباتی تا چه حد خواهد توانست کارهایش را به گونه شفاف و بی طرفانه انجام میدهد، سوالیست که بعداً روشن خواهد شد.