روزانه حدود 800 تا هزار مریض به شفاخانه اندراگاندی مراجعه میکنند

در حالیکه ازدحام و مراجعه بیش از حد مریضان به شفاخانه صحت طفل اندرا گاندی از سوی کارمندان صحی این شفاخانه طاقت فرسا و درد سر ساز خوانده میشود، اما شماری از مریضداران میگویند که خدمات لازم برای آنان صورت نمی گیرد.

شفاخانه صحت طفل تنها مرکز بزرگ تداوی اطفال در افغانستان است که گفته میشود روزانه حدود 800 تا 1000 مریض از سراسر کشور به این شفاخانه مراجعه میکنند و دهها تن از آنان بستری میشوند.

پرسش های وجود دارند که چرا عرضه خدمات صحی در کلینیک های شماری از ولایات و چهار اطراف پایتخت ضعیف است و خانواده ها مجبور می شوند که حتی برای علاج یک بیماری عادی نیز اطفال شان را به شفاخانه صحت طفل که بار سنگین مریضان را به دوش میکشد بیآورند ؟

مادری که طفل یک ساله اش را از ولایت فاریاب به این شفاخانه آورده بود میگوید که در مراکز صحی این ولایت بیشتر مریضان به دلیل عدم تشخیص امراض و تاخیر در تداوی جان میدهند:

" بچیم در شبرغان یک هفته بستربود اما هیچ خوب نشد وروز به روزبدتر شده میرفت وتب بلند داشت وبالایش حمله میآمد، بروید شبرغان را ببینید که چطورمریضان میمیرند. کسی نیست که مریضی شان را تشخیص کند، کسی که امکانات دارد مریض اش را کابل میآورد و کسی که ندارد همانجا میماند."

محمد عمر کودک خورد سالش را که مبتلا به اسهال واستفراغ شدید بوده ازکوتل خیرخانه شهرکابل به شفاخانه صحت طفل آورده است.

وی میگوید که در سیزده سال گذشته کمک های هنگفتی بین المللی به افغانستان صورت گرفت اما حکومت نتوانست مقداری از این پول ها را صرف ساخت یک شفاخانه مجهز برای اطفال نماید:

" دو روز می شود که بچه گکم را به این شفاخانه آوردیم اما واقعیتش ازاینجا هم راضی نیستم بخاطری که امکانات در دسترس داکتران و در دسترس شفاخانه نیست به او صورتی که باید باشد خودم واقعاً ازپول های گزافی که دراین مملکت سرازیرشد متاسف هستم."

خانمی دیگری که ازولایت پروان کودک یکساله اش را به شفاخانه صحت طفل درکابل آورده میگوید که دریک ماه گذشته هرقدری که طفلش را تداوی کرد ند نتیجه نداد بلاخره مجبورشدند تا اورا به این شفاخانه بیآورند:

" یک یا یکنیم ماه میشود که طفل ام مریض است، هیچ خوب نمیشود ازولایت پروان آمدیم درمنطقه ما هیچ امکانات تداوی نیست داکتران موجود هستند اما هیچ چیزرا نمی فامند."

بیشترخانواده های که ازاطراف شهرکابل وبرخی ولایات اطفال مریض شان را به این شفاخانه آورده اند میگویند که در مناطق شان امکانات تداوی کمتر و یا اصلاً وجود ندارد.

منیره یکتن از پرستاران در این شفاخانه برایم گفت که به دلیل مراجعه بیش از حد مریضان، حجم کاری زیادی را متحمل میشوند:

" مریضان ما فوق العاده زیاد است، اما تعداد نرس ها بیخی کم است، در هر بستر سه مریض و چهار مریض، حتی که دهلیزها پر میشود. کسی نی گفته نمیتواند بخاطری که میگویند که این یک شفاخانه دولتی است، کاش یک شفاخانه دیگرهم همین رقم میبود که حد اقل کمی کار از سر ما هم کم میشد. "

ازدحام و رفت وآمد بیش ازحد مریضداران به مشکلات، کارگرانی که مسوولیت پاکاری دهلیزهای این شفاخانه را دارند افزوده است.

مینا یکتن از صفا کاران این شفاخانه میگوید :

" از کار من در اینجا هفت سال میگذرد وکارهای ما زیاد است اصلاً کار دو وارد را پیش میبریم وسه نفرهستیم درست رسیده گی کرده نمیتوانیم بخاطری که نفرما کم است. "

مسوولان صحی میگویند که همه ساله هزاران کودک با بلند رفتن درجه حرارت وعدم مراعت حفظ الصحه از سو خانواده ها به امراض ساری ومکروبی که اکثراً توسط آب وغذا های ملوث انتقال میابد مبتلا میشوند.

داکتر محمد بشیر قریشی سرطبیب شفاخانه صحت طفل اندراگاندی میگوید که روزانه حدود 800 تا یکهزار مریض به این مرکزصحی مراجعه میکنند:

" شفاخانه صحت طفل اندراگاندی یک شفاخانه کمپلکس و تخصصی به سطح کشوراست، نه تنها در مرکز بلکه از ولایات نیزکه تداوی مریضان امکان پذیرنباشد به این شفاخانه مراجعه میکنند. شفاخانه زمانی که تاسیس شده کابل حدود پنجصد هزار نفر نفوس داشت که حالا نشان میدهد که شفاخانه یک بارسنگین را درخود حمل میکند. با وجود چالش های که درقسمت کمبود پرسونل مسکی وکمبود ادویه داریم ما تلاش برای صحت یاب شدن مریض میکنیم. "

با این همه مسوولان وزارت صحت افغانستان میگویند که کار توسعه شفاخانه صحت طفل روی دست است و به زودی پولی کلینیک مجهز با وسایل طبی پیشرفته در این شفاخانه آغاز به کار خواهد کرد.

وحیدالله مایار سخنگوی این وزارت گفت :

" انشالله درآینده نزدیک ما شاهد بازگشایی یک کلنیک مجهز در صحت طفل خواهیم بود که روزانه حدود یک هزار طفل را به شکل سراپا خواهند دیدند و دو عملیات خانه مجهز خواهد داشت و مجهز با وسایل پیشرفته تشخیصیه که در منطقه رایج است. دو عملیات خانه مجهز خواهد همراه با وسایل پیشرفته که در سطح منطقه موجود است خواهد داشت. "

با آنکه در کنار شفاخانه دولتی صحت طفل شماری از شفاخانه های دولتی و خصوصی دیگر نیز در بخش عرضه خدمات صحی در کابل کار می کنند اما همواره بر کارکرد این شفاخانه ها انتقاد های وجود داشته است.

اما وزارت صحت افغانستان می گوید که تلاش ها به هدف معیاری ساختن خدمات شفاخانه های دولتی و خصوصی ادامه دارد.

ویدا بره کی