خبرنگاران افغان در سال های اخیر با خشونت ها و فشارها از سوی برخی از مقامات حکومتی، مسوولان امنیتی ومخالفان مسلح دولت ربرو بوده اند و این وضعیت برفعالیت های آنان نیز سایه افگنده است.
کمیته مصونیت خبرنگاران افغان نیز در گزارش شش ماه اول سال روان به همین موضوع پرداخته و از تلاش دولت برای اعمال فشار بر رسانه ها پرده بر می دارد.
این کمیته مقام های حکومتی را عامل 72 درصد خشونت در برابر خبرنگاران میداند.
کمیته مصونیت خبرنگاران افغانستان هرچند از کاهش 39 درصد خشونت در برابر خبرنگاران در مقایسه به شش ماه نخست سال گذشته میلادی سخن میزند؛ اما درصدی بلند اعمال خشونت از سوی دولت در برابر خبرنگاران نگرانی جدی این کمیته را بر انگیخته است.
نجیب الله شریفی رئیس این کمیته هشدارمیدهد که درصورت ادامه چنین وضعیت فاصله میان رسانه ها و حکومت بیشترمیشود و زمینه بهره گیری برای طالبان گسترده خواهد شد:
" وقتی که ما می بینیم که بیشتر خشونت از سوی حکومت بر خبرنگاران اعمال شده است این نگرانی جدی را در پیوند به آینده آزادی بیان و رسانه ها بمیان می آورد و فاصله میان رسانه و حکومت بیشتر میشود که این هم به زیان حکومت است و هم به زیان رسانه زیرا زمینه بیشتر تبلیغات برای طالبان و دیگر مخالفان مسلح دولت که در تلاش به چالش کشاندن حکومت هستند فراهم می گردد. "
کمیته مصونیت خبرنگاران روز پنج شنبه گزارش شش ماه اش را ارایه کرد، یافته های این گزارش هم چنان نشان میدهد که در بسیاری از موارد خبرنگاران زن در ولایت های کشور شاهد رفتارهای سو و غیر مشروع در رسانه ها بوده اند.
مسوولان این کمیته بر کارکرد حکومت در برابر رسانه ها انتقاد میکند و میگوید با گذشت نزدیک به یک سال از کار حکومت وحدت ملی رسانه ها در وضعیت دشواری قرار دارند.
به باور آنان آنچه سران حکومت در مبارزات انتخاباتی شان به رسانه ها وعده داده بودند بر علاوه اینکه بر آن عمل نکرده اند محدودیت های را نیز وضع کرده اند.
فرهاد نایب خیل یکی از خبرنگاران افغان میگوید، از ایجاد حکومت وحدت ملی شاهد حمایت حکومت از رسانه و خبرنگاران نبوده است.
از سوی دیگر فرانز مایکل میلبن نماینده ویژه اتحادیه اروپا در افغانستان گزارش کمیته مصونیت خبرنگاران را که در آن دولت عامل 72 درصد خشونت در برابر خبرنگاران گفته شده است، نگران کننده میداند و از حکومت افغانستان میخواهد تا عاملان خشونت، قتل و تهدید خبرنگاران را محاکمه کند.
با این همه وزارت اطلاعات و فرهنگ بر برداشتن چنین چالش ها از سر راه رسانه ها و خبرنگاران کشور سخن میزند.
هارون حکیمی سخنگوی این وزارت لغو کمیسیون رسیده گی به تخطی های رسانه یی را بخشی از همین تلاش ها میداند:
" ما از چالش های خبرنگاران آگاه هستیم از خشونت هایی که در برابر آنان قرار دارد تلاش های ما برای برداشتن این چالش ها ادامه دارد و آزادی بیان که دستاورد ما است به حفظ آن تلاش خواهیم کرد. "
اما با این همه کمیته مصونیت خبرنگاران افغانستان بار دیگر خواستار توشیح قانون حق دسترسی به اطلاعات از رهبران حکومت است.
این کمیته هرچند تاکید رهبران حکومت را برای حفظ دستاوردها در بخش رسانه ها و دیدارهای چندگانه آنان را برای بهبود کار رسانه ها در کشور با خبرنگاران میستاید، اما تاکید میکند که حمایت از آزادی بیان و رسانه ها نباید یک شعار باقی بماند.
این کمیته هم چنان از جامعه جهانی میخواهد تا حمایت از رسانه های افغانستان را به باد فراموشی نسپارد.
نظیفه محبوبی