روند خروج افغانها به اروپا از طریق سرحدات افغانستان با ایران‎

نبود امنیت مطمین درافغانستان، شماری ازاتباع این کشور را وا دار کرده است تا کشورشان را ترک کنند وبه سوی کشورهای اروپایی ازجمله جرمنی بروند.

این سفرها بیشترازطریق سرحدات افغانستان با ایران صورت میگیرد،سرحدات که درولایات غربی افغانستان موقعیت دارد.

شماری ازافغانهای که متقاضی سفربه اروپا هستند با دریافت ویزای ایران ازطریق مرزاسلام قلعه به ایران میروند وشماری هم ازسرحد ولایت نیمروز به صورت غیرقانونی خودرا به قاچاقبران میسپارند وبه خاطررسیدن به اروپا،راه های دشوار تا سرحد مرگ را هم سپری میکنند.

این روزها رفتن به اروپا یکی ازبرنامه های تقریباً خاص زنده گی برای شماری ازخانواده های افغان شده است.

بیشتر متقاضیان افغان به کشورهای مختلف اروپایی به ویژه آلمان میگویند ناگزیراند بخاطرتامین امنیت خود وآینده فرزندان شان به ترک کشورشان تن بدهند.

یکی ازاین خانواده ها با کوله باری ازغم همراه با زن جوان ودوطفل خورد سال خود به یکی ازموترهای 303 درولایت هرات مینشیند وقصد دارد به ولایت نیمروز برود تا درآنجا خود را به قاچاقبران بسپارند.

حسین مرد این خانواده میگوید دیگر امیدی به آینده خوب افغانستان ندارد و میخواهد بخاطرسرنوشت اطفال خود کشور را ترک کند وبه اروپا برود.

مجتبی با حسین همسفرشده است مردی که ترک وطن برایش یکی ازبدترین روزگارهای زنده گی به شمارمیرود اما نبود امنیت،شرایط بد اقتصادی وشماری دیگر ازمشکلات موجود درافغانستان تلاشهای او را به زنده گی دراروپا دوچندان کرده است.

همانطوریکه روند ترک وطن ازسوی افغانها به اروپا افزایش یافته است اما شماری هم هستند که داروندارشان درافغانستان را لیلام کرده وتاسرحد یونان رسیده اند اما ازآنجا دست خالی دوباره به افغانستان بازگشته اند.

جواد باشنده اصلی ولایت هرات است که همراه با زن جوان اش سمیه ودخترنه ماهه خود فاطمه ازراه های غیرقانونی تا سرحد یونان هم رفته بود اما پولیس آنان را ازداخل کشتی بیرون کشید ودوباره اخراج کرد.

این جوان بیست دوساله بد بختی های متعددی را متحمل شده است وچندین روزدرجنگل ها سپری کرده ومشکلات بزرگی را ازسوی قاچاقبران انسان دیده است.

او میگوید ازافغانستان تا به نزدیکی سرحد یونان بدست قاچاقبران افغان،ایرانی وترکی دست به دست شده است وساعت های پیاده روی کرده ولی هیچیک ازقاچاقبران نتوانسته اند آنان را به منزل مقصود برسانند.

سمیه خانم جواد است که راه پرخم وپیچ غیرقانونی به هدف رسیدن به اروپا را همراه با همسروطفل نه ماهه خود گذشتانده است.

این زن جوان ازقاچاقبران شکایت دارد که هیچ توجه به آنان نکرده وزنده گی را درراه سفر به اروپا به آنان سخت ساخته بودند.

حالا گزارشهای وجود دارد که قاچاقبران زیادی درولایت هرات کوشش های را بخاطر اغفال مردم به منظور زنده گی درکشورهای اروپایی راه انداخته اند.

نشستن پای صحبت با قاچاقبران جهت معلومات روی این موضوع به یکی ازکارهای نسبتاً دشواردرولایت هرات مبدل شده است ولی نیروهای امنیت ملی دراین ولایت سرحدی افغانستان چهارتن ازقاچاقبران انسان را بازداشت کرده است که هم اکنون درزندان مرکزی هرات بسرمیبرند.

فرید احمد جوانی تقریباً چهل ساله دریکی ازاطاقهای زندان هرات است مردی که ظاهرپشمیان است که چرا دست به این عمل زده است.

او میگوید ازمدتی به این سو با استفاده ازشیوه های گوناگون تبلیغات را میان مردم درهرات راه انداخته تا آنان حاضربه ترک افغانستان شوند وازاین طریق بتوانند پول نسبتاً هنگفتی را بدست آورند.

او میگوید بیشترتبلیغات خودرا درداخل سماواری ها وهوتل ها درمرکز شهر انجام داده اند.

این قاچاقبرافغان بعدازفشارهای نیر وهای امنیتی هویت چهارتن دیگرازهمکاران افغان خودرا فاش کرده که درحال حاضر درداخل زندان مرکزی هرات زندانی هستند.

فرید احمد میگوید انتقال افغانها به قصد اروپا ازسوی شبکه متشکل ازاتباع کشورهای افغانستان،ایران وترکیه صورت میگیرد.

انتقال که به گفته این قاچاقبر افغان بین ده تا دوازده هزار دالرامریکایی برای سفرهریک ازمتقاضیان به اروپا هزینه میخواهد.

حالا روند روبه رشد افغانها به مقصد اروپا نگرانیهای زیادی را به وجود آورده به حدی که گلبدین الکوزی رئیس ارکان قوماندانی 705 پولیس سرحدی درغرب افغانستان میگوید درحال حاضر روزانه دست کم چهارصد پنجاه تن ازافغانها ازطریق مرزاسلام قلعه به ایران میروند درحالیکه این رقم در یکسال گذشته بین دوصد تا دوصد پنچاه تن را نشان داده است.

آماری که آقای الکوزی ارائه میکند به افغانهای ارتباط میگیرد که با صدور ویزای ایران از مرز اسلام قلعه وارد ایران میشوند. ولی معلوم نیست که چی تعدادی ازاین افراد قصد سفربه اروپا ازطریق مرز ایران با ترکیه را دارند.

این روند درحالی ادامه دارد که دولت افغانستان تاکنون کدام واکنش را نسبت به این موضوع نشان نداده است.

اما مردم همچنان هراس دارند درصورتیکه کشورشان را ترک نکنند مشکلات زنده گی شان را بیشتردرافغانستان تهدید خواهد کرد.

جواد وسمیه زوج که دومرتبه تا سرحد یونان هم رفته بودند وسپس ازسوی پولیس برگشت خورده بودند مصصم اند که تا کارکنند وپول حاصل کارشان را دوباره به قاچاقبران دیگری بدهند تا بتوانند خود را ازمشکلات مختلف درافغانستان به خصوص نبود امنیت بکشانند و به اروپا برسند.

شاه پور صابر