با آنکه جزئیات توافقنامه امنیتی چین و افغانستان تا کنون مشخص نشده، اما یک منبع موثق حکومتی می گوید که در متن این توافقنامه، دولت چین متعهد به کمک های نظامی در ابعاد وسیع تر با افغانستان شده است.
این منبع که نخواست از وی نام گرفته شود روز چهارشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت،بر اساس این توافقنامه امنیتی، چین حکومت افغانستان را در امر مبارزه علیه تهدیدات امنیتی کمک خواهد کرد.
منبع می افزاید که چین همچنان تعهد کرده که بر علاوه آموزش نیروهای امنیتی افغان، وسایل و تجهیزات نظامی پیشرفته را نیز در اختیار آنها قرار خواهد داد.
دولت وزیری سخنگوی وزارت دفاع افغانستان می گوید که امضای توافقنامه امنیتی با دولت چین می تواند در راستای بهبود امنیت و تامین صلح و ثبات در این کشور موثر واقع گردد.
آقای وزیری می گوید، کمک های نظامی چین، می تواند بخشی عمده ای از نیازمندی های نیروهای امنیتی افغان را مرفوع سازد.
وی گفت: " این کشور می تواند در تمام ساحات به افغانستان کمک کند. مثلاً در وسایل، آلات و یا ابزار استخباراتی و کشفی همچنان تعلیم و تربیه افسران ما و برخی از وسایل و تجهیزاتی که اردوی ما به آن ضرورت دارند، چین میتواند با ما کمک کند تا در این مبارزه مشترک افغانستان هم کامیاب شود."
به تازه گی سه تفاهمنامه همکاری در بخش های امنیت، ساختمان سازی و تعلیم و تربیه روز سه شنبه میان مقامات افغان و چینایی در کابل به امضاء رسید.
رییس جمهور اشرف غنی پس از امضای این تفاهمنامه ها، با لن وان چن معاون رئیس جمهور چین در سفری که به کابل داشت گفت که توافقنامه امنیتی با چین می تواند در راستای تامین امنیت فیزیکی افغانها از طریق ماشین آلات مخصوص که در دروازه های کابل نصب می گردد، موثر واقع شود.
این ماشین های اسکنر می توانند در زمینه کشف مواد انفجاری در وسایط، نیروهای امنیتی افغان را کمک کنند.
در عین حال شماری از اعضای ولسی جرگه نیز از امضای قرارداد امنیتی با چین استقبال کرده می گویند که کمک های دولت چین باید به شکل مناسب مدیریت شود.
علی اکبر قاسمی یک عضو کمیسیون امور دفاعی ولسی جرگه در مورد گفت: " استقلال و حاکمیت این سرزمین در تهدید است، در این کشور کمک های زیاد آمد و برخی از قرارداد های امنیتی هم به امضا رسید اما اینکه مدیریت درست میشود یا نمیشود و از امکانات بهتر استفاده میشود یا نه به رهبری دولت ما تعلق دارد. قرارداد امنیتی با چین را به صلاح مردم افغانستان میدانم."
در این حال صالح محمد ریگستانی آگاه مسایل نظامی افغان می گوید که به همکاری صادقانه دولت چین امیدواری بیشتر دارد زیرا این کشور خود با تهدیدات امنیتی روبرو است.
وی افزود: " قرارداد امنیتی که جنبه عملی کوچک پیدا می کند بهتر است از آن قرارداد که بزرگ باشد و جنبه عملی نداشته باشد. من به همکاری چین امیدواری بیشتر دارم، قراردادیکه صورت گرفته جنبه عملی دارد، این کشور تکنالوژی پیشرفته دارد. این کشور هم با خطر تروریزم و مواد مخدر مواجه است و تجارب شان و تکنالوژی شان به افغانستان کمک میرساند."
آقای ریگستانی می گوید که امضای تفاهمنامه امنیتی میان افغانستان و چین از لحاظ روانی تاثیرات به سزا بالای افغانها دارد و آنان را امیدوار می سازد که در امر مبارزه با تروریزم تنها نیستند و این کشور نیز در حال انزوا قرار ندارد.
اما وی به ابعاد وسیع تروریزم و افراطیت در منطقه اشاره کرده می گوید که برای ریشه کن ساختن این پدیده نیاز است تا تلاش های مشترک و گسترده به سطح منطقه یی انجام شود.
گزارش - ویدا بره کی