طوری که در برنامه های گذشته روی موضوع نبود و یا کمبود داکتران و قابله های زن در برخی از ولایت پرداخته بودیم، با در نظر داشت اهمیت این موضوع خواستیم این بار روشن بسازیم که آیا قرار وعده های قبلی مسئولان تا چه حد خدمات صحی برای زنان در ولایات ارایه شده؟ و این موضوع بر میزان مرگ و میر مادران هنگام ولادت ها چه تأثیری داشته است؟
در صورت عدم دسترسی زنان در ولایات و قریه های دور دست، به خدمات صحی بخصوص در دوران بارداری و ولادت با در نظر داشت کدام نکات میتوان تا اندازهء زیاد صحت و حیات زنان را تضمین نمود؟
خوست و هلمند از جمله ولایاتی است که به گفتهء مسئولان وزارت صحت افغانستان زنان به سبب عدم دسترسی به خدمات صحی بیشترین مشکلات را دارند بخصوص هنگام ولادت. در برخی از قریه ها و دهات دور دست دیگر نیز این مشکل در حد زنان موجود است.
هر چند دو سال قبل به گفتهء سخنگوی وزارت صحت عامهء افغانستان به تعداد یک صد و شانزده قابله آموزش و تربیه شده بودند که در ولایاتی چون خوست و هلمند عرضهء خدمات صحی را انجام دهند.
اما به گفتهء داکتر سید حبیب هروال مسئول ملی پروگرام خدمات صحی مبتنی بر اشتراک جامعه در وزارت صحت عامهء افغانستان، آنان بیشتر در مراکز صحی و شفاخانه ها کار میکنند. چنانچه هنوز هم مشکلات ارایه خدمات صحی برای زنان در این ولایات پا بر جاست و مرگ و میر زنان هنگام ولادت ها حکایت انکار ناپذیری است.
پس برای حل مشکل چه راه وجود دارد؟ داکتر هروال میگوید: در سال های دو هزار و دو و دو هزار و سه در سروی که نشان داده شده، میزان مرگ و میر مادران هنگام ولادت در هر صد هزار به شانزده صد می رسید. اما در جریان دوازده سال این میزان در هر صد هزار به سه صد و بیست و هفت رسیده است.
Your browser doesn’t support HTML5
تهیه کننده: عفیفه ساکب