508 قضیه مواد مخدر تحت بررسی قرار دارد

مسئولان ریاست سارنوالی اختصاصی مرکز عدلی و قضایی مبارزه با جرایم مسکرات و مواد مخدر، مبارزه با مواد مخدر را بسیار مهم خوانده و برای محو آن به همکاری همه گانی تاکید کردند.

یار محمد حسین خیل رئیس سارنوالی اختصاصی این مرکز روز سه شنبه در نشست خبری گفت در سال 1394، 572 قضیه مربوط به مواد مخدر به آنان ارسال شده که از جمله 508 آن تحت بررسی قرار گرفته است.

آقای حسین خیل گفت در جمع این قضایا 162 آن بدون مظنون بوده و 64 قضیه از سال 1393 بوده که بیشتر از این قضایا برای فیصله نهایی به محاکم فرستاده شده است:

" قضایای که دلایل الزام علیه آن وجود داشت از سوی سارنوالی ابتدایی صورت دعوای شان تکمیل شده و در محاکم تعقیب شده است از جمله بالای 524 قضیه محاکم حکم صادر کرده که از جمله بالای 369 حکم نهایی صادر شده است یکصد و پنجاه و پنج قضیه تحت دوران محاکماتی قراردارد و چهل و هشت قضیه تحت بررسی قراردارد. "

آقای حسین خیل همچنان گفت به اتهام انتقال مواد مخدر به تعداد 624 تن بازداشت شده که در میان آنان 36 تن موظفین خدمات عامه، 12 تن اناث و سه تن از اتباع کشورهای ایران و کانادا و یک جنرال این مرکز شامل میباشند.

به گفته مسئولان سارنوالی اختصاصی مرکز عدلی و قضایی علیه جرایم، مسکرات و مواد مخدر، در سال 1394 از نزد بازداشت شده گان مقادیر هنگفت پول نقد به شمول افغانی، دالر امریکایی، کلدار هندی و پاکستانی، تومان ایرانی و درهم امارات نیز بدست آمده و تحویل بانک مرکزی گردیده است.

این درحالیست که قرار گزارش ها در سال 1394 در تولید و قاچاق مواد مخدر 48 درصد و در بخش کشت کوکنار 18 درصد در تناسب به سال 1393 کاهش به میان آمده است.

به اساس معلومات این مرکز تعداد قضایای ارسال شده قضایای مواد مخدر در سال 1393 به 663 قضیه میرسید اما در سال 1394 این رقم نیز کاهش را نشان داده است.

در اینحال کارشناسان بخش مواد مخدر در افغانستان اقدامات صورت گرفته در بخش بررسی قضایای مواد مخدر در این مرکز را برای محو مواد مخدر ناکافی میدانند.

نجیب فهیم یکی از این کارشناسان میگوید این یک مشکل جهانی است و در این راستا به کمک کشورهای منطقه و جهان نیاز است:

" اگر ما تمام توجه را متمرکز بسازیم روی برخورد عدلی و قضایی با مواد مخدر یکی از راهکار ها میتواند باشد اما افغانستان به تنهایی نمیتواند با این مشکل مقابله بکند. "

این درحالیست که سارنوالی اختصاصی مرکز عدلی و قضایی مبارزه علیه جرایم و مسکرات مواد مخدر نیز از ملل متحد میخواهد تا در جلوگیری از ورود مواد کیمیاوی که در ساخت هیروئین از آن استفاده میشود اقدام نماید.

هرچند حکومت افغانستان بارها از ساختن پالیسی و راه اندازی عملیات ها و برنامه های آگاهی عامه در راستای محو مواد مخدر در افغانستان خبر داده است اما افغانستان هنوزهم از جمله کشورهای بشمار میرود که بیشترین مواد مخدر در آن تولید می گردد.

گزارش: جاوید حسن زاده