اگر متوجه شویم در شهر کابل، کمتر چهار راه، پایه برق و دیواری دیده میشود که اعلانات پوهنتون های خصوصی را در خود تجربه نکرده باشد.
آیا موسسات تحصیلات عالی خصوصی به اندازه اعلاناتی که هر روزه در جاده های شهر نصب میکنند، از کارایی برخوردارند، و آیا اسناد یا دیپلوم های این موسسات با مهر تائیدی وزارت تحصیلات عالی کشور به محصلین داده میشود؟
و آِیا محصلین که با هزینه های بالا، بعد از سپری کردن بهترین ایام زندگی شان از پوهنتون های خصوصی فارغ میشوند در ادارات دولتی و غیر دولتی شامل کار خواهند شد؟ این همه نگرانی هایست که بیشتر محصلین موسسات خصوصی دارند که سال گذشته ما هم روی این موضوع گزارشی تهیه کرده بودیم که شماری از محصلین در این مورد شکایت داشتند و حال هم این شکایات وجود دارد که به جواب آن از وزارت تحصیلات عالی هم سخنانی داشتیم.
این بار مسئله را مجدداً پی میگیریم و باز هم تعدادی از محصلین با ابراز نگرانی از عدم اعتبار دیپلوم و دریافت نکردن دیپلوم شان بعد از فراغت این گونه حکایت کردند.
احمد ضیا منیب محصل یکی از موسسات تحصیلات عالی خصوصی میگوید، با هزینه های بالا در این پوهنتون ها تحصیلات را پیش میبرند، اما یگانه تشویش شان اعتبار اسناد شان است که در آینده موفق به دریافت وظیفه خواهند شدن یا خیر؟
فرشته فارغ التحصیل یکی از پوهنتونهای خصوصی که مدت دو سال میشود فارغ شده و اما دیپلوم خود را به دست نیاورده است میگوید، برخی از موسسات خصوصی همان ترانسکرپت یا مجموع نمرات را هم برای محصلین ندادهاند.
ولید احمد فیض یکی دیگر از محصلین پوهنتونهای خصوصی میگوید، بیشترین موسسات تحصیلات عالی خصوصی تأسیس شده اما اسناد شان قابل اعتبار نیست.
یکی دیگر از نگرانی های محصلین در مورد ذهنیت های منفی مردم در مورد اینکه جوانی که از موسسات تحصیلات عالی خصوصی فارغ می گردند لیاقت نداشته و سند شان هم قابل اعتبار نمیباشد، است.
جاوید محصل یکی از پوهنتون های خصوصی در این مورد شکایت کنان چنین گفت:
"چرا مه حق ندارم مه استعداد ندارم که در پوهنتون خصوصی تحصیل میکنم پول مصرف نمیکنم یا کله ندارم که یاد نگیرم چرا برای ما گفته میشود که خودت در پوهنتون خصوصی درس خواندی لیاقت نداری و یا اسنادت قابل اعتبار نیست چرا دولت در این زمینه توجه نمیکند؟"
به اساس کندی توزیع دیپلوم های موسسات تحصیلات عالی خصوصی سال گذشته با عبدالعظیم نور بخش سخنگوی این وزرات مصاحبه داشتیم که در مورد اعتبار و چاپ بیشتر از پنجصد پنجاه هزار قطعه دیپلوم موسسات تحصیلات عالی خصوصی وعده های داده بود.
اما این وعده ها تا حال عملی نشد و هنوز هم محصلین در نگرانی قرار دارند در این ارتباط ما هم در قدم نخست راهی پارلمان شدیم و از کمال ناصر اصولی رئیس کمیسیون امور دینی و فرهنگی و تحصیلات عالی و معارف ولسی جرگه پرسیدیم که آیا روی این مسئله که بار ها وعده داده میشود کدام غور و بررسی صورت گرفته است یا خیر؟ وی در پاسخ چنین گفت:
"در گذشته تمام فعالیتهای پوهنتون های خصوصی طبق یک مقرره صورت میگرفت اما حال فرمان تقنینی صادر گردیده و به خاطر اصلاح و تصویب به ولسی جرگه رسیدهاست. در کمیسون تحت بررسی است و ما فصل جدا در قانون جابه جا کردیم که دیپلوم پوهنتون های خصوصی با دیپلوم پوهنتون های خصوصی طبق قوانین نافذه افغانستان یک سان میباشد."
محمد امیر کامه وال رئیس موسسات تحصیلات عالی خصوصی هم در این مورد خاطر نشان نموده گفت، با گذشت چندین سال از فعالیت موسسات تحصیلات عالی خصوصی مسئولین توجه خاص به اسناد تقنینی نداشته اند که خوشبختانه در حال حاضر اولین کار این وزرات تهیه نمودن اسناد تقنینی به فارغین پوهنتونهای خصوصی است که اسناد برای شان داده میشود. وی از اعتبار، چاپ و توزیع پنجصد هزار قطعه دیپلوم برای پوهنتون های خصوصی یاد نموده گفت:
"دیپلوم پوهنتونهای خصوصی به کمک اتحادیه پوهنتونهای خصوصی به زودترین فرصت که در حدود پنجصد هزار قطعه دیپلوم میباشد آماده می شود که این دیپلوم ها در جرمنی چاپ میشود و از یک کود محافظتی خاصی برخوردار است."
دوستان عزیز، در ارتباط به این موضوع نظر اسدالله غضنفر مشاور در امور فرهنگی و اکادمیک ریاست جمهوری را هم گرفتیم که آنها در مورد رفع نگرانی دیپلوم های محصلین پوهنتونهای خصوصی این چنین اطمینان دادهاند:
" در ملاقات اخیری که با وزیر تحصیلات عالی افغانستان داشتیم یکی از مسایل مورد بحث مسئله دیپلومهای محصلین پوهنتونهای خصوصی بود و ایشان اطمینان دادهاند که در این زمینه تصمیم نهایی گرفته شدهاست و صرف بعضی از مشکلات کوچک تخنینکی باقی مانده که تا چند روز دیگر حل میشود و بعد از این جوانان عزیز از این ناحیه مشکل نخواهند داشت."
از آقای کامه وال در مورد راه نیافتن محصیلن پوهنتون های خصوصی به ادارات دولتی و غیر دولتی پرسیدیم در پاسخ با رد این موضوع گفت که از روی لیاقت و رقابت محصلین پوهنتون های دولتی و خصوصی میتوانند شامل این ادارات شوند.
و در اخیر محمد امیر کامه وال گفت که بعد از این در پوهنتون های خصوصی از طرف وزارت تحصیلات عالی و کمیته امتحانات از محصیلن این پوهنتونها امتحان اخذ میگردد و اعتبار پوهنتونهای خصوصی از این بیشتر بلند خواهد شد.
پس به امید عملی شدن وعدههای مقامات و محصلین که از پوهنتونهای خصوصی فارغ میگردند دیپلوم قابل اعتبار بدست آورده تا بتوانند در بخش کاریابی و ادامه تحصیلات شان با مشکلات روبرو نشوند.
شما میتوانید این برنامه از طریق ویب سایت رادیو آزادی www.radioazadi.comو صفحه فیسبوک هوای تازه facebook.hawa e taza.com هم بشنوید و هم بخوانید.
ترتیب کننده برنامه هوای تازه: فروزان حبیب زاده
وقت نشر برنامه: هفته دو بار روز های شنبه و سه شنبه
Your browser doesn’t support HTML5