تطبیق پروژه کاسا یکهزار و فواید آن برای افغانستان

سر انجام کاسا یکهزار یکی از پروژه‌های مهم اقتصادی منطقوی که به گفته مقام‌های افغان اهمیت موقعیت استراتیژیک این کشور را در منطقه تثبیت می‌کند، رسماً افتتاح شد.

جاوید فیصل یکی از سخنگویان ریاست اجرائیه در صحبت تلیفونی با رادیو آزادی از دوشنبه تاجکستان گفت که پروژه کاسا یکهزار افغانستان را در کنار منافع اقتصادی می‌تواند در تامین امنیت نیز کمک کند.

پروژه کاسا یکهزار افغانستان را در کنار منافع اقتصادی می‌تواند در تامین امنیت نیز کمک کند.

وی گفت:

"هر پروژه که از افغانستان می‌گذرد و شرکای منطقویی ما هم از تلاش‌های افغانستان حمایت می‌کنند تا در تطبیق پروژه با هیچگونه موانع روبر نشوند در کنار آن موقعیت استراتیژیک را که افغانستان دارد بیشتر تثبیت می‌شود."

در مراسم افتتاح کاسا یکهزار یا پروژه انتقال برق از آسیای میانه به آسیای جنوبی به روز پنجشنبه عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه حکومت افغانستان نیز شرکت کرده بود.

پروژه برق کاسا یک هزار یک اعشاریه هفده میلیارد دالر هزینه بر می‌دارد و ۱۳۰۰ میگاوات برق کشور‌های آسیای میانه را از طریق افغانستان به پاکستان انتقال می‌دهد.

در این پروژه چهار کشور یعنی قرغیزستان، تاجکستان، افغانستان و پاکستان دخیل اند.

پروژه کاسا یکهزار از ۲۳ ولسوالی و ۶ ولایت مرکزی و شرقی افغانستان می‌گذرد که با عملی شدن این پروژه تمامی باشنده‌های این مناطق از انرژی برق برخودار می‌شوند.

در کنار کاسا یکهزار پروژه اقتصادی مهم دیگر انتقال برق ۵۰۰ کیلو ولت ترکمنستان از خاک افغانستان به پاکستان است.

آگاهان سیاسی و اقتصادی افغان پروژه‌های بزرگ اقتصادی چون کاسا یکهزار را برای این کشور با اهمیت خوانده و می‌گویند که این پروژه‌ها کشورهای دخیل را به مشارکت منطفقوی نزدیک می‌سازد.

حاجی سید داود آگاه امور سیاسی روز پنجشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت که پروژه کاسا یکهزار به سطح منطقه وابستگی سیاسی ایجاد می‌کند.

حاجی سید داود آگاه امور سیاسی

وی افزود:

" بدون شک هر قدر این کشورها روی منافع با هم گره بخورند به همان اندازه آنها از لحاظ سیاسی و امنیتی با هم نزدیک می‌شوند یعنی یک مساعی مشترک میان این کشورها پیدا می‌شود بخصوص پروژه کاسا یکهزار این کشورها را در یک مشارکت باهمی منطقویی نزدیک می‌سازد."

در این حال کارشناسان اقتصادی می‌گویند که این پروژه برای منطقه خصوصاً برای افغانستان سود فراوان اقتصادی نیز دارد.

سیف الدین سیحون کارشناس امور اقتصادی و استاد در پوهنتون کابل می‌گوید که این پروژه زمینه را برای همکاری‌های بیشتر اقتصادی در منطقه مساعد می‌سازد.

وی گفت:

" زمانیکه منافع اقتصادی ایجاد شود این منافع بالاخره توجیه همکاری‌های دیگر را زمینه ساز می‌شود از این خاطر برای پیشرفت اقتصادی افغانستان و منطقه چون که منافع متقابل ایجاد می‌کند که این منافع راه را برای همکاری‌های اقتصادی در منطقه مساعد می‌سازد."

آقای سیحون با آنکه پروژه کاسا یکهزار را از بُعد دریافت ۴۵ میلیون دالر حق العبور و ۳۰۰ میگاوات برق مهم می‌داند اما تاکید وی بر استفاده از منابع داخلی کشور است.

او می‌گوید، اگر حکومت استراتیژی مهمی برای استفاده از منابع طبیعی داخلی برای رفع نیازمندی‌هایش خصوصاً در بخش انرژی نداشته باشد باز هم یک کشور ترانزیتی و مصرفی باقی مانده و به خود کفایی اقتصادی و سیاسی رسیده نمی‌تواند.

گزارش: فریبا واحدی