ادارۀ عالی مبارزه با حوادث میگوید، از هشت ماه بدینسو هر ماه به گونۀ اوسط ۱۴۲ فرد ملکی در نتیجه انفجارماینها و مواد منفجر ناشده جان میبازند.
محمد اسلم سیاس معاون این اداره در نشست زیرنام"بازنگری برنامههای ماین پاکی "به روز یکشنبه از افزایش تعداد کشته شدگان و زخمیهای ناشی از ماین و مواد منفجر ناشده ابراز نگرانی کرد.
آقای سیاس گفت، این اداره با مشکلات مالی جدی در زمینه از بین بردن ماین و مواد منفجر ناشده روبرو است.
وی گفت:
"پروگرام ماین پاکی افغانستان برای تطبیق پلان ده سالۀ عملیاتی خویش از ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۳ به کمبود شدید منابع مالی مواجه است."
اداره عالی مبارزه با حوادث، نا امنی را از موانع عمده سر راه از بین بردن ماین و مواد منفجر ناشده میداند.
به نقل از آقای سیاس، از سال ۲۰۱۰ تا حال ۲۱۷ کارمند ماین پاکی در افغانستان کشته و زخمی شدهاند.
بر اساس معلومات مقامات افغان با وجود تلاشهای نهادهای مختلف، هنوز هم در ۲۵۹ ولسوالی افغانستان ۷۲۷ کیلومتر مربع اراضی پوشیده با ماین و مواد منفجر ناشده است.
با وجود اینکه در نصاب تعلیمی وزارت معارف در رابطه به ماین و مواد منفجر ناشده معلومات گنجانیده شدهاست، اما در نقاط دور افتاده افغانستان عدم آگاهی از خطرات ماین و مواد منفجر ناشده تهدید جدی دانسته میشود.
یوناما یا دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در کابل نیز، موجودیت ماین و مواد منفجر ناشده را در افغانستان نگران کننده میداند.
مارک پاودن معاون نماینده خاص سرمنشی سازمان ملل در افغانستان در حاشیه این نشست در صحبت با رادیو آزادی از جامعه جهانی خواست تا برای از بین بردن خطر ماین و مواد منفجر ناشده کمکهایشان را بیشتر کنند.
وی گفت:
"با آنکه نهادهای بینالمللی و دونرها در زمینه کمک کرده بودند اما چیزی را که من میخواهم بگویم این است، قسمیکه این کار مشکل است باید با در نظرداشت نیاز که موجود میباشد روی آن سرمایه گذاری گردد."
در پیام ارسالی عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه افغانستان نیز تأکید شدهاست تا تمامی ادارات ذیربط کارهایشان را برای از بین بردن ماین و مواد منفجر ناشده هماهنگ کنند.
بر اساس ارقام رسمی، افغانستان در سطح جهان چهارمین کشوری است که با تهدید ماین و مواد منفجر ناشده روبرو است و ادامه جنگها این تهدید را جدی تر ساخته است.
آرزو غیاثی
Your browser doesn’t support HTML5