پلان عمل ملی در مورد زنان، صلح و امنیت یکی از تعهدات حکومت افغانستان در نشست وارسا و بروکسل بوده اما برخی ادارات افغانستان تا هنوز این پلان را در پالیسی سکتوریشان نگنجانیدهاند.
خجسته فنا ابراهیم خیل رئیس حقوق بشر و امور بینالمللی زنان وزارت امور خارجه این مطلب را روز یکشنبه در نشست سه روزه هماهنگی تطبیق و نظارت از پلان عمل ملی در مورد زنان، صلح و امنیت در کابل مطرح کرد.
وی گفت:
"بررسیها نشان میدهد که هنوز تعدادی از ادارات پلان تطبیقی خویش را تهیه نکرده و فعالیتهای پلان عمل محیط در پالیسی سکتوری این ادارات گنجانیده نشدهاست. ما آرزومندیم که نمایندههای ادارات تطبیق کننده در جریان سه روز ورکشاپ هماهنگی بتوانند برای تهیه پلان تطبیقی خویش استفاده موثر نمایند."
خانم ابراهیم خیل میگوید، تطبیق پلان عمل ملی به بودجه نیاز دارد و به گفته وی بودجه آن از سوی وزارت مالیه نهایی شده و برای نظر خواهی به نهادهای ذیربط جامعه جهانی ارسال گردیدهاست.
بررسیهای وزارت خارجه افغانستان نشان میدهد که این برنامه تا سال ۲۰۲۰ میلادی در دو بخش قابل تطبیق میباشد که نظر به معلومات این وزارت بخش اول آن تا سال ۲۰۱۹ میلادی به بیش از ۵۱ میلیون دالر نیاز دارد.
پلان عمل ملی در مورد زنان، صلح و امینت یکی از قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد میباشد که در سال ۲۰۰۰ میلادی تصویب شده و افغانستان نیز از یک سال به این سو متعهد به عملی ساختن آن است.
در این حال سید صادق مسئول بخش زنان سازمان ملل متحد با استقبال از دست آوردنهای حکومت افغانستان در بخش زنان میگوید، نقش زنان در گفتگوهای صلح هنوز هم کمرنگ است.
وی افزود:
"با وجود دست آوردهای زیاد متأسفانه در حقیقت نقش زنان در صلح و گفتگوهای صلح هنوز هم کمرنگ است، به نمایندگی از سازمان ملل به حمایت از حکومت افغانستان، وزارتها و نهادهای ذیربط در امر اجراء تعهدات ملی و بینالمللی و رسیدن به تساوی جنسیتی در افغانستان متعهد هستیم."
در عین حال سفیر فنلند در افغانستان در این نشست گفت، تبعیض جنسیتی را میتوان با گماشتن زنان مجرب در پُستهای کلیدی بخشهای عدلی و امنیتی این کشور کاهش داد.
به گفته وی، انکشاف اقتصادی افغانستان تنها با فعالیت مردان ممکن نیست بلکه در کنار آنان زنان نیز باید سهیم شوند این کشور را از چالشهای کنونی نجات دهند.
گزارش از تمیم اخگر