مؤسسه دیدهبان انتخابات و شفافیت افغانستان میگوید، یافتههایش نشان میدهد که کارهای کمیته گزینش شفاف نبوده و مشکلات را نیز به همراه داشتهاست.
اعضای این مؤسسه روز چهارشنبه در یک نشست خبری در کابل گفتند، در این پروسه مداخلات سیاسی صورت گرفته و باید حکومت در لیست نهایی دقت کند و اعضای کمیسیونهای انتخاباتی را بگونه شفاف تعیین نماید.
عدم موجودیت میکانیزم رسیدهگی به شکایات، نبود معیارهای مشخص برای مصاحبه شوندهها، نداشتن تجربه کافی درخواست کنندهها و عدم رویۀ یکسان اعضای کمیته گزینش با مصاحبه شوندهها از مشکلات عمده در روند کاری کمیته گزینش خوانده میشود.
این مسئولان گفتند که یافتههای آنها نشان میدهد که در این پروسه مداخلات سیاسی نیز صورت گرفتهاست.
حبیبالله شینواری یک عضو این مؤسسه گفت، آنها این گزارش را از طریق مصاحبهها و مشاهداتشان از کارهای کمیته گزینش تهیه کردهاند.
او افزود:
"مشکل دیگر این کمیته اینست که آنها در جریان مصاحبهها و معیارهای که برای درخواست کنندهها و کاندیدان مشخص کرده بودند آن معیارها بیشتر مشخص نبود مشکل دیگر مسئله نشر لیست است بیش از ۷۰۰ تن درخواست داده بودند در کمیته گزینش اما از ابتدا آنها لیست را نشر نکردند تا اینکه این لیست را به حکومت سپردند که هیچ فایده ندارد."
پنجشبه هفته گذشته کمیته گزینش اعضای کمیسیونهای انتخاباتی لیست نهایی کمیشنران احتمالی کمیسیونهای انتخاباتی را به رئیس جمهور سپردند.
اعضای این کمیته گفتند که تمام افراد در لیست نهایی بر اساس لیاقت و تجربه کاری از سوی آنان در نظر گرفته شدهاند.
اعضای دیدهبان انتخابات و شفافیت همچنان از حکومت خواستند روی لیست نهایی گزینش کمیشنران کمیسیونهای انتخاباتی توجه کرده و کمیشنران را در کمیسیونها انتخاباتی با دقت کامل تعیین نماید.
در همین حال مسئولان کمیته گزینش یافتههای این نهاد را بیاساس دانسته میگوید، در صورتیکه دیدهبان انتخابات شفافیت حتی ده ساعت هم از پروسههای کاری کمیته گزینش نظارت نداشته چگونه این گزارش را تهیه کردهاست.
یوسف رشید سخنگوی این کمیته در صحبت با رادیو آزادی گفت:
"به باور من گزارش آنها دور از حقیقت است و نهاد که امروز نشست خبری داشت باید گفت اگر متواتر حساب نمایم در جریان روزهای کاری کمیته گزینش حتی ده ساعت هم آنها نظارت نکردند، بناً در ده ساعت نظارتشان چگونه میتوانند این ادعا را مطرح نمایند بناً این ادعایشان بیاساس میباشد."
آقای رشید همچنان گفت، اگر اعضای این نهاد اسناد در این مورد در اختیار دارند باید با آنها شریک سازند تا آنان در زمینه اقدام نمایند.
از سوی هم شاه حسین مرتضوی معاون سخنگوی رئیس جمهور میگوید که تعیین کمیشنران کمیسیونهای انتخاباتی با دقت کامل صورت میگیرد و در این زمینه هیچگونه مداخله وجود ندارد.
گزارش: فرشته ندا