نشست سه روزه حفظالصحه از سوی وزارتهای احیا و انکشاف دهات، صحت عامه و مؤسسه یونیسف به روز سه شنبه در کابل آغاز شد.
آنان میگویند که هدف این نشست این است تا بر اساس تجارب و مشورههای مشترک پلانی را برای از بین بردن مشکلات حفظالصحه تهیه نمایند.
وزارت احیا وانکشاف دهات افغانستان میگوید، که آنان به همکاری برخی وزارتها و مؤسسات ذیربط میخواهند، پلانی را ترتیب کنند که بر اساس آن تا سال ۲۰۲۵ مشکلات صحی و حفظالصحه گردد.
نصیر احمد درانی وزیر احیا و انکشاف دهات در این نشست افزود:
"امروز اینجا برای سه هدف اساسی گردهم آمدهایم، اول اینکه تا سال ۲۰۲۵ با یک دیدگاه واحد مشکل نبود تشنابها را حل سازیم، برای حفظالصحه راه حلها را شریک ساخته و بر اساس برنامه تفاهم ملی برای تقویت برنامههای حفظالصحه پلانها را مشترکاً ایجاد کنیم."
به گفته وی در افغانستان هنوز هم ۱۹ در صد مردم در خانههایشان تشناب ندارند و برای رفع حاجت از خانههایشان بیرون میروند که این عمل هوا و محیط را آلوده ساخته و سبب امراض مختلف میشود.
مقامات این وزارت میگویند، تلاشهایشان برای کاهش این مشکلات اخیراً نتیجه دادهاست.
در عین حال فیروزالدین فیروز وزیر صحت عامه افغانستان، حفظالصحه را برای مردم و بخصوص اطفال مهم خواند.
به گفته وی با آنکه تلاشها در این زمینه ادامه دارد اما هنوز هم در این بخش برخی مشکلات وجود دارد که سبب بیماریهای کشنده میان مردم میشود.
بر اساس معلومات وی هنوز هم ۶۱ در صد مردم به حفظالصحۀ لازم دسترسی ندارند.
او افزود:
"سروی اخیر مرگ و میر در افغانستان نشان میدهد، در حدود ۶.۲ در صد وفیات نزد اطفال کمتر از سن ۵ سال سبباش اسهال است و اسهال به دلیل عدم دسترسی به حفظالصحه مناسب و آب آشامیدنی میباشد."
در این نشست بی بی گل خانم رئیس جمهور بالای حفظالصحه تأکید نموده و حفظالصحه را برای انکشاف سالم ذهنی و جسمی همه افغانها بخصوص اطفال مهم دانست و از مالکان کارخانهها خواست تا هوا را آلوده نسازند.
در عین حال خانم ادیل نماینده اداره یونیسف در افغانستان گفت، حفظالصحه تنها کار یک وزارت نیست بلکه آنان نیز در این بخش با حکومت همکاری خواهند کرد.
او افزود:
"این یک راه دراز است اما باید آغازش کنیم، من میدانم که شرکای ما زیر رهبری دو وزارت جامعه را به سبک بهداشی کل در افغانستان کمک خواهد کرد. ما در سال آینده میلادی در انتظار اعلام دفع تشنابهای باز در ولسوالیها هستیم."
وزارت صحت عامه میگوید، افزایش نفوس، آلودهگی هوا، مهاجرتها، ازدیاد وسایط و فابریکهها و برخی موارد دیگر سبب بروز بیماریهای زیادی در افغانستان شدهاست.
مقامات افغان میگویند، برنامه میثاق شهروندی که به حکم رئیس جمهور آغاز شدهاست، مشکلات موجوده از همین طریق را با گذشت زمان حل خواهد کرد.
گزارش: تمیم اخگر