محصولات زعفران افغانستان امسال ۹۰ درصد افزایش یافته‌است

وزارت زراعت و مالداری افغانستان می‎گوید محصولات زعفران در سال جاری ۹۰ درصد افزایش یافته و دهاقین کشور از بابت فروش زعفران میلیون‎ها دالر عاید بدست آورده‎اند.

این وزارت رشد حاصلات زعفران را در کشور چشم‌گیر خوانده می‎گوید امسال مزارع کشت زعفران ۲۵۰ درصد در تناسب به سال‎های قبل افزایش داشته‎است.

لطف‌الله راشد سخنگوی این وزارت روز دوشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت دلیل افزایش محصول زعفران را حمایت مالی و تخنیکی حکومت از دهاقین خواند.

راشد گفت دهاقین افغان امسال نزدیک به شش تن زعفران حاصل برداشته‎اند.

راشد: حاصلات زعفران که سال گذشته سه و نیم تن بود امسال به حدود شش تن رسید.

او افزود:

"ما امسال در مجموع ۲۸۱۰ هکتار زمین را تحت کشت زعفران درآوردیم حاصلات زعفران که سال گذشته سه و نیم تن بود امسال به حدود شش تن رسید که تقریباً تا ۹۰ درصد در محصولات زعفران افزایش بوجود آمده‎است که از درک حاصلات زعفران دهاقین افغان بیش از ۱۵ میلیون دالر عاید بدست آورده‎اند."

آقای راشد افزایش حاصلات زعفران را بی‌پیشینه خواند.

وزارت زراعت و مالداری می‎گوید در سال جاری تلاش‎های را برای جلب علاقه‌مندی کشورهای عربی به خرید زعفران انجام داده و در ضمن تفاهم‌نامه را غرض فروش زعفران با چین نیز امضا کرد.

کشت زعفران در افغانستان پیشینه ۲۳ ساله دارد.

کشت زعفران در افغانستان پیشینه ۲۳ ساله داشته و گفته می‎شود که پیاز زعفران برای اولین بار در ولسوالی غوریان هرات بذر گردیده و بعداً به سایر مناطق کشور گسترش یافته و حالا در ۳۱ ولایت کشور کشت می‎گردد.

زعفران افغانستان سال گذشته برای سومین بار جایزه بین‌المللی بهترین زعفران جهان را از میان ۳۰۰ نوع زعفران از سوی انستیتوت بین‌المللی ذایقه و کیفیت در بروکسل بدست آورد.

در این حال کارشناسان افغان رشد کشت و حاصلات زعفران را در افغانستان یک گام مثبت دانسته اما تأکید می‎کنند که باید به حمایت از دهاقین و امنیت کارمندان توجه گردد.

افغانستان سالانه ظرفیت تولید هفتاد متریک تن زعفران را دارد و هرگاه این معیار تکمیل گردد سالانه بیش از ۲۰۰ میلیون دالر از بابت حاصلات زعفران نصیب افغانستان می‎گردد.

میرویس خوگیانی یکی از کارشناسان بخش زراعت در مورد به رادیو آزادی گفت:

"در قدم اول امنیت بسیار مهم است تا کارمندان زراعت، ترویج و مؤسسات همکار ما بتوانند فعالیت‎های خود را ادامه دهد در قدم دوم کیفیت مواد زعفران است پیاز زعفران که به دهاقین توزیع می‎شود باید کیفیت خوب داشته و مارکیت بهتر داشته باشد و دیگر باید شیوه‎های مختلف آموزش به دهاقین آماده شود تا اذهان دهاقین روشن شود."

بر اساس تخمین وزارت زراعت و مالداری، افغانستان سالانه ظرفیت تولید هفتاد متریک تن زعفران را دارد و هرگاه این معیار تکمیل گردد سالانه بیش از ۲۰۰ میلیون دالر از بابت حاصلات زعفران نصیب افغانستان می‎گردد.

مسئولان وزارت زراعت و مالداری افغانستان اطمینان می‎دهند که برنامه‎های مؤثری دیگری برای حمایت از دهاقین و افزایش کشت زعفران را روی دست دارد که با عملی شدن آن در کشت و حاصلات زعفران افزایش بیشتری رونما خواهد شد.

گزارش: جاوید حسن‌زاده