مسئولین رادیو تلویزیون ملی افغانستان و آژانس اطلاعاتی باختر میگویند، از لحاظ مسلکی در کارهایشان استقلالیت کامل ندارند.
آنان میگویند بعض اوقات از آنان درخواست نشر موضوعاتی میشود که در تضاد با اصول رسانهها میباشد.
محمد زرین انځور رئیس رادیو تلویزیون ملی روز یکشنبه در کنفرانس ارزیابی تعهدات حکومت وحدت ملی در راستای معیاری سازی رادیو تلویزیون ملی و آژانس اطلاعاتی باختر گفت، هنوز هم برخی مقامات حکومت به شمول شورای ملی در امور کاری آنان مداخله میکنند.
آقای انځور میگوید این نوع مداخلات روند کاری در رادیو تلویزیون ملی را به کندی روبرو کردهاست.
انزور: هنوز هم مداخله وجود دارد در کارهای مسلکی ما یا کارهای که ما باید فیصله کنیم.
او افزود:
"هنوز هم مداخله وجود دارد در کارهای مسلکی ما یا کارهای که ما باید فیصله کنیم، برخی اوقات مقامات خفه میشوند، مداخلات در امور مسلکی کار ما را کند ساختهاست."
آقای انځور میگوید رادیو تلویزیون ملی هماکنون نیز استقلالیت ندارد و در بسیاری موارد وابسته به حکومت میباشد.
رئیس رادیو تلویزیون ملی افغانستان میگوید به هدف تغییر دادن تلویزیون ملی از یک رسانه حکومتی به رسانه ملی طرحی را به حکومت پیشکش کردهاند.
رادیو تلویزیون ملی افغانستان در زمان حامد کرزی رئیس جمهور پیشین افغانستان مربوط وزارت اطلاعات فرهنگ بود اما با به میان آمدن حکومت وحدت ملی از چوکات این وزارت جدا شد.
رادیو افغانستان در زمان غازی امانالله خان و تلویزیون نشراتاش را در زمان حکومت سردار محمد داود خان آغاز کرد، تلویزیون ملی اولین رسانه تصویری در افغانستان بود اما پس از سقوط رژیم طالبان برخی تلویزیونها و رادیوهای خصوصی به فعالیت آغاز کرد که در نتیجه ساحۀ رقابت به رادیو تلویزیون ملی را تنگتر ساخت.
آژانس دولتی باختر در سال ۱۳۱۸ به فعالیت آغاز کرد که هماکنون در کنار این آژانس دهها آژانس خبری دیگر فعالیت دارد.
یکی از مناظره های مشترک رادیو آزادی و رادیو تلویزیون ملی افغانستان در ۲۰۱۴ میلادی
در این حال ماری نبرد آهین معاون آژانس اطلاعاتی باختر میگوید در حال حاضر این آژانس به دلیل بیتوجهی حکومت با مشکلات زیاد مواجه است.
خانم نبرد آهین میگوید در بسیاری موارد استقلالیت ندارند و مشکلات مردم را انعکاس داده نمیتوانند.
او افزود:
"ما تمام روز اخبار ما اخبار کشتن، اخبار انتحار، اخبار انفجار است ما امید به آینده مردم را گرفتیم با پخش اخبار خود، من چگونه میتوانم که تغییر بیاورم شما کمی استقلال برای من بدهید وقتی خبر ریاست جمهوری به من میرسد به من گفته میشود به خبر دست نزن من از لحاظ مسلکی هیچ استقلال ندارم در آن خبر دست بزنم."
کمال سادات سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ با وجود اینکه برخی مشکلات را میپذیرد اما میگوید که تمام رسانهها در چوکات قانون رسانهها استقلالیت خود را دارند و با در نظرداشت منافع ملی در امور خود مستقل اند.
سادات: اینکه از جانب حکومت کدام موردی بالای ما تحمیل شدهاست با آن مخالف استم.
او افزود:
"ایکه از جانب حکومت کدام موردی بالای ما تحمیل شدهاست با آن مخالف استم، سخنگوی ریاست جمهور و نههم کدام مشاور برای ما گفتهاست که چی را نشر کنیم، با تمام آزادی کار میکنیم اما در باره برخی مشکلات با جدیت فکر میکنیم. "
در همین حال عرفانالله عرفان منشی دوم ولسی جرگه افغانستان میگوید، ولسی جرگه حق دارد که به عنوان یک قوه دولت برای نشر خبرهای خود از رادیو تلویزیون ملی تقاضا کند و این حقاش است نه مداخله.
مقامات رادیو تلویزیون ملی افغانستان میگویند در کنار مشکلات از برخی پیشرفتها نیز یادآوری میکند و میگویند که از حدود چهار دهه به اینسو مواد آرشیف در اینجا مصئون بوده و کارهای دیجیتل سازی آن هم جریان دارد.
اما مسئولان میگویند که در چوکات رادیو تلویزیون ملی برای ایجاد چهار چینل دیگر هم به حکومت افغانستان پیشنهادات را ارائه کردهاند.
گزارش: حمیرا الکوزی