در مورد سخنگویان حکومت، صدها شکایت خبرنگاران ثبت شده‌است

عکس جنبۀ تزئینی دارد/ آرشیف

انجمن آزاد ژورنالیستان افغانستان می‎گوید، در کابل و ولایات صدها شکایت خبرنگاران را در مورد سخنگویان ادارات دولتی ثبت کرده‎اند.

این انجمن می‎گوید، شکایت‎های ثبت شده نشان می‎دهد که خبرنگاران در کابل و ولایات از برخورد سخنگویان و دفاتر روابط عامه در ولایات راضی نیستند.

رحیم الله سمندر مسئول این انجمن روز سه شنبه به رادیو آزادی گفت، در این شکایات همکاری نکردن سخنگویان با رسانه‎ها، عدم معلومات دهی به موقع و برخی مسائل دیگر شامل است.

سمندر: در این شکایات همکاری نکردن سخنگویان با رسانه‎ها، عدم معلومات دهی به موقع و برخی مسائل دیگر شامل است.

آقای سمندر گفت:

"از سوی ریاست‎های عمومی دفاتر والی صاحبان، قومندانی‎های امنیه و یا هم ریاست‎های ولایات هیچ نوع معلومات داده نمی‎شود به نام این‎که ارزیابی و فلتر شود معلومات ممنوعه نباشد و در ضمن همیشه بهانه می‎شود که باید از مقامات درجه یک اجازه بگیریم این بهانه‎ها پروسه را طولانی و مشکل ساخته‎است."

در عین حال تعدادی از خبرنگاران افغان می‎گویند، عدم شریک سازی به موقع معلومات از جانب سخنگویان ادارات دولتی سبب گردیده‎است تا خبرنگاران با مشکلات زیادی روبرو شوند و نتوانند معلومات را به موقع به مردم برسانند.

آنان می‌گویند:

"حسین ناصری استم یکی از خبرنگاران در کابل زمانی‎که در نهادهای دولتی برخی‎ها بگونه سیلقوی برخورد می‎کنند بخصوص موضوع که جدی باشد و ما بخواهیم خبر از آن داشته باشیم وزیر اصلا وجود ندارد به سخنگوی که تماس می‎گیریم حاضر نمی‎شود یا اصلا تماس را جواب نمی‎دهد و این از بی مسئولیتی آنان است و تاثیر منفی روی کار ما می‎گذارد."

بیشتر خبرنگاران از عدم همکاری سخنگویان خکومت شکایت دارند.

"در این اواخر به خصوص در این دو سال گذشته برخورد نهادها بخصوص ادارات دولتی با رسانه‎ها خوب نیست اکثرا در گرفتن معلومات از نهادهای دولتی محروم هستیم و این کار روی فعالیت خبرنگاری تاثیر بدی می‎گذارد."

رادیو آزادی نیز در این بخش بارها با مشکلات مشابه روبرو گردیده‎است.

بر اساس حکم رئیس جمهور و با توجه به حفظ معلومات محرم مقامات حکومتی به شمول وزیران، والیان و سایر مسئولین مکلف به شریک سازی معلومات با رسانه‎ها هستند.

تلاش نمودیم تا در مورد شکایات اخیر خبرنگاران، نظر کمیسوین نظارت بر حق دسترسی به اطلاعات را نیز داشته باشیم اما با تماس‎های مکرر موفق نشدیم.

اما ریاست جمهوری افغانستان می‎گوید با آنعده از سخنگویان ادارات برخورد قانونی خواهد شد که معلومات را با رسانه‎ها به اسرع وقت در میان نمی‎گذارند.

مرتضوی: دفتر سخنگوی ریاست جمهوری و سخنگویان وزارت‎ها به این کار مکلف اند.

شاه حسین مرتضوی معاون سخنگوی رئیس جمهور در مورد به رادیو آزادی گفت:

"دفتر سخنگوی ریاست جمهوری و سخنگویان وزارت‎ها مکلف اند که به اساس قانون دسترسی به اطلاعات و حکم رئیس جمهور اطلاعات را به وقت زمان اش در اختیار رسانه‎ها قراردهند جدا برخورد جدی می‎کنیم در موردی یکی از سخنگویان برطرف شده‎است ما هر هفته با سخنگویان جلسه داریم و از طریق گروپ‎های که داریم نیز پیام‎های خود را به ارگان‎ها جهت همکاری با رسانه می‎فرستیم."

رئیس جمهور غنی در ماه قوس سال ۱۳۹۳ قانون دسترسی به اطلاعات را در شش فصل و سی و دو ماده توشیح کرد.

نهادهای حامی خبرنگاران و رسانه‎ها در افغانستان همواره روی تطبیق آن تاکید کرده‎اند و گفته‎اند که هنوز هم خبرنگاران در خصوص بدست آوردن معلومات به موقع با چالش روبرو هستند.

آرزو غیاثی