همزمان با نشر گزارش یونیسف در پیوند به تصمیمگیری برای جلوگیری از استفاده کودکان از سوی طرفهای درگیر در میدانهای جنگ، اکنون کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از حکومت اینکشور میخواهد تا برای حفاظت از کودکان اقدام عملی کند.
با این همه، محمد بلال صدیقی سخنگوی کمیسیون حقوق بشر افغانستان تأکید میورزد که بهرهگیری از کودکان در میدانهای نبرد از سوی طرفهای درگیر جنگ، جنایت بشری است.
وی گفت:
"کمیسیون مستقل حقوق بشر از حضور این کودکان در میدانهای جنگ و تلفات این کودکان نگران است و در گذشته نیز در این زمینه نگرانی داشته است. اقدامات حکومت برای حفاظت کودکان بسنده نیست و دولت افغانستان باید در این زمینه راهکارهای عملی را روی دست گیرد تا ما شاهد کاهش استفاده از کودکان در میدانهای جنگ باشیم."
یک روز پیش از این، رهبران شماری از کشورهای جهان به شمول نماینده افغانستان در شهر پاریس گرد هم آمدند تا در نشستی که به مناسبت دهمین سالگرد تعهدات پاریس در پیوند به جلوگیری استفاده از اطفال در منازعات مسلحانه برگزار شده بود، برای پایان این معضل راههای حل جستجو کنند.
دفتر یونیسف در کابل همزمان با این نشست، در خبرنامۀ هرچند تلاشهای افغانستان را ستوده، اما حضور یک هزار و دو صد کودک در میدانهای نبرد و تلفات آنها را در سال گذشته میلادی، نگران کننده خواندهاست.
یونیسف از حکومت افغانستان خواسته است تا برای جلوگیری از استفاده کودکان در جنگها و حفاظت آنها، از جدیت کار گیرد.
امید میثم معاون سخنگوی ریاست اجرائیه افغانستان
با این همه، امید میثم معاون سخنگوی ریاست اجرائیه در صحبت با رادیو آزادی در پیوند به نگرانیها در این زمینه چنین پاسخ داد:
"بدون شک، ما این را خلاف معیارهای پذیرفته شده جهانی میدانیم و حکومت افغانستان متعهد بر ایناست که از کودکان در میدانهای جنگ استفاده نشود. با توجه به شرایط و تلاشها و اراده جدی حکومت، فعلاً ما شاهد حضور کودکان در میدانهای جنگ نیستیم."
میثم میگوید، با تلاشهای که افغانستان در این زمینه داشته است در سال روان شاهد حضور کودکان در سنگرهای نبرد نیست، اما کمیسیون حقوق بشر میگوید، تا هنگامیکه قواعد حقوق بشر دوستانه بهگونه همهجانبه از سوی طرفهای درگیر جنگ رعایت نشود و حکومت در این زمینه جدی نباشد، جلوگیری از بهرهگیری کودکان در میدانهای جنگ در سال روان افزایش خواهد یافت.
گزارش: نظیفه محبوبی