قرار است دور تازه گفتوگوهای صلح در مورد سوریه روز پنجشنبه در ژینو آغاز شود.
این گفتوگوها به حمایت سازمان مللمتحد صورت خواهد گرفت.
با آنکه این دور گفتوگوها بهترین زمینه سالیان اخیر برای حل بحران سوریه شمرده میشود، سؤال اساسی برخی کارشناسان اینست که:
"آیا در این گفتوگوها (عدالت) به نام (صلح) قربانی خواهد شد؟"
به نوشته آژانس خبری اسوشیتد پرس، نکته هراس انگیز برای کسانیکه در عرصه قوانین حقوق بشری فعال اند اینست که مسئله جوابگویی حتی یک نکته برجسته در آجندای این گفتوگوها نیست.
باقیمانده های جنگ سوریه
انور البونی (Anwar al-Bunni) یک حقوقدان مخالف رژیم سوریه، تلاشهای دیپلوماتیک ژینور را "ضیاع وقت به هزینه خون مردم سوریه" خواندهاست.
انور البونی از جمله افرادیست که برای ایجاد یک محکمه سوری تلاش میکند تا مجرمین جنگی نتوانند با معافیت از چنگ قانون فرار کنند.
انور البونی به آژانس خبری اسوشیتد پرس گفتهاست:
"تا اکنون ما نتوانسته ایم نه به قربانیان و نه هم به مرتکبین جرایم یک پیام درست بفرستیم."
به گفته وی، زمانیکه در حل بحران سوریه در مورد مجازات مجرمین، بازسازی و یا هم عودت مهاجرین صحبت میشود، به تلاشهای همهجانبه جامعه جهانی نیاز است.
بر اساس یک گزارش سازمان عفو بینالملل که در ماه جاری نشر شد، رژیم سوریه حدود ۱۳ هزار تن را صرف در یک زندان شهر دمشق به دار آویختهاست.
جنگ سوریه
در چهارمین دور گفتوگوهای صلح که بین حکومت سوریه و مخالفان آن در شهر ژینو برگزار میشود، روی میکانیزمهای تازه سیاسی و نظامی صحبت خواهد شد، این در حالیست که آزمونهای گذشته به جای آن باقیست.
به نوشته آژانس خبری اسوشیتد پرس، بحران سوریه سیستم عدالت بینالمللی که بعد از جنگ دوم جهانی به میان آمدهاست را به آزمون جدی مواجه ساختهاست.
بخشی از آن به خاطریست که روسیه از تلاشهای مراجعه سوریه به "محکمه بینالمللی جرایم" جلوگیری کردهاست، ولی در برخی کشورهای اروپایی به شمول جرمنی که اجتماع وسیع از مهاجرین سوری در آن زندگی میکند، تحقیق کنندهگان در مورد قضایای متعدد اتهامات جرایم جنگی در سوریه تحقیق میکنند.