وزارت صحت عامه افغانستان میگوید که با تطبیق پلان "عمل ۵ ساله" حدود ۷۰ درصد مردم به خدمات صحی دسترسی پیدا میکنند.
احمد جان نعیم معین این وزارت روز یکشنبه به رادیو آزادی گفت که با تطبیق این پلان خلاهای که در بخش صحت وجود دارد، مرفوع خواهند شد.
آقای نعیم گفت که با تطبیق این پلان در سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲ میلادی به بسیاری از چالشها فرا راه صحت رسیدگی خواهد شد.
آقای نعیم در باره مواردی که شامل این پلان است چنین گفت:
"ما مراکز صحی زیادی را در قصبات دور دست ایجاد خواهیم کرد تا دسترسی مردم فقیر به عرضه خدمات صحی بیشتر شود و همچنان خدمات شفاخانه یی بیشتر قابل دسترس خواهد شد."
این پلان از سوی وزارت صحت عامه به حکومت افغانستان پیشکش شده و هزینه تطبیق آن از سوی حکومت و جامعه جهانی پرداخت خواهد شد.
بخش بزرگ این پلان، ایجاد هماهنگی و موثریت کمکها در عرصه صحت، ایجاد سیستم صحی پاسخگو، خدمات صحی دوامدار، افزایش مراکز صحی اولیه، مبارزه برضد فساد و نظارت و کنترول از کیفیت خدمات صحی میباشد.
مسئولان وزارت صحت عامه میگویند علاوه بر نظارت از کیفیت ادویه، روی بلند بردن کیفیت خدمات صحی سکتور خصوصی و شفاخانههای دولتی نیز توجه صورت خواهد گرفت.
این در حالیست که مسئولان بخش صحی بانک جهانی، از پیشرفتها در عرصه صحت در افغانستان سخن زدهاند.
آنان گفتهاند خدمات صحی تا مناطق نا امن و دوردست افغانستان رسیدهاست.
در حالی از پلان عمل ۵ ساله سخن زده میشود که مردم در نقاط دور دست از عدم دسترسی به خدمات صحی و برخیها از پایین بودن خدمات صحی همواره ابراز نگرانی کردهاند.
از سوی هم طیبه زاهدی معاون کمیسیون صحت مشرانو جرگه هرچند ابراز امید واری میکند تا این پلان تطبیق شود اما از چالشها نیز در برابر این پلان سخن میزند.
او افزود:
"چالشهای امنیتی، فساد و موارد دیگر فراه راه گسترش خدمات صحی در کشور است اما امیدواریم که این پلان تطبیق شود."
وی گفت که خدمات صحی در اکثریت شفاخانههای دولتی و خصوصی بسیار پایین است.
به گفته وی، هنوز هم شماری زیادی از مریضان جهت تداوی به خارج از کشور سفر مینمایند و سالانه میلیونها دالر را به مصرف میرسانند.
نور الله شایان