شماری از عالمان دین و استادان پوهنتون میگویند که مکرراً حج کردن فرض نیست و مردم باید پول شان را بجای مکرراً حج کردن در انجام کارهای خیریه به مصرف برسانند.
ادای فریضه حج آروزی هر مسلمان است اما برخی کسانی به این ارمان شان به خاطر نرسیدهاند که شماری از مسلمانان چندین بار حج کرده و برای آنان چانس رفتن برای ادای حج داده نشدهاست.
از اینکه اکثریت مطلق مردم افغانستان را مسلمانان تشکیل میدهد، پس علاق مندی برای ادای فریضه حج نیز دربین آنان بیشتر است.
شماری از عالمان دین و استادان پوهنتون میگویند که مکرراً حج کردن فرض نیست و بهتراست تا پول که مکرراً برای ادای حج به مصرف میرسد برای انجام کارهای خیریه به مصرف رسانده شود.
سمیع الله ریحان یکی از عالمان دین و مشاور امور دینی در مشرانو جرگه در این مورد میگوید.
او گفت:
"حج در تمام عمر یکبار فرض است باربار به حج رفتن و حجهای نفلی را انجام دادن ضرور نیست، همین یک حج را که انسان انجام دهد آنرا باید نگهدارد اگر پول حج های تکراری را بالای افراد فقیر و بی بضاعت تقسیم کند در این کار ثواب زیاد است، کسانیکه پول دارند و آنرا از راههای دیگر پیدا کردهاند و میخواهند که هر سال حج کنند ثواب شان نمیشود بلکه آنها در عذاب گرفتار میشوند بهخاطریکه اینجا دستگیری فقرا فرض و آنجا حج شان نفلی است نفل مهم اما دستگیری از بیبضاعتها کارمهمتر است."
عربستان سعودی همه ساله برای هر کشور به تناسب نفوس آن برای ادای فریضه حج سهمیه میدهد اما در این میان بهخاطر کسانیکه مکرراً حج میکنند در برخی موارد چانس کسانی کمتر است که میخواهند برای اولین بار برای ادای فریضه حج بروند.
عبدالله یک باشنده ولایت زابل میگوید که سه سال میشود برای فرستادن مادرش به حج ثبت نام میکند اما به گفته وی تا حال برایش چانس رفتن به عربستان داده نشدهاست.
عبدالله میگوید که آیا سال آینده برایش فرصت داده خواهد شد تا مادرش را به حج ببرد یا نه اما بازهم وی به جز امیدواری چاره دیگر ندارد.
او گفت:
"سه سال میشود که برای رفتن مادرم به حج داخله کردهام اما اینکه برای ما نوبت نمیرسد علت آن اینست که حاجیان میخواهند به گونه تکرار حج کنند."
فرشته یک باشنده شهر کابل میگوید فرد که درکنار خانه شان یک بلند منزل اعمار کردهاست و پول زیاد هم دارد بجای اینکه همسایه هایش را کمک کند در هر سال حج میکند.
وی میگوید در حالی که آنها برای عید هیچ آمادهگی نگرفته و پول هم ندارند اما همسایه شان برای چندمین بار است که برای ادای فریضه حج میرود.
او گفت:
"نه آرد داریم، نه روغن و نه هم لباس عید و پول قربانی اما آنها همه ساله به حج میروند و حالا نیز رفته است کاشکی پول اش را برای ما میداد که عید خود را به خوشی سپری میکردیم."
نجیب الله بغلانی باشنده ولایت بغلان میگوید مسجد قریه شان نیمه کاره است اما چند تن از کسانیکه در منطقه شان زندهگی میکنند برای چند مین بار برای ادای حج نفلی رفتهاند.
وی میگوید هر چند از آنان خواسته شدهاست که بجای ادای حج نفلی به ساخت مسجد کمک نمایند اما به گفته وی گپ به گوش شان نمیرود.
او افزود:
"مسجد قریه ما نیم کاره است مردم پول ندارد که آنرا اعمار کنند اما کسانی هم موجود است که چند بار به ادای حج نفلی میروند و یا هم در قریه خانههای موجود است که نان خوردن را ندارند اما برخیها هزارها دالر را مصرف کرده و حجهای نفلی را انجام میدهند."
اما وزارت حج اوقاف افغانستان میگوید که به اساس قانون، حج تکراری منع قرار داده شده و عربستان سعودی هم درین بخش جدی است.
استاد کرامت الله صدیق استاد پوهنتون البیرونی و مشاور این وزارت هر چند در این مورد جزئیات بیشتر نداد که چگونه جلو حجهای تکراری را میگیرند اما میگوید که این کار غیر قانونی است.
او گفت:
"طرز العمل و قانون حج پاس شده و نافذ میباشد در آن به حجهای تکراری منع قرار داده شده پس ما و شما در هر جامعه که زندهگی میکنیم باید قانونمند باشیم."
به اساس ارقام رسمی چهل درصد مردم افغانستان تحت خط فقر زندهگی میکنند.
عالمان دین میگویند که هرگاه افراد ثروتمند در کنار جلوگیری از ادای حج تکراری فریضه ذکات را نیز ادا کنند بعید نیست که فقر در افغانستان از بین رفته و عدالت در جامعه تأمین گردد.
گزارش: جاویدحسن زاده