واکنش‌ها، در پیوند به رد فرمان تقنینی رئیس جمهور از سوی ولسی جرگه

شماری از بزرگان قومی زون‌های شرق و مرکزی و جنوب شرقی برای هیچ کسی اجازه نخواهند داد که کلمه اسلام و افغان را از تذکره‌های الکترونیکی حذف کند.

رد فرمان تقنینی رئیس جمهور در پیوند به‌جا دادن نام اسلام و افغان در تذکره‌های الکترونیکی، واکنش شماری از بزرگان قومی زون شرق، جنوب شرق و زون مرکزی را بر انگیخته است.

بزرگان این زون‌ها که روز یکشنبه به کابل آمده بودند، در نشست خبری مشترک گفتند، افغان‌ها به‌خاطر حفظ نام افغان و اسلام قربانی‌های بسیار داده‌اند و فیصله ولسی جرگه را که این فرمان را به‌خاطر جا داشتن نام اسلام و افغان رد کرده‌است را نمی پذیرند.

ولسی جرگه

داوود شاه نیازی رئیس شورای اقوام جنوب شرق در این نشست گفت، ولسی جرگه این فرمان را در حالی رد کرده که، در نشست عمومی همان روز این جرگه، ۶۶ تن از نماینده‌گان مردم که مربوط همین زون‌ها بودند، حضور نداشتند.

او افزود:

"نماینده‌گان ما در همان روز که این فیصله مهم صورت گرفت غیر حاضر بودند و ما همان روز با شماری از اعضای هیئت اداری نشسته بودیم که، ۶۶ تن از نماینده‌گان زون‌های مربوط ما و شما غیر حاضر بودند، کسانی‌که رأی مخالف داده‌اند نماینده‌گی از خود می‌کنند، از دولت نماینده‌گی می‌کنند از این اقوام و ولایت‌ها نماینده‌گی می‌کنند یا این‌که به هدف‌های غرض آلود در نشست‌ها حضور می‌آبند."

هم‌زمان با این انتقادها در پیوند به رد فرمان تقنینی رئیس جمهور از سوی ولسی جرگه به‌خاطر جا داشتن نام اسلام و افغان در تذکره‌های الکترونیکی، هفته گذشته ده‌ها تن از اعضای حزب عدالت نیز در برابر شورای ملی دست به تظاهرات زدند.

در این میان، مشرانو جرگه گفته است که بر این فرمان رد شده از سوی ولسی جرگه رأی تائید می‌دهد.

فضل الهادی مسلمیار رئیس این مشرانو جرگه پس از رد این فرمان تقنینی رئیس جمهور گفته است که جا داشتن نام اسلام و افغان در تذکره‌های الکترونیکی با توجه به اوضاع روان به سود کشور است و پس از دقت لازم آن‌را تائید خواهند کرد.

در ماده ششم قانون ثبت و احوال نفوس جنجالی‌ترین موضوع این بود که نخست ولسی جرگه کلمه ملیت را در آن رد کرد، اما مشرانو جرگه به آن رأی تائید داد پس از آن، رئیس جمهور در یک فرمان تقنینی کلمه افغان و اسلام را نیز اضافه کرد و برای تصویب به این جرگه فرستاد.

حال نذیر احمد احمدزی معاون دوم ولسی جرگه اطمیان می‌دهد که در این فرمان کلمه اسلام و افغان جا داده خواهد شد.

نذیر احمدزی

وی روز یکشنبه در صحبت با رادیو آزادی در این باره گفت:

"در تذکره‌های الکترونیکی هم کلمه اسلام و افغان جا داده می‌شود، بدون این دو کلمه نه کدام افغان تذکره گرفته می‌تواند و نه هم توزیع شده می‌تواند و به‌ویژه این موضوع فیصله شده است، حتا در جریده رسمی نیز آمده‌است و اکنون صلاحیت از رئیس جمهور است."

از سوی دیگر در کنار شماری از احزاب و جریان‌های سیاسی، شماری از سناتوران نیز فیصله ولسی جرگه را در پیوند به رد فرمان تقنینی رئیس جمهور انتقاد می‌کنند.

آنان می‌گویند، اعضای ولسی جرگه برای این که انتخابات آینده به تأخیر افتد و کار آنان در این جرگه ادامه یابد، این فرمان را رد کرده‌اند.