نزدیک به ۳۰۰ تن از معتادین مواد مخدر در ولایت هرات بعد از تکمیل شدن تداویشان در مراکز ترک اعتیاد دوباره به خانوادههایشان سپرده شدند.
کمیسیون جمعآوری معتادین که متشکل از نهادهای مختلف دولتی بر تداوم تداوی معتادین در این ولایت تأکید میورزند.
حسن یکی ازاین افراد است که در ایران به اعتیاد روی آوردهاست.
او که باشنده اصلی ولایت میدان وردک است میگوید که با ترک اعتیاد زندهگی را دوباره آغاز میکند.
او میافزاید:
"مرا بردند به کمپهای ترک اعتیاد، ۲۰ روز همانجا خوابیدم و ترک کردم. تازه امروز یاد گرفتم که چگونه زندهگی کنم و چگونه با مردم برخورد کنم، چگونه با خانواده برخورد کنم و چگونه مواد نکشم و اگر مواد بکشم باید دوباره در زیر پلچکها و پس کوچههای شهر باشم."
آدم گل از جمله افراد دیگری است که بعد از تداوی ۲۰ روزه اعتیاد را ترک کردهاست.
او میگوید که بیش از هشت سال در صفوف قوای خاص افغان انجام وظیفه کردهاست.
آدم گل مهاجرت به ایران و موجودیت کشتزارهای مواد مخدر در افغانستان را آغازی برای روی آوردناش به اعتیاد میخواند.
وی افزود:
"به ایران تریاک را زیاد قدر میکردند، وقتی افغانستان آمدم دیدم که در زمینهای ما زیاد تریاک کشت شدهاست. من در ایران عملی نبودم وقتی اینجا آمدم در خانه خود عملی شدم. حالا بسیار خوش هستم که دست ما را گرفتند و ما را بردند تا اعتیاد را ترک کردیم. بسیار خوشحال هستم که میروم پیش خانواده خود از این مواد بسیار خسته شده بودیم و بسیار نا امید بودم."
مسئولین ریاست صحت عامه هرات میگویند بیشتر این معتادین که از سوی مراکز ترک اعتیاد تداوی شدند از نقاط دیگر کشور اند که به همکاری ریاست ترانسپورت به ولایات مربوطهشان فرستاده میشوند.
در همین حال مسئول کاهش تقاضای مواد مخدر صحت عامه هرات بر تداوم جمعآوری و تداوی معتادین در این ولایت تأکید میورزند.
زمری حصین میگوید آنان مصمم هستند تا با همکاری مراکز ترک اعتیاد ماهانه ۱۰۰ تا ۱۵۰ تن از معتادین را درین ولایت تداوی کنند.
او افزود:
"کمیسیون فیصله کرد که سردی زمستان باعث مرگ میر این افراد نشود به همین منظور ما اینها را جمعآوری کردیم و ما بعد از این هم به این روند ادامه میدهیم. در یک ماه طوریکه در کمیسیون فیصله کردهایم باید ۱۰۰ تا ۱۵۰ تن را جمعآوری و تداوی کنیم."
پروسه تداوی و جمعآوری معتادین از همه بیشتر مورد استقبال خانوادههای قرار گرفتهاست که فرزندانشان با مواد مخدر مبتلا شده بودند.
رحیمه مادر یکی از این معتادین خوشحال است که فرزندش تداوی شده و از اعتیاد دست کشیدهاست.
خانم رحیمه افزود:
"پدرش خیلی او را فشار داد که باید کار کند، دو روز رفت دنبال کار و کار نیافت، وقتی به خانه آمد پدرش او را لت و کوب کرد و گفت که باید بروی و کار پیدا کنی و کار کنی، بعدا پسرم شش ماه مفقود بود. زمانیکه دیروز من آمدم پیش این برادرها و پسر خود را دیدم فریاد من بلند شد. از امروز به سر من که مادر هستم روز بهتر و بلندتری نیست."
رئیس اداره مبارزه علیه مواد مخدر هرات میگوید بیش از ۶۰ هزار معتاد در ولایت هرات بود و باش دارند که بیشتر شان در ایران به این پدیده مبتلا شده و سپس از سوی مأموران ایرانی به هرات فرستاده شدهاند.
جیلانی دقیق رئیس این اداره از تلاشهای این کمیسیون بهخاطر تداوی معتادین ستایش میکند، اما میگوید اگر نهادهای حمایت کننده زمینه کار را برای معتادین بعد از ترک اعتیاد مساعد نسازند بیم آن وجود دارد که این افراد دوباره به مواد مخدر رجوع کنند.
او افزود:
"در افغانستان بعد از درمان شرایط کار برای معتادین مساعد نیست، تفریح و ورزش برایشان مساعد نیست به این اساس یک فیصدی معین دوباره به مواد مخدر روی میاورند و این مایه نگرانی است."
کمیسیون جمعآوری معتادین میگوید بعد از ختم این دوره ۲۰ روزه کوشش میکند تا مرحله درمان روانی را بالای معتادین انجام دهند.
در حال حاضر دو شفاخانه و چهار کلینیک که ظرفیت تداوی حدود ۳۵۰ معتاد را دارد در ولایت هرات فعال اند.
اما جیلانی دقیق رئیس مبارزه علیه مواد مخدر هرات میگوید که این مراکز برای درمان بیش از ۶۰ هزار معتاد در این ولایت کافی نمیباشد.
گزارش: شاهپور صابر
Your browser doesn’t support HTML5