"شبکه زنان افغان" میگوید، عدم تطبیق عدالت در قضیه کشته شدن فرخنده نشان دهنده این است که بررسی قضایای زنان در اولویتهای کاری ارگانهای عدلی و قضایی قرار ندارد.
مسئولان این شبکه روز دوشنبه «۲۸ حوت ۱۳۹۶» در نشست گرامیداشت از سومین سالروز کشته شدن فرخنده در کابل از ارگانهای عدلی و قضایی خواستند تا قضایای خشونت علیه زنان را بهگونه جدی بررسی نمایند.
سیما سخا رئیس هیئت مدیره شبکه زنان افغان در مورد چنین میگوید:
"ما از ارگانهای کشفی، عدلی و قضایی خواستار بررسی قضایای خشونت علیه زنان هستیم، دوم ما خواستار تطبیق قانون منع خشونت علیه زنان بالای عاملین قضایای خشونت علیه زنان هستیم و سوم تأمین عدالت و مصونیت اجتماعی و حقوق برای زنان را خواهانیم."
Your browser doesn’t support HTML5
این سخنان در حالی مطرح میگردد که در ۳ سال قبل فرخنده دختر ۲۷ ساله افغان به اتهام سوختاندن قرآنکریم زیر مشت و لگد شماری از مردان جان باخت.
ماجرای این رویداد تلخ از یک دروغ توسط یکتن از کارکنان زیارت شاه دو شمشیره که تعویذ نویس نیز بود آغاز و در نهایت به کشته شدن فرخنده انجامید.
در پیوند به این قضیه ۴۹ فرد نظامی و ملکی از سوی پولیس بازداشت شدند که شماری آنها محکوم به مجازات و برخی دیگر شان برائت گرفتند.
لوی سارنوالی افغانستان سال قبل هنگام اعلان حکم نهایی افراد دخیل در این فضیه گفته است که ۱۳ تن از افراد دخیل در قضیه فرخنده به ۱۰ تا ۲۰ سال حبس تنفیذی محکوم به مجازات شدهاند.
پس از اعلام این حکم خانواده فرخنده و شماری زیادی از فعالان مدنی ضمن اعتراض به این تصمیم، از حکومت خواسته بودند تا عدالت را در مورد این قضيه تأمین کند.
تنها فرخنده نه، بلکه برخی زنان و دختران در ولایات افغانستان در محاکمههای صحرایی از سوی مردان مورد لتوکوب و حتی کشته نیز شدهاند.
از سوی هم ثریا صبحرنگ عضو کمیسیون مستقل حقوق بشر میگوید، در سال ۱۳۹۶ خورشیدی ۲۷۷ قضیه قتل زنان در این کمیسیون ثبت شده که تنها ۴۹ درصد آن مورد پیگرد قانونی قرار گرفتهاست.
جمشید رسولی سخنگوی لوی سارنوالی در صحبت با رادیو آزادی در این مورد گفت، بهشمول قضیه فرخنده به تمام قضایای خشونت علیه زنان رسیدهگی شده و بالای صدها تن عاملین این قضایا حکم محاکم نیز صادر شدهاست.
وی افزود:
"بر تمام قضایای خشونت علیه زنان در سرتاسر افغانستان به موقع و دقیق رسیدهگی شده و اعلام میداریم که هیچ یک از قضایای خشونت علیه زنان در حالتی نیست که به آن رسیدهگی نشده باشد همه رسیدهگیهای ما در روشنایی قانون انجام شدهاست."
آقای رسولی میگوید، در جریان سالجاری به دو هزار قضیه خشونت علیه زنان رسیدهگی شدهاست.
از سوی هم ثریا صبحرنگ میگوید، مروج بودن فرهنگ معافیت در کشور سبب شده تا میزان خشونت علیه زنان در کشور بیشتر گردد.
گزارش: فرشته ندا