پس از جنگ و نا امنی فقر و بیکاری در افغانستان چالش دیگری است که در این اواخر بیشتر مطرح میشود.
حالا کمیسیون اقتصاد ملی ولسی جرگه نیز این معضل را جدی میداند و میگوید که در برخی ولایات حتی مردم را مجبور به ترک خانههایشان کردهاست.
منورشاه بهادری معاون این کمیسیون روز شنبه به رادیو آزادی گفت که حکومت برای مهار ساختن این چالش طوری که لازم بود اقدام نکردهاست:
"اکثریت مردم افغانستان با فقر و بیکاری دست و پنجه نرم میکنند این دو پدیده چالش بزرگ برای مردم و حکومت شده است، یک تعداد جوانان تحصیل کرده بیکار هستند، سکتوری خصوصی را درست حمایت نکردند، گفتارها عملی نشد و خانوادههای داریم که برای نان شب محتاج هستند."
کمیسیون اقتصاد ملی ولسی جرگه میگوید که به علت فقر و بیکاری مردم بیشتر به شهرها روی آوردهاند و این کار مشکلات را در شهرها نیز افزایش خواهد داد.
نا امنی، نبود زمینههای کاری، فساد اداری و عدم پالیسیهای لازم از عوامل عمده بیشتر شدن فقر و بیکاری در افغانستان شمرده میشوند.
سید رحمان عمران از کارشناسان اقتصادی برخی مسایل دیگر را نیز در افزایش فقر و بیکاری تأثیر گذار میداند.
وی گفت:
"کاهش کمکهای خارجی، خروج بیشتر نیروهای بینالمللی که میلیاردها دالر در اینجا مصرف میکردند و مردم را مصروف ساخته بودند. همچنان بیثباتی سیاسی برای مدتی به وجود آمد و عدم اطمینان سرمایه گذاران داخلی و خارجی همه این مسایل برای فقر و بیکاری زمینه سازی کرد."
پیش از این نهادهای بینالمللی نیز از افزایش فقر و بیکاری در افغانستان ابراز نگرانی کردهاند.
برخی از احزاب سیاسی و اپوزیسیون حکومت نیز افزایش فقر و بیکاری را در این کشور نگران کننده میدانند.
انوارالحق احدی رئیس جبهه نوین ملی روز پنجشنبه در نشستی در کابل گفت که مشکلات اقتصادی در افغانستان بیشتر شده و حتی فقر در این کشور به ۴۲ درصد افزایش یافتهاست.
وزارت اقتصاد افغانستان نیز مشکلات اقتصادی، فقر و بیکاری را در این کشور میپذیرد اما میگوید که حکومت در این زمینه اقدامات اساسی را روی دست گرفتهاست.
سهراب بهمن سخنگوی این وزارت گفت:
"دولت تلاش میکند تا برنامههای را در سطح ملی، محلی و منطقهای دنبال کند تا بتوانیم وضعیت اقتصادی خود را تغییر دهیم، خوشبختانه وضعیت حالا در حال بهبود است و تمرکز بر اقتصاد داخلی صورت میگیرد تا ثبات آن برای سالهای متمادی باقی بماند، یعنی ما هم دنبال دو هدف کلی هستیم که چگونه کار ایجاد شود و سطح فقر پائین بیاید."
آقای بهمن هر چند سطح فقر در افغانستان را ۳۹ درصد میدان اما میگوید که رشد اقتصادی این کشور در سال گذشته دو اعشاریه شش درصد بوده، صادرات به هشت صد میلیون دالر رسیده و تلاشها برای افزایش آن همچنان ادامه دارد.
اما سید رحمان عمران کارشناس مسایل اقتصادی میگوید که برای کاهش بیکاری و فقر در این کشور نیاز به سرمایه گذاری خصوصی،ایجاد فرصتهای کاری و تطبیق برنامههای ملی و اساسی است.
نسیم شفق