شورای صلح: نشست اندونیزیا گام بلندی در راستای گفتگوهای صلح خواهد بود

شورای عالی صلح افغانستان می‌گوید، نشست اندونیزیا گام بلندی در راستای گفتگوهای صلح خواهد بود.

گسترش جنگ از سوی طالبان با اعلام عملیات بهاری "الخندق"، اما این‌سو امیدواری‌ها برای انجام گفتگوهای صلح با این گروه.

شورای عالی صلح می‌گوید، عالمان دین افغانستان، پاکستان و اندونیزیا برای اشتراک در نشست سه جانبه‌ای که قرار است روز جمعه در شهر جاکارتا برگزار گردد، به آن کشور سفر نموده‌اند.

محمد کریم خلیلی رئیس شورای عالی صلح افغانستان این نشست را کمک کننده گفتگوهای صلح حکومت افغانستان با طالبان می‌خواند.

کریم خلیلی

او افزود:

"اکنون که ما و شما صحبت می‌کنیم، علمای سه کشور در حال تجمع استند و در پیوند به وضعیت جنگی افغانستان و راه بیرون رفت از این وضعیت و برقراری صلح صحبت خواهند کرد. من باور دارم که این گام بلندی است در پیوند به عزم ما در پیوند به برقراری صلح آن هم از دید علمای سه کشور."

نشست سه‌جانبه افغانستان، پاکستان و اندونیزیا روز جمعه با اشتراک ۴۵ تن از عالمان دین این کشورها در شهر جاکارتا برگزار خواهد شد.

نشست سه‌جانبه افغانستان، پاکستان و اندونیزیا روز جمعه با اشتراک ۴۵ تن از عالمان دین در جاکارتا برگزار خواهد شد.

شورای عالی صلح می‎گوید، تلاش عالمان افغانستان و اندونیزیا در این نشست فراخوانی کنفرانس بزرگ بین‌المللی عالمان جهان اسلام از بهر بررسی مبارزه با تروریزم و چگونگی تأمین صلح در افغانستان است.

یک روز پیش از این شورای عالی صلح افغانستان گفته‌است که عالمان دین افغانستان که شمار آنان به ۲۰ تن می‌رسد، برای اشتراک در این نشست به اندونیزیا رسیده اند.

با این همه، پاکستان که نقش آن پیوسته در تأمین صلح افغانستان و کشانیدن طالبان به میز گفتگوهای صلح تأثیرگذار خوانده شده‌است، در سال‌های اخیر نه‌تنها از سوی افغانستان، بلکه از نظر امریکا نیز به سیاست‌های دو روی آن کشور در این مسئله متهم بوده و حتی علمای آن ادامۀ جنگ را در افغانستان روا خوانده اند.

اکنون گزارش‌ها می‌رساند که ۱۵ تن از عالمان دین پاکستانی نیز در نشست سه‌جانبه در جاکارتای اندونیزیا که در مورد صلح افغانستان برگزار می‌گردد اشتراک کرده‌اند.

با این همه، این نشست در حالی برگزار می‌شود که طالبان در برابر فراخوان صلح افغانستان که در نشست پروسه کابل از سوی حکومت صادر شده‌است، خاموشی اختیار کرده‌اند.

در تازه‌ترین مورد ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی طالبان از مردم ایالات متحده امریکا و به‌گفته آن‎ از اعضای صلح‌جوی کانگرس آن‎کشور خواسته‎اند تا رئیس جمهور دونالد ترمپ را به گفت‎گوهای صلح تشویق کنند، اما در این نامه چیزی از صلح افغانستان گفته نشده‌است.

در این میان، باور آگاهان روابط بین‌الملل بر این است که اگر این نشست از سوی حکومت افغانستان جدی گرفته نشود، مانند نشست‌های گذشته نتایجی در پی نخواهد داشت.

ودیر صافی یکی از این آگاهان به این باور است که پاکستان بیشتر در پی فرصت‌طلبی و اعتماد سازی در نزد جهان و به ویژه امریکا است و باید عالمان آن در این نشست تعهد کنند که کشور شان را به دست برداشتن از حمایت تروریزم و کشانیدن طالبان به میز گفتگوهای صلح وا خواهند داشت.

ودیر صافی

او افزود:

"جنگ افغانستان را که پاکستان جهاد می‌گوید، به هیچ وجه جهاد نیست. این نشست کمی به نفع ما است و اما اگر بگویم که این نشست هم جنگ را در افغانستان قطع کرده و هم صلح در افغانستان خواهد آورد بعید است."

در این میان، شماری از عالمان دین به صدور فتوا و فراخوانی اجماع جهان اسلام برای پایان جنگ در افغانستان تأکید می‌ورزند.

بهار الدین جوزجانی یکی از آگاهان دین می‌گوید، عالمان دین پاکستان باید در نشست سه‌جانبه اندونیزیا انتحار، انفجار و ادامه جنگ در افغانستان را که توجیه دینی ندارد و ضد آموزه‌های اسلامی است، مردود اعلام کنند.

گزارش: نظیفه محبوبی