سروی: در افغانستان ۹۰۰۰ تُن مواد مخدر تولید شده‌است

وزارت مبارزه علیه مواد مخدر افغانستان می‌گوید، یافته‌های سروی تازۀ این وزارت نشان می‌دهد که در این کشور ۹۰۰۰ تن مواد مخدر تولید شده‌است.

ضعف حاکمیت قانون، بی‌ثباتی سیاسی، ناامنی، فساد اداری، بی‌کاری و فقر، کمبود سواد و نبود مارکیت مناسب به محصولات زراعتی از موارد اند که برخی دهاقین افغان را به کشت کوکنار علاقه‌مند ساخته است.

این موضوع را جاوید احمد قایم معین وزارت مبارزه با مواد مخدر هنگام نشر یافته‌های سروی این وزارت در بخش کشت و تولید مواد مخدر و مصروفیت دهاقین در زمینه، روز دوشنبه «۳۱ ثور ۱۳۹۷» در کابل مطرح کرد.

وی افزود که یافته‌های سروی شش ماهه‌ای وزارت مبارزه با مواد مخدر نشان می‌دهد، در مناطق نا امن افغانستان برخی دهاقین به دلایل مختلف به کشت کوکنار رو آورده و سبب شده‌اند تا زمینۀ کارهای نامشروع را فراهم کنند.

جاوید احمد قایم

او افزود:

"سال گذشته ارقام سروی نشان می‌دهد که به ۳۵۴۰۰۰ تن در کشت کوکنار زمینه کار فراهم شده‌است. در افغانستان سال ۲۰۱۷ در مقایسه به سال ۲۰۱۱ یازده درصد دهاقین کشت کوکنار اضافه شده‌است."

آقای قایم افزود که این سروی در ۱۳۰۰ قریه در مصاحبه با ۴۰۰۰ دهقان و حدود ۱۲۰۰ مو سفید تحت نام سروی اقتصادی و اجتماعی در مدت شش ماه انجام شده‌است.

یافته‌های این سروی وزارت مبارزه علیه مواد مخدر نشان می‌دهد که ارزش نامشروع کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان از چهار تا شش بیلیون دالر می‌رسد که بخش برزگ آن در جیب‌های مافیاهای منطقه و جهان می‌ریزد.

مقامات این وزارت می‌گویند که حکومت در زمینۀ مبارزه با مواد مخدر دستاوردهای داشته و همه ساله به تولید و قاچاق کننده‌گان این مواد در حدود ۴۰۰ میلیون دالر ضرر می‌رساند.

در این حال وزارت داخله افغانستان می‌گوید عملیات‌‎های این وزارت علیه مواد مخدر مطابق به پلان به پیش می‌رود.

اسدالله یادگاری مسئول نشرات معینیت مبارزه علیه مواد مخدر وزارت داخله در مورد می‌گوید:

"مطابق به پلان استراتژیک وزارت امور داخله در قسمت از بین بردن کارخانه‌های مواد مخدر عملیات‌ها جریان دارد. در بدخشان چندین فابریکه را تخریب کرده بودیم در ولایت‌های جنوبی هم از بین برده شده‌است. در هر جای که نیاز باشد عملیات انجام می‌شود."

وزارت مبارزه علیه مواد مخدر افغانستان می‌گوید، این موضوع ابعاد منطقوی و جهانی دارد و تا زمانی‌که در این خصوص همکاری‌های منطقوی و جهانی با افغانستان صورت نگیرد، این مشکل به ساده‌گی حل نخواهد شد.

از سوی هم مارک کولن مسئول مبارزه علیه مواد مخدر ملل‌متحد در افغانستان می‌گوید، تلاش خواهند کرد تا در زمینۀ ساخت استراتژی مبارزه علیه مواد مخدر با حکومت این کشور همکاری کنند.

این در حالیست که بر اساس گزارش سازمان ملل‌متحد، افغانستان هنوز هم در لیست بزرگترین کشورهای تولید کنندۀ برزگ مواد مخدر شامل است.

گزارش: آرزو غیاثی