هزاران تن از عالمان دین افغان جنگ کنونی و حملات انتحاری در افغانستان را ناروا خواندند

هزاران تن از عالمان دین افغان در یک فتوای مشترک​ جنگ کنونی افغانستان را ناروا عنوان کرده و از طرف‌های درگیر جنگ خواستند تا آتش‌بس کنند.

آنان گفتند که جهاد در افغانستان هیچ جواز نداشته و انجام حملات انتحاری حرام می باشد.

مولوي غفران‌الله مراد معاون مرکز مطالعات اسلامی افغانستان روز دوشنبه «۱۴ جوزای ۱۳۹۷» در نشست عالمان دین در مورد وضعیت جاری فتوای مشترک عالمان دین را به خوانش گرفت که در بخش از آن چنین آمده‌است:

"این جنگ هیچ نوع صبغه دینی و شرعی ندارد، همین جنگ است که زمینه مداخلات بیرونی را فراهم ساخته‌است و سبب بدنامی اسلام و افغان‌ها شده‌است. از هر دو طرف می‌خواهیم که آتش‌بس کنند و جنگ اسلحه را متوقف کنند."

در این نشست عالمان دین از طالبان مسلح خواستند تا پیشنهاد صلح حکومت افغانستان را پذیرفته و یکجا با حکومت روی طرح همه جانبه صلح کار کنند.

اشتراک کننده‌گان تأکید کردند که صلح و گفتگوها در مورد صلح می‌تواند تا بر اساس تقویم زمینه بیرون رفت قوای خارجی در افغانستان را نیز فراهم نماید.

آنان گفتند که برای میانجیگری میان هر دو طرف جنک آماده هر نوع قربانی اند.

عالمان دینی افغان همچنان از تمامی گروه‌ها و نهادها خواستند تا شکار دسیسه‌های بی‌گانه‌گان نشوند.

آنان گفتند تا زمانی که هر دو طرف جنگ با هم دور میز مذاکره قرار نگیرند، جنگ جاری در افغانستان پایان نخواهد یافت.

این فتوا در حالی صادر می‌گردد که در این اواخر جنگ در نقاط مختلف افغانستان شدت یافته و طالبان عملیات تازه را با نام الخندق آغاز کرده‌است.

از سوی هم در چند ماه اخیر اقشار مختلف در افغانستان روند بر افراشتن خیمه‌های صلح را آغاز کرده و از طرف‌های درگیر جنگ خواهان آتش‌بس شدند.

در ادامه این روند چند هفته قبل تعداد از جوانان هلمندی پای پیاده به طرف کابل حرکت کردند که با طی نمودن فاصله‌های زیاد اکنون به ولایت غزنی رسیده‌اند.

در این حال ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی طالبان مسلح در صحبت با رادیو آزادی حرف زدن در رابطه به نشست عالمان دینی را قبل از وقت خواند.

از سوی هم امید میثم معاون سخنگوی ریاست اجرائیه افغانستان می‌گوید جنگ راه حل نیست و حکومت تلاش دارد تا از طریق گفتگو با گروه‌های مخالف مسلح به یک راه حل برسد.

امید میثم

او افزود:

"صلح یک ضرورت ملی است و باور حکومت همواره این بوده و است که ما نمی‌توانیم با جنگ به نتیجه نهایی برسیم و گزینه نخست حکومت افغانستان برای صلح همین مذاکره و گفتگو است."

با این همه ودیر صافی یکی از آگاهان سیاسی افغان می‌گوید تلاش‌ها برای تأمین صلح نیاز به اراده قوی صادقانه دارد.

به‌گفته وی در این رابطه تلاش برمیانجیگری سازمان همکاری‌های اسلامی و کشورهای مسلمان نتیجه خوب در پی داشته می‌تواند.

گزارش: آرزو غیاثی