برای اولین بار افغانستان طرح استراتژی منطقوی مبارزه علیه مواد مخدر را به جامعه جهانی ارائه کرد.
طرح استراتژی منطقوی مبارزه علیه مواد مخدر که توسط دولت افغانستان طرح شده است، با نمایندهگان "۱۳" کشور، شامل کشورهای منطقه، کشورهای همسایه افغانستان، ایالات متحده امریکا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد در میان گذاشته شد.
جاوید احمد قایم معیین پالیسی و استراتژی وزارت مبارزه علیه مواد مخدر در صحبت با رادیو آزادی گفت، طرح تازه استراتژی منطقوی مبارزه علیه مواد مخدر شامل مبارزه علیه قاچاق، اجرای برنامههای معیشیت بدیل، تداوی معتادین و برنامههای تحقیقی در بخش مواد مخدر میباشد.
آقای قایم میگوید، در نشست معرفی طرح این استراتژی بیشتر روی اعتماد سازی و اقدامات عملی مبارزه علیه مواد مخدر تأکید شد.
او افزود:
"اهمیت استراتژی جدید این که ما نمیخواهیم این استراتژی تنها روی کاغذ باقی بماند، بلکه باید تطبیق شود و در کنار آن ما باید بخشها را مشخص بسازیم و یک چارچوب مسئولیت پذیری را به وجود بیاوریم. تا کشوری که وعده میسپارد به گونه منظم گزارش دهد که آیا مسئولیتش را ادأ کرده یا خیر. در نشست ویانا ملل متحد، اتحادیه اروپا، انترپول و نماینده وزارت دفاع امریکا هم حضور داشت و در دو بخش از آنان کمک خواسته شد، یکی در بخش کمک مالی و دیگر در بخش عملی، چون مواد کیمیاوی برای تولید هیرویین بیشتر از اروپا منشأ میگیرد."
به گفته آقای قایم، کشورهای همسایه در نشست ویانا تعهد کردند که تجربه شان در بخش معیشیت بدیل را با افغانستان شریک سازند و زمینه فروش محصولات زراعتی افغانستان را در این کشورها فراهم خواهند کرد.
پیش از این وزارت مبارزه علیه مواد مخدر گفته است که سطح همکاری کشورهای منطقه در مبارزه علیه مواد مخدر خیلی نا چیز است، از همین رو نیاز آن وجود دارد تا در کنار تلاشهای داخلی، یک استراتژی منطقوی نیز به وجود آید.
محمد ظفر معیین پیشین پالیسی و استراتژی وزارت مبارزه علیه مواد مخدر میگوید، هیچ اجماع منطقوی در بخش مبارزه علیه مواد مخدر وجود ندارد.
آقای ظفر میگوید، تا زمانیکه کشورهای منطقه همکاری نکنند و امنیت در افغانستان تأمین نشود، مبارزه موثر علیه مواد مخدر با موانع روبهرو خواهد بود.
او افزود:
"در گذشته هم ارتباط میان کشورها موجود بود، اما استراتژی تدوین شده وجود نداشت. اگر این استراتژی عملی شود خیلی خوب خواهد شد، اما من در رابطه به عملی شدن آن خیلی خوشبین نیستم. تا زمانی که در افغانستان امنیت تامین نشود، اجماع منطقوی مبارزه علیه مواد مخدر به وجود نمیآید، چون نا امنی با مواد مخدر ارتباط دارد. خصوصاً در این روزها موضوع صلح برجسته شده و اگر به راستی برای پایان جنگ تصمیم گرفته شود، چنین استراتژی صد در صد عملی است و نتیجه خواهد داد."
وزارت مبارزه علیه مواد میخواهد تا برای مبارزه مؤثر علیه مواد مخدر، کشورهای منطقه بیشتر دخیل ساخته شوند و حمایتهای مالی و سیاسی از تلاش های حکومت افغانستان بیشتر شود.
آقای ظفر پیشنهاد میکند که تهدید برخاسته از مواد مخدر در برابر امنیت منطقه باید تعریف شود و اجماع منطقوی مبارزه علیه مواد مخدر به وجود آید.
گزارش: مرسلین ارسلا
Your browser doesn’t support HTML5