سران ۲۹ کشور عضو ناتو و شریکانشان بر تقویت نیروهای خاص و نیروی هوایی افغانستان در مبارزه علیۀ تروریزم بین المللی تاکید کرده اند.
ینس ستولتنبرگ منشی عمومی ناتو روز پنجشنبه ۱۲ جولای در دومین و آخرین روز نشست سران ناتو در بروکسل گفت که کمک مالی با نیرو های افغان تا سال ۲۰۲۴ ادامه خواهد یافت.
او افزود که حضورشان در افغانستان مبتنی بر شرایط خواهد بود.
او افزود:
"این به افغانستان کمک می کند تا نیروهای ویژه و نیروی هوایی خود را در ادامه مبارزه با تروریزم بین المللی بیشتر توسعه بخشد. همچنین، ما از پیشنهاد دلیرانۀ صلح رئیس جمهور غنی قویاً حمایت کردیم. و تعهد دوامدار ما، افغانستان را در تلاشهای این کشور برای ایجاد شرایط در بخش برقراری صلح پایدار و مصالحه تقویت خواهد کرد."
در حال حاضر، افغانستان بیش از ۱۷ هزار نیروی خاص دارد که ۸۰ درصد از عملیاتهای تهاجمی را انجام میدهند.
مقامهای افغان و ناتو گفته اند که نیرو های خاص افغان را دو چند و نیروی هوایی این کشور را سه چند خواهند ساخت.
شمار نیرو های مأموریت حمایت قاطع در افغانستان در حال حاضر به بیش از ۱۶ هزار می رسد.
این شمار افزایش خواهد یافت.
ترزا می صدراعظم بریتانیا در جریان نشست سران ناتو گفت که ۴۴۰ سرباز اضافی را برای آموزش و کمک با نیروهای افغان به این کشور خواهند فرستاد.
همچنین، اوکراین گفته است که شمار سربازانش را در افغانستان از یازده به نزدیک ۳۰ تن افزایش خواهد داد که مشمول داکتران، انجنیران و ماین پاکان میشوند.
سران ناتو و شریکانشان که در افغانستان سرباز دارند، همچنین از روند صلح به رهبری و مالکیت افغانها حمایت کردند و از طالبان خواستند که به روند صلح به رهبری افغانها یک جا شوند.
ستولتنبرگ هم گفت که طالبان باید بدانند که از راه نظامی پیروز نمی شوند.
جنرال کورتیس سکپروتی فرماندۀ ارشد ناتو برای اروپا روز پنجشنبه ۱۲ جولای در گفتگو با رادیو آزادی همچنین از طالبان خواست که صلح کنند.
او افزود:
"ما تا زمانی در افغانستان هستیم که شرایطی را نیاز داریم در آنجا ایجاد شود. برای تحقق این، طالبان راه حل نظامی ندارند. آنان باید به میز مذاکره بیایند."
در کنار فراخوان ناتو، اتحادیۀ اروپا هم از روند صلح به رهبری افغانها حمایت کرده است.
فدریکا موگرینی رئیس پالیسی خارجی اتحادیۀ اروپا در دیدارش با رئیس جمهور غنی و هیئت همراهش به شمول عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه و محمد حنیف اتمر مشاور امنیت ملی در حاشیۀ نشست سران ناتو از تعهد درازمدت این اتحادیه در قبال افغانستان بار دیگر اطمینان داد.
اما، هنوز حکومت افغانستان و حامیان بین المللیشان نتوانسته اند طالبان را به میز مذاکرۀ صلح بکشانند.
طالبان ضمن رد درخواست حکومت افغانستان به تمدید آتش بس سه روزۀ شان، دوباره به میدان نبرد رفتند.
این گروه بر خروج نیروهای بین المللی از افغانستان تأکید کرده است.
در کنار شورشیان طالب، جنگجویان گروه موسوم به دولت اسلامی یا داعش هم یکی از تهدیدهای امنیتی را تشکیل داده و مسئولیت یک رشته از حملههای مرگبار در کابل و ننگرهار را به عهده گرفته اند.
به گزارش سازمان ملل متحد تنها در سال ۲۰۱۷ میلادی ۱۰ هزار غیرنظامی کشته و زخمی شده اند.
امسال نیز به اساس گزارشها صدها غیر نظامی در نتیجۀ خشونتها کشته و زخمی شده اند.
برای پایان دادن به این وضعیت، سران ناتو و شریکانشان از کشورهای منطقه هم خواستند که از روند صلح به رهبری و مالکیت افغانها حمایت کنند.
سران ناتو و شریکانشان از کشورهای منطقه هم خواستند که از روند صلح به رهبری و مالکیت افغانها حمایت کنند.
در بیانیۀ مشترک مأموریت حمایت قاطع، به ویژه از پاکستان خواسته شده که از صلح افغانستان حمایت کند.
"ما پاکستان را تشویق می کنیم که از روند صلح به رهبری افغانها حمایت کند، لانههای تروریستی را مسدود کند و برای جلوگیری از منابع مالی تروریستان و حملات آنسوی سرحد تلاش کند و با همسایگان خود همکاری کند."
در بیانیه همچنین آمده که مأموریت حمایت قاطع ناتو از نهایی شدن برنامه عمل میان افغانستان و پاکستان برای صلح و همبستگی استقبال می کند.
اسلام آباد همواره موجودیت لانههای تروریستی در خاکش را رد کرده است.
- حکومتداری خوب
در کنار بحث صلح و امنیت، ناتو بر اهمیت حکومتداری خوب و همه شمول، ساختن نهاد ها، و همچنین توسعه اجتماعی و اقتصادی بار دیگر تاکید کرده است.
آنان همچنین بر برگزاری انتخابات معتبر، آزاد، شفاف و همه شمول پارلمانی در سال ۲۰۱۸ و انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۹ تاکید کرده اند.
- اختلاف نظر ها
با وجود اتفاق نظر در مورد افغانستان، اختلاف نظرهای جدی هم بر نشست سایه افگند.
پیش از آغاز آن، دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده امریکا به شدت بر جرمنی تاخت و گفت که یک درصد تولید نا خالص داخلی خود را در بخش دفاعیاش هزینه می کند در حالی که ایالات متحده بیش از ۴ درصد می پردازد.
ترمپ این را "ناکافی، نامنصفانه و ناپذیرفتنی خواند."
رئیس جمهور ترمپ همچنین از حمایت جرمنی از معاملۀ خط لولۀ گاز بحیره بالتیک با روسیه سخت انتقاد کرد و گفت که امریکا پول دفاع اروپا در برابر روسیه را می پردازد، در حالی به گفتۀ او جرمنی به عنوان ثروتمندترین کشور اتحادیۀ اروپا از معاملات گاز با روسیه حمایت می کند.
اما، انگلا مرکل صدراعظم جرمنی در حاشیۀ نشست سران ناتو به دفاع از کشورش برآمد و به خبرنگاران گفت که جرمنی برای ناتو بسیار کمک کرده، دومین سهم گیرندۀ نیرو در افغانستان بوده و همچنین از منافع امریکا دفاع کرده است.
یک روز بعد از آن، لحن و لفظ ترمپ در روز پایانی نشست متفاوت شد.
وقتی از او در مورد این که آیا می خواهد از ناتو بیرون شود، پرسیده شد، چنین پاسخ داد.
"فکر می کنم احتمالاً می توانم، اما این کار غیر ضروری است. کشورها امروز چنان سهمشان را افزایش دادهاند که در گذشته شاهد نبوده ایم. و به یاد داشته باشید که ۳۳ میلیارد دالر بیشتر پرداخت می کنند و شما آن را از منشی عمومی ناتو تا لحظات دیگر خواهید شنید. او واقعاً از من تشکر کرد، و همگی در اتاق جلسه از من تشکر کردند. در آن اتاق یک روحیه عالی همکاری وجود داشت که من فکر نمی کنم در طول سال های زیادی شاهدش بوده باشیم. آنها بسیار قوی هستند. بلی، بسیار، بسیار متحد، بسیار قوی، هیچ مشکلی وجود ندارد."
ستولتنبرگ هم از رهبری ترمپ در مورد سهمگیری بیشتر کشورها ستایش کرد و گفت که اکنون همه کشورهای عضو در حال افزایش سهم دفاعیشان هستند.
او افزود که در گذشته میلیاردها دالر کم می کردند اما اکنون میلیاردها دالر میافزایند.
ستولتنبرگ گفت که این کار را از بهر خوشی امریکا نه بلکه به خاطر این که ضرورت است و جهان در وضعیت غیرقابل پیش بینی به سر می برد، انجام می دهند.
شعار پارسال نشست سران ناتو این بود که "همپیمانیم، متحدیم"
" همپیمانیم، مصئونیم" شعار امسال نشست سران ناتو بود.